Connect with us

Ştiri din Sălaj

PNȚCD detonează alegerile parlamentare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis sesizarea Curţii Constituţionale pe data de 15 septembrie 2020 în cadrul unei contestaţii formulate de Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD) împotriva formării Biroului Electoral Central pentru alegerile parlamentare în care a invocat nelegala compunere a acestuia, ca urmare a faptului că în componenţa BEC există şi judecători.

Contestaţia a fost formulată de PNŢCD Sălaj, reprezentat de europarlamentarul Cristian Terheş, şi a fost însuşită de PNŢCD Central, prin preşedinte Aurelian Pavelescu.

În cazul în care excepţia de neconstituţionalitate va fi admisă de CCR (a se vedea dosar 2421/1/2020/a1), întreaga procedură pentru alegerile parlamentare va trebui reluată, după ce legea va fi modificată astfel încât birourile electorale să nu mai fie compuse şi din judecători.

În contestaţie PNŢCD a invocat faptul că, prin compunerea Biroului Electoral Central şi din judecători, se încalcă art. 125 alin. (3) din Constituţie, care prevede ca “funcţia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”.

În susţinerea poziţiei PNŢCD este şi jurisprudenţa recentă a CCR, care prin Decizia 45/2018 a statuat ca “esenţa activităţii [magistraţilor] constă în aplicarea şi interpretarea judiciară a legii şi în conducerea şi controlul activităţii de urmărire penală, după caz, neputând desfăşura activităţi specifice […] de organizare şi punere în aplicare a legii pe calea actelor administrative” [par. 168].

“În condiţiile în care Constituţia fixează, în termeni imperativi, incompatibilităţile acestor funcţii, legiuitorul nu poate să înlăture dispoziţia constituţională. Atât timp cât persoana deţine calitatea de judecător sau procuror nu poate exercita decât activităţile specifice acestor funcţii”, a mai arătat CCR în Decizia 45/2018, par. 171.

Subiectul incompatibilităţii judecătorilor de a fi membri în Birourile Electorale nu este una nouă, acesta fiind abordată şi în anul 2008, când CSM-ul de atunci a cerut Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la normele legale care prevăd participarea judecătorilor în birourile electorale.
https://www.juridice.ro/…/csm-ref-participarea-magistratilo…

“Alegerile libere şi corecte sunt esenţa democraţiei şi manifestarea suveranităţii naţionale, motiv pentru care acestea trebuie să se desfăşoare într-un cadru de constituţionalitate şi legalitate. Practica includerii judecătorilor în birourile electorale, unde aceştia sunt coborâţi de la nivelul de magistraţi la nivelul reprezentanţilor partidelor politice, votul acestora fiind egal, le subminează statutul şi este un atac la adresa democraţiei, a statului de drept şi a separaţiei puterilor în stat.

Când, din poziţia de judecător, stai într-un conclav cu reprezentanţii partidelor politice pe o perioadă de doua-trei luni de zile, iţi pierzi aparenţa de independenţă, devenind, dintr-un magistrat ce se bucura de prezumţia de independenţă, un simplu funcţionar public în slujba politicului”, a spus europarlamentarul Cristian Terheş, preşedintele PNŢCD Sălaj.

“Fidel principiilor sale, PNŢCD va continua lupta pentru intronarea democraţiei constituţionale şi readucerea instituţiilor statului în slujba poporului. Vom denunţa grupurile de interese şi partidele politice parlamentare care au creat o legislaţie discriminatorie şi au deturnat, astfel, alegerile libere în scopul confiscării Parlamentului, Guvernului şi celorlalte instituţii ale statului. Intreaga legislaţie electorală este grevată de vicii de neconstituţionalitate, partidele parlamentare folosindu-se de bani publici şi instituţii controlate politic pentru a-şi perpetua la nesfârşit puterea, manipulând populaţia ţării şi menţinându-o captivă acestor practici dictatoriale. În felul acesta este încălcată suveranitatea poporului, care nu mai este demult reprezentat în aceste instituţii, confiscate şi puse în slujba unor interese anti-naţionale”, a spus Aurelian Pavelescu, preşedintele PNŢCD.

PNŢCD Sălaj a mai obţinut în campania pentru alegerile locale două victorii în instanţa şi sesizarea Curţii Constituţionale pe unele articole abuzive din Legea 115/2015, care crează discriminare şi incalcă drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

PNŢCD a fost reprezentat la ICCJ în prezenta cauză de domnul avocat Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, unde a militat pentru eliminarea judecătorilor din procesul electoral.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj