Connect with us

Ştiri din Sălaj

Perioadă înfloritoare la Ip. O serie de investiţii sunt în derulare pentru a creşte confortul cetăţenilor


Sub administraţia condusă de primarul Markus Laszlo, comuna Ip a cunoscut o dezvoltare sănătoasă. S-au făcut o serie de investiţii utile pentru comunitate, dar Primăria şi Consiliul Local nu s-a oprit şi a continuat dezvoltarea comunei. Se lucrează şi în aceste zile la mai multe obiective, cea mai importantă lucrare fiind canalizarea din Zăuan şi centrul comunal, la care se lucrează de zor


De opt ani de zile, în fruntea administraţiei locale din Ip se află Markus Laszlo. Doar cuvinte de laudă poţi afla despre primarul comunei, care a pus un mare accent pe dezvoltarea comunităţii sale şi pe creşterea gradului de confort al cetăţenilor.

Deşi a făcut multe investiţii în cei 8 ani, administraţia locală nu s-a mulţumit cu puţinul şi în continuare a demarat proiecte importante.

Multe dintre ele se află deja în derulare, astfel că la Ip şi în momentul de faţă se află deschise mai multe şantiere.

 Se lucrează intens la reţeaua de canalizare în Ip şi Zăuan

Un adevărat şantier este deschis în Ip şi Zăuan, unde în acest an au început lucrările pentru reţeaua de canalizare, proiect câştigat prin PNDL II, a cărui valoare a fost de aproximativ 3 milioane de euro.

O perioadă destul de lungă de timp nu s-a văzut nimic concret despre această lucrare, fiind nevoie de multe acte şi avize, dar până la urmă a fost demarat şantierul, spre satisfacţia localnicilor.

În momentul de faţă, lucrările demarate sunt pe artera principală din Zăuan şi Ip, până la staţia de epurare şi ar putea fi finalizate anul viitor. ”Este o lucrare mare, care creează disconfort, dar cetăţenii înţeleg acest lucru”, spune primarul.

”A fost un proiect lung şi stufos, cu multe piedici. Din păcate, de când am început studiul de fezabilitate şi până la lucrări a trecut mult timp. Banii care i-am obţinut ininţial, din păcate nu sunt suficienţi pentru sistemul pe care l-am propus, dar avem o înţelegere cu cetăţenii, iar canalizarea pe străzile mai mici o vom face printr-un alt proiect”.

Markus Laszlo – primarul comunei Ip

Veşti bune şi pentru locuitorii din Cosniciu de Jos şi Cosniciu de Sus. Încep şi aici lucrările de canalizare

Canalizarea va ajunge şi în celelalte două localităţi ale comunei, Cosniciu de Jos şi Cosniciu de Sus.

Printr-un alt proiect, Primăria a obţinut finanţare pentru această investiţie, care va fi demarată în maxim o lună de zile.

”În paralel începem lucrările la canalizarea din Cosniciu de Jos şi Cosniciu de Sus. Este o firmă care a câştigat proiectare şi execuţie şi sper ca în această lună se se apuce de treabă”, spune primarul.

S-au terminat de modernizat 9 km de străzi şi uliţe. Comuna are asfalt în totalitate!

Anul 2020 a fost unul excelent din punct de vedere al realizărilor în comună. Tot prin fonduri guvernamentale, prin PNDL II, în comună s-a lucrat la asfaltarea a 9 km de străzi şi uliţe.  Lucrările au început anul trecut, iar partea de asfaltare s-a terminat în urmă cu câteva luni.

În cadrul proiectului se mai lucrează la partea de şanţuri betonate, dar şi aceste lucrări se vor termina în această toamnă.

”Pot spune că 99% acest proiect este finalizat. Unde sunt case avem asfalt peste tot. Este o mare realizare pentru noi, fiindcă asfaltul este o necesitate şi în mediul rural, iar acum de această facilitate se pot bucura până şi cetăţenii care stau pe străzi lăturalnice”, spune primarul.

Aspectul comunei s-a schimbat. S-au construit locuri de joacă pentru copii, parcuri şi fântâni arteziene

În fiecare localitate, administraţia locală a dorit să le facă o bucurie copiilor şi a amenajat locuri de joacă, dotate cu corpuri moderne.

S-a lucrat şi la îmbunătăţirea aspectului comunei, iar parcul din centrul comunal s-a modernizat, fiind amenajate trotuare pavate.

În fiecare sat, Primăria a amenajat câte o fântână arteziană, unde a construit şi un foişor.

”Pentru oameni aceste foişoare sunt din când în când locuri de întâlnire şi de socializare. Am dorit ca acest locuri să fie şi pentru recreaţie”, spune primarul.

În centrul comunal funcţionează şi o piaţă

 La capitolul investiţii recente poate fi amintită şi o piaţă în centrul comunal, care s-a dovedit foarte benefică pentru locuitori.

Aceştia nu mai sunt acum nevoiţă să plece prin alte localităţi pentru achiziţionarea unor produse, pe care le pot găsi chiar la Ip.

”Dacă oamenii şi-au dorit să avem o piaţă, noi le-am făcut pe plac. Din ce am văzut, locuitorii sunt mulţumiţi, fiindcă găsesc lucruri mai ieftine”, spune primarul.

Tot în centrul comunal, administraţia locală a amenajat şi un cabinet veterinar.

Clădirea a fost modernizată şi dotată, astfel încât medicul veterinar să îşi poată desfăşura activitatea în bune condiţii.

S-a modernizat iluminatul public pe drumul naţional. Urmează pe drumul judeţean şi pe străzile din localităţi

Cu bani de la bugetul local, Primăria Comunei Ip a modernizat iluminatul public pe drumul naţional.

S-a renunţat la lămpile vechi şi s-a trecut pe LED-uri, fiind montate 120 de corpuri de iluminat moderne.

În acest an se are în vedere modernizarea iluminatului public şi pe Drumul Judeţean 109P, ce trece prin Ip, Cosniciu de Jos şi Cosniciu de Sus, iar pe viitor se doreşte montarea LED-uri şi pe străzile din localităţi.

 

Primăria a modernizat o casă socială în Zăuan ce va putea fi închiriată

Toate clădirile publice au fost în atenţia Primăriei, care le-a renovat şi modernizat.

S-a modernizat până şi o casă socială din Zăuan, din centrul satului, care se afla într-o avansată stare de degradare. Casa socială urmează să fie închiriată şi din câte se pare, în această locaţie va funcţiona un salon de înfrumuseţare.

”Noi ne-am axat pe exteriorul clădirii, mai ales că aspectul era jalnic, tocmai în centrul satului. La interior ne dorim să renovăm după placul chiriaşului”, a menţionat Markus Laszlo.

Lucrări de modernizare la căminul din Ip. Cel din Cosniciu de Jos este ca şi finalizat

Administraţia locală a investit şi la partea culturală, iar căminele culturale din comună au fost mereu în atenţia Primăriei.

Căminul din Ip s-a modernizat în interior, în urmă cu câţiva ani, iar în această locaţie au loc diferite evenimente, chiar şi nunţi.

La căminul cultural din Ip se lucrează în prezent şi la exteriorul clădirii, la partea de izolaţie şi la tencuiala decorativă.

”A fost mai important prima dată să punem la punct interiorul, dar acum modernizăm şi exteriorul clădirii. Este o clădire impozantă, frumoasă, într-un loc foarte bun. Am echipat căminul cu toate dotările necesare pentru evenimente culturale, dar şi pentru evenimente familiale”, spune Markus Laszlo.

În acest an urmează să se finalizeze şi căminul din Cosniciu de Jos. Şi această clădire a fost reabilitată şi modernizată din temelii, dar au mai rămas de montat aerotermele şi mici lucrări de făcut la băi.

”Fiind aceste restricţii din cauza pandemiei, nici nu am urgentat aceste lucrări, pentru că oricum, nu sunt evenimente în această perioadă. În acest an se vor termina toate lucrările”, susţine Markus Laszlo.

 

Administraţia locală susţine sportul

Comuna Ip este cunoscută şi pe partea sportivă, prin cele două echipe de fotbal, AS Consiciu şi AS Ip. Dacă AS Cosniciu a jucat în ultimii ani în Liga a IV-a, echipa din Ip a evoluat în Liga a V-a, dar şi-a arătat intenţia de a evolua din toamă, în Liga a IV-a.

”Dacă ei îşi doresc şi au jucători, noi îi vom susţine şi în Liga a IV-a”, spune primarul.

Până să aibă două echipe de fotbal, Primăria a amenajat trei baze sportive, la Ip, Cosniciu de Jos şi Zăuan. Toate trei oferă condiţii bune şi corespund cerinţelor pentru Liga a IV-a.

Pe lângă cele trei baze, Primăria a amenajat şi un teren sintetic, în centrul comunal, unde tinerii pot face mişcare.

Primăria aduce îmbunătăţiri şcolii din Ip

Numărul elevilor este în scădere în mediul rural, iar această situaţie se întâlneşte şi la Ip. Totuşi, în comună mai funcţionează două şcoli cu clasele I – VIII, la Cosniciu de Jos şi la Ip.

La şcoala din Ip, chiar în aceste zile se lucrează la schimbarea acoperişului, lucrare pentru care primăria a alocat în jur la 120.000 de lei. Era necesară o astfel de investiţie, în condiţiile în care, acoperişul era unul vechi, din 1965, de când s-a construit şcoala.

Clădirile şcolilor unde nu mai se ţin cursuri ar putea primi o altă destinaţie, iar primarul Markus Laszlo se gândeşte să le transforme în case de bătrâni. Este un proiect care ar putea prinde viaţă, doar dacă se va putea accesa fonduri guvernamentale sau europene.

”Este de lucru cu aceste clădiri, pentru că nu le putem lăsa în paragină, chiar dacă nu mai există activitate la ele. Ne vom gândi pe viitor să le utilizăm în alte scopuri  Un vis de al meu este să înfiinţăm o casă pentru îngrijirea vârstnicilor.  Primăria nu poate de una singură să facă o astfel de investiţie, dar vom încerca să accesăm fonduri. Eu cred că ar prinde bine o astfel de investiţie, pentru că în comună sunt multe persoane vârstnice, care ar avea unde să se retragă. Ar fi o posibilitatea fantastică pentru aceste persoane, să nu le fie teamă de bătrâneţe şi să poată sta tot în comuna lor”.

Markus Laszlo

Planuri de viitor: Reţea de gaz-metan, modernizarea drumurilor agricole şi un sediu nou pentru Primărie

După o serie de investiţii utile, primarul Markus Laszlo se gândeşte să aducă şi alte îmbunătăţiri comunei pe care o conduce şi oamenilor din Ip.

Deja s-a gândit la proiecte de viitor, iar în planurile pentru următorii ani se află înfiinţarea unei reţele de gaz-metan. În aceste sens, comuna Ip se află într-o asociaţie cu comunele învecinate şi s-au început primele demersuri pentru ca această utilitate să prindă contur.

Primarul îşi mai doreşte modernizarea drumurilor agricole, dar şi construirea unui sediu nou pentru Primărie.

”Avem planuri de viitor şi în primul rând ne axăm pe introducerea reţelei de gaz-metan, iar încă un plan mare ar fi modernizarea drumurilor de exploataţie agricolă.Avem destul de multe şi nu se află într-o stare tocmai bună. Neapărat trebuie să facem rost de un microbuz şcolar. Dacă nu reuşim prin Guvernul României, atunci vom încerca cu forţe proprii, fiindcă  sunt foarte mulţi copii care fac naveta. Îmi doresc şi un alt sediu de primărie, pentru că actuala clădire este neîncăpătoare. Poate unele sunt vise prea mari în momentul de faţă, în situaţia economică în care se află ţara noastră şi implicit comuna Ip. Vom prioritiza investiţiile, iar cu multă răbdare sunt convins că vom putea face şi alte lucruri bune pentru comunitatea noastră”, spune primarul.

Capelă şi în localitatea Zăuan

Deşi este o investiţie care nu se doreşte a fi folosită prea des, capela mortuară este o necesitate în mediul rural.

S-a făcut o astfel de investiţie acum câţiva ani, la Ip, dar administraţia locală a optat să construiască o capelă şi în satul Zăuan.

Capela este spre finalizare şi şantierul se va închide în această toamnă. Între timp, Primăria a făcut demersurile pentru ca o astfel de construcţie să se poată face şi în Cosniciu de Jos.

Markus Laszlo: ”În comuna Ip s-a lucrat efectiv. Nu am cheltuit banii pe distracţii şi pe lucruri neimportante”

”S-au făcut multe lucruri în ultimii 4 ani. S-a lucrat efectiv şi nu am cheltuit banii pe distracţii şi pe lucruri neimportante. Ne-am axat pe investiţii, care sunt foarte importante pentru locuitorii comunei Ip. Am încercat şi să atragem investitori şi spre bucuria noastră, chiar au venit unele firme la noi în comună. Este foarte bine, fiindcă apar locuri de muncă.  Înaintea alegerilor locale, toată lumea are posibilitatea să cântărească ceea ce s-a făcut, atât părţile pozitive, cât şi cele negative. Eu cred că aspectele pozitive vor înclina balanţa spre alegător. Nu poate nimeni contesta că nu s-a muncit în comuna Ip. Am încercat să facem lucruri bune pentru populaţie, să păstrăm pacea şi prietenia între oameni. Degeaba ne dezvoltăm dacă nu avem aceste valori”.

Markus Laszlo – primarul comunei Ip

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj