Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Zalha – o comună micuţă, dar cu proiecte îndrăzneţe. FOTO


“Ascunsă” undeva în zona colinară a Dealurilor Şimişna – Gîrbou, departe de agitaţia urbană, dar aproape de liniştea naturii, comuna Zalha face paşi importanţi  spre dezvoltare. Doar în ultimii ani, în micuţa comună din estul judeţului s-a putut “mirosi” asfaltul pe mai mulţi kilometri de drum, iar locuitorii au putut să bea apă în propriile gospodări de la reţea, dar şi să se poată mândri cu un cămin cultural modern. Acestea sunt doar câteva proiecte utile pentru comunitate, dar actuala administraţie locală speră ca – şi în noul mandat – munca depusă în ultimii patru ani poate fi continuată cu brio, cu atât mai mult cu cât Primăria a făcut deja demersuri pentru alte investiţii importante, care vor îmbunătăţi condiţiile de trai


Zalha este una dintre comunele mici din Sălaj. Aşezată în estul judeţului, micuţa comunitate a suferit mult de-a lungul istoriei. Izolată la limita judeţului, într-o zonă colinară a Dealurilor Şimişna – Gîrbou, departe de aşezările urbane, departe de drumurile naţionale sau europene, comuna Zalha nu a putut avea un ritm de dezvoltare precum alte comunităţi.

Deşi are în componenţă nu mai puţin de 7 localităţi (Zalha – centrul comunal, Vârteşca, Valea Lungă, Ceaca, Ciureni, Valea Hranei şi Valea Ciurenilor), comuna numără doar vreo 800 de suflete, mulţi dintre locuitori fiind trecuţi deja de a doua tinereţe. Aceasta, mai ales după ce tinerii atraşi de mirajul străinătăţii au încercat să îşi găsească un rost peste graniţele ţării.

 

Oameni harnici şi o administraţie locală în slujba cetăţeanului

În pofida acestor aspecte, comuna Zalha are o populaţie activă, cu oameni harnici, dar şi o administraţie publică locală, care s-a zbătut pentru ca cetăţenii să poată beneficia de condiţii de trai din ce în ce mai bune.

De-a lungul anilor, autorităţile locale au derulat mai multe proiecte de investiţii, unele finanţate din bugetul local, altele au fost finanţate cu fonduri guvernamentale sau chiar fonduri europene!

Doar în ultimul mandat, primarul Simion Rogoz s-a implicat pentru a putea duce la capăt câteva proiecte importante. Cu multă muncă şi sudoare, Primăria şi Consiliul Local Zalha se poate mândri cu investiţii utile comunităţii.  O investiţie de anvergură a fost proiectul de aducţiune a apei, care se pregăteşte de finalizare.

Căminul cultural din centrul comunal – un amplasament construit de la zero – a fost finalizat cu succes în acest an. Totodată, a fost finalizat un proiect de modernizare a drumurilor comunale, pe o lungime de 3.5 kilometri. Lucrările la infrastructura rutieră continuă la Zalha, unde administraţia locală a făcut deja demersurile pentru asfaltarea străzilor din sătucul Valea Lungă. Din fonduri europene, comuna se poate baza acum şi pe un tractor nou cu remorcă, vidanjă şi sărăriţă. Aceasta, după ce – în mandatul trecut, primarul Simion Rogoz a făcut demersurile pentru ca Primăria să achiziţioneze şi un buldoexcavator, toate aceste maşini şi utilaje fiind extrem de utile pentru lucrările din comună.

 

Viitorul sună bine şi la Zalha

Pentru o comunitate micuţă, acestea sunt realizări importante. Simion Rogoz, cel care a devenit primar al comunei în anul 2012, vrea să îşi continue activitatea şi munca, pentru a putea finaliza proiectele implementate în mandatul său.

De aceea, speră ca cetăţenii comunei să îi acorde încrederea şi pentru noul mandat, în care doreşte să ducă la bun sfârşit proiectele de aducţiune a apei, de modernizare a drumurilor şi a uliţelor din comună. Pentru noul mandat, liberalul vrea să ajute mai departe fermierii pentru atragerea fondurilor europene, dar şi să implementeze alte proiecte, pentru care s-a depus deja documentaţia. E vorba de construirea unor case de ceremonii funerare în toate localităţile sau implementarea unui sistem modern de iluminat public stradal. Totodată, se doreşte demararea unui alt proiect măreţ: introducerea gazului metan în comună!

 

Cămin cultural modern la Zalha

Cu bani din bugetul propriu, administraţia locală a construit un aşezământ cultural modern de la zero

Ani la rând, satul Zalha a acuzat lipsa unui aşezământ cultural, aşa cum regăsim cam în toate centrele comunale şi chiar în foarte multe sate din judeţ. Undeva la începutul acestui mandat, primarul Simion Rogoz a zis că trebuie făcut ceva. Zis şi făcut, astfel că aministraţia locală a început demersurile pentru construirea unui cămin cultural nou. Finanţarea? Bugetul local, de unde s-au alocat aproximativ 1.2 milioane de lei. Spre finalul anului 2017, au fost demarate şi lucrările la construcţie. Undeva lângă sediul Primăriei – şi acesta reabilitat cu ceva ani în urmă – o echipă de constructori au început de la zero un modern aşezământ cultural. În primăvara acestui an, după muncă şi sudoare, noul amplasament a fost finalizat.

Principalele realizări ale administraţiei locale în mandatul 2016-2020:

♦ Construirea şi dotarea căminului cultural din Zalha

♦ Achiziţionarea unui tractor cu remorcă, vidanjă şi sălăriţă

♦ Asfaltarea a 3,5 km de drumuri comunale

♦ Începerea pregătirii pentru asfaltarea străzilor din satul Valea Lungă

♦ Continuarea lucrărilor la proiectul de alimentare cu apă demarat în mandatul anterior

A început şi modernizarea infrastructurii rutiere din comuna Zalha

S-au asfaltat 3.5 km de drum în satele Ciureni şi Valea Hranei

Un alt proiect important pentru comunitatea din comuna Zalha este modernizarea infrastructurii rutiere.

În acest mandat, primarul Simion Rogoz a depus la Ministerul Dezvoltării un proiect de modernizare a drumurilor comunale. În proiectul în valoare de 14 milioane de lei erau prevăzuţi nu mai puţin de 22 de kilometri de străzi şi uliţe în mai multe localităţi.

Primăria a făcut demersurile necesare, iar în acest an au fost demarate şi primele lucrări.

De fapt, şi pe lista proiectelor pentru noul mandat, actualul edil al comunei Zalha are în vedere şi finalizarea modernizării drumurilor comunale şi a străzilor din comună.

“În acest an, au fost asfaltate drumuri  în satele Ciureni şi Valea Hranei, în lungime de 3.5 kilometri. S-au făcut demersurile şi pentru asfaltarea străzilor din satul Valea Lungă. Lucrările vor continua şi în alte localităţi din comună”, a menţionat primarul  Simion Rogoz.

Vis îndeplinit la Zalha

Rețeaua de apă este funcțională!

Lucrările la proiectul de alimentare cu apă în comună sunt finalizate în proporţie de 90%.

Cel mai important proiect de investiţii derulat vreodată în comuna Zalha este proiectul de alimentare cu apă. Demersurile au fost făcute încă din mandatul trecut. Administraţia condusă de Simion Rogoz a obţinut o finanţare de la Guvernul României în valoare de 6.4 milioane de lei pentru aducţiunea apei în gospodăriile din satele Valea Lungă, Vârteşca, Ceaca, Valea Hranei, Zalha şi Ciureni. Singura localitate din comună ce nu face parte din măreţul proiect este Valea Ciurenilor – un sătuc unde trăieşte doar o mână de oameni.

Nu mai puţin de 27 de kilometri de conductă străbat comuna, iar în proiect sunt prevăzute şi două staţii de pompare a apei, dar şi lucrări de foraje.

Lucrările s-au derulat pe o perioadă de mai mulţi ani, iar după multă muncă au venit şi rezultatele. Locuitorii comunei au putut să se racordeze la reţeaua de apă! Pe final de mandat primarul se poate mândri şi cu această investiţie.

“În proporţie de 90%, lucrările sunt terminate. La reţea există deja apă, mai trebuie doar să facem mici retuşuri. A fost greu, dar ne bucurăm că proiectul se apropie cu paşi repezi de finalizare !”, spune cu satisfacţie primarul comunei Zalha.

Oricum, terminarea lucrărilor la proiectul de alimentare cu apă se află în vederile primarului şi pentru noul mandat, astfel încât investiţia să poată fi recepţionată cu brio.

 

Tractor şi utilaje, prin fonduri europene

Prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) “Valea Someşului”, în comuna Zalha au ajuns de-a lungul anilor surse bune de finanţare cu bani din fonduri europene. Astfel, în mandatul trecut, a fost achiziţionat un buldoexcavator de 55.000 de euro, foarte util pentru efectuarea unor lucrări în comună.

În actualul mandat, Primăria a făcut demersurile pentru un alt utilaj necesar. Tot cu 55.000 de euro, la Zalha a ajuns un tractor cu remorcă, vidanjă şi sărăriţă. Cum în comună e foarte dificil să vorbim despre canalizare,  vidanja va “salva” multe gospodării care au canalizare proprie şi fosă septică. În perioada iernii, foarte utilă va fi şi sărăriţa.

 

Principalele proiecte pentru mandatul 2020 – 2024:

•Definitivarea proiectului de alimentare cu apă în comuna Zalha

•Întrajutorarea fermierilor pentru accesarea proiectelor pe fonduri europene

•Definitivarea proiectului de modernizare şi asfaltare a drumurilor comunale şi a străzilor din comună

•Demararea proiectului pentru introducerea reţelelor de gaz metan

•Construirea de capele în toate localităţile comunei

•Implementarea proiectului de iluminat public pe sistem LED

 

“Dragi locuitori ai comunei Zalha, mi-am depus candidatura pentru un nou mandat în onoranta funcţie de primar al comunei Zalha! Vă sunt profund recunoscător pentru sprijinul şi încrederea de până acum şi mă înclin în faţa dumneavoastră cu mult respect! Am realizat împreună lucruri frumoase în toate satele comunei şi îmi doresc ca acest parteneriat onest să-l continuăm şi în perioada următoare. Vă mulţumesc anticipat acelora care, la alegerile din 27 septembrie, mă vor mandata, prin vot, pentru a rămâne în serviciul dumneavoastră, la Primărie! Continuăm împreună!” Al dumneavoastră, Simion Rogoz

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj