Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Oraşul Jibou s-a schimbat la faţă în ultimii patru ani, sub conducerea primarului Dan Ghiurco. FOTO


Dacă până în 2016 urbea de pe malul Someşului era considerată una gri, acum oraşul are o nouă faţă, una colorată atât de investiţiile importante care s-au realizat, cât şi de numeroasele flori care înfrumuseţează străzile şi parcurile Jiboului


“Dragi jibouani, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, cu eforturile echipei Primăriei, a Consiliului Local şi cu sprijinul fiecăruia dintre dumneavoastră am reuşit împreună să schimbăm faţa oraşului. În 2016 mi-am propus ca administraţia să fie mai aproape de aşteptările şi dorinţele dumneavoastră, să vă reprezinte interesele în cel mai profesionist mod posibil, arătând transparenţă, implicare, dialog şi deschidere. Am încercat şi credem că am reuşit să prioritizăm lucrările de investiţii în funcţie de nevoile comunităţii. Doresc să subliniez că în ultimii patru ani, numărul şi valoarea lucrărilor de investiţii, precum şi a proiectelor aflate în diferite stadii de implementare este mult mai mare comparativ cu cei de 26 ani din 1990 până  în 2016! Menţionez că s-au atras fonduri europene însemnate, având bugetul de dezvoltare mai mare decât cel de funcţionare. Dragii mei jibouani, vă mulţumesc pentru tot sprijinul pe care l-aţi acordat în aceşti patru ani şi vă promit că voi continua  să fiu la fel de implicat şi vreau ca, împreună, să continuăm transformarea Jiboului într-un oraş modern şi european”.

Dan Ghiurco – primarul oraşului Jibou

Oraşul s-a schimbat din temelii şi are bulevard!

În Jibou s-au efectuat numeroase proiecte, iar altele sunt în curs de realizare. Aici trebuie să amintim reabilitarea şi modernizarea străzilor Tudor Vladimirescu şi Odorheiului. Proiectul are o valoare de 5,9 milioane de lei, a fost finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, iar acum oraşul se poate lăuda cu bulevard!

Asta deoarece pe aceste străzi s-au creat două benzi pe sens, la ora actuală o bandă fiind folosită pentru parcări. Practic, faţa oraşului a fost foarte mult schimbată prin această investiţie. Totodată, pe cele două străzi s-au realizat şi trotuare moderne, piste de biciclete, două noi treceri de pietoni şi au fost înfrumuseţate cu flori şi arbuşti.

Trebuie să mai spunem şi că au fost introduse în subteran utilităţile, dar şi că a fost realizat un iluminat cu LED-uri. Pe lângă cele două străzi amintite anterior care au beneficiat de acest proiect se mai numără şi străzile Ronei, Nucului şi Stejarilor.

Totodată au mai fost asfaltate străzile Dumbrăveni, Crinului, Eroilor, Amurgului, drumul de acces în parcul industrial, dar şi străzile Izvorului, Salcâmilor (parţial), Albinelor şi Stadionului. Au fost amenajate parcări pe străzile Libertăţii şi Liceului, dar şi acces spre Grădiniţa Prichindel.

Mai trebuie să amintim că au fost realizate şi lucrările de amenajare şi pavare a trotuarelor pe o suprafaţă de 5.000 metri pătraţi pe străzile Garoafelor, Ronei, 1 Mai, Piaţa 1 Decembrie 1918, Parcului şi Stadionului.

 

Lucrări importante pentru oraş

Au fost realizate şi alte lucrări importante pentru oraşul Jibou, aici amintind extinderea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea grădiniţei numărul doi, dar şi sprijinul financiar anual acordat Spitalului Orăşenesc Jibou pentru lucrări de reparaţii capitale, refacerea acoperişului şi dotarea unităţii spitaliceşti cu ascensor. A mai fost extinsă reţeaua de apă potabilă pe străzile Băilor, Lăutarilor, Albinelor, Viitorului şi capătul străzii Trandafirilor. A mai fost amenajată şi zona din faţa clădirii Meşteşugarul şi a Bisericii Ortodoxe numărul 1.

Aici trebuie să amintim şi modernizarea străzii 1 Mai de la strada Stadionului şi până la Piaţa Agroalimentară prin trotuare pavate, spaţii florale cu sistem de udare, amenajarea celor două parcuri, iluminat pietonal cu LED-uri şi plantarea a 200 de arbori.

Au fost achiziţionate utilaje

Pentru buna gospodărire a oraşului, Primăria Jibou a investit în achiziţia de utilaje. A fost achiziţionată o automăturătoare stradală, o automăturătoare pentru trotuare, ambele din bugetul local. Totodată, a fost cumpărat prin fonduri europene – FADR – şi un buldoexcavator.

Cea mai frumoasă şi cea mai urâtă stradă din Sălaj este în Jibou

Urbea de pe malul Someşului are la ora actuală cea mai groaznică şi urâtă stradă din judeţul Sălaj. Este vorba de strada Wesselenyi, care se află într-un amplu proces de reabilitare. Totuşi, primarul Dan Ghiurco susţine că această stradă, care duce la vestita Grădina Botanică, va fi peste puţin timp cea mai frumoasă stradă din judeţul Sălaj, asta deoarece va fi amenajată în aşa fel încât să fie poarta de acces în adevăratul sens al cuvântului spre Grădina Botanică.

Strada va căpăta chiar un aspect pietonal, va fi iluminată din ambele părţi, iar pe stradă se vor realiza noi locuri de parcare pentru cei 80.000 de turişti care vin anual la Grădina Botanică.

“La această oră strada este cea mai urâtă din Sălaj pentru că muncim la ea şi arată cum arată. Dar, în scurt timp vă garantez că această stradă va fi cea mai frumoasă din judeţ!”, susţine primarul Jiboului, Dan Ghiurco.

Sală de sport şi bazin de înot

Au început efectiv lucrările la sala de sport din imediata vecinătate a Stadionului.

Astfel, a fost săpată deja fundaţia, iar în viitorul apropiat urmează să se ridice clădirea.

Aici trebuie să amintim că Sala de Sport Jibou va avea 180 de locuri, va fi una modernă şi este finanţată prin Compania Naţională de Investiţii. Valoarea totală a proiectului este de 8,9 milioane de lei. Tot aici trebuie să amintim că s-a primit ordinul de începere al lucrărilor pentru bazinul de înot care va fi situat tot în această zonă.

Lucrările sunt finanţate tot prin Compania Naţională de Investiţii, iar valoarea proiectului este de 9,5 milioane de lei. De remarcat faptul că aici va exista un complex sportiv, ce va cuprinde stadionul sala de sport şi bazinul de înot.

Investiţii în infrastructura sportivă

Primăria oraşului Jibou a investit puternic, din bugetul local, şi în infrastructura sportivă.

Astfel, a fost amenajat un teren de tenis de câmp, un teren de joacă pentru copii, un spaţiu pentru fitness şi o pistă de alergare pe strada Castanilor, acestea luând locul unui teren degradat aflat în apropierea liniei CFR.

Zona este total schimbat la faţă, iar spaţiul destinat sportului este luat cu asalt zi de zi de către jibouani, de la mic la mare.

Trebuie să mai amintim că s-a muncit şi la Stadionul “Rapid” din Jibou. Aici a fost reabilitată şi acoperită tribuna, dar a fost realizat şi acoperişul la vestiarul de la baza sportivă.

Statui ce amintesc istoria locurilor

În oraşul Jibou s-a investit şi în înfrumuseţarea urbei. Astfel, a fost realizată Piaţa 1 Decembrie 1918. Pe lângă aceasta a fost realizat un ansamblu comemorativ la 100 de ani de la Marea Unire. Aceste statui, realizate în piaţă, amintesc de istoria judeţului Sălaj şi a oraşului Jibou. Tot aici trebuie să amintim că în această vară a fost dezvelită statuia domnitorului Mihai Viteazul.

Jibou, primul oraş cu toate punctele de colectare a deşeurilor în subteran

În oraşul de pe malul Someşului s-au realizat nouă puncte de colectare subterană pentru deşeurile menajere şi trei puncte pentru colectarea selectivă cu acces controlat. De remarcat faptul că oraşul Jibou a fost primul din România unde toate punctele de colectare a deşeurilor au fost introduse sub pământ!

Astfel, oraşul este acum mult mai curat. Aici ar trebui să amintim, pentru că tot vorbim de curăţenia oraşului, că s-a decolmatat şi reprofilat Valea Roşie până la Râul Someş, dar şi că au fost decolmatate canalele de la strada Stejarilor şi Orizontului.

Tot aici putem aminti şi de realizarea unei reţele de canalizare pluvială acoperită pe strada Parcului şi, parţial, pe strada Bisericii Vechi, Eroilor şi canalizare deschisă pe strada Teilor.

Ce s-a muncit în satele Husia şi Cuceu

Şi în satele aparţinătoare Jiboului – Husia şi Cuceu – s-au realizat lucrări importante. În Husia s-au asfaltat cinci străzi şi s-a modernizat canalizarea pluvială, dar s-a reabilitat şi căminul cultural şi s-a refăcut fundaţia la drumul ce coboară în sat şi în zona bisericii.

În Cuceu s-a modernizat cinci străzi şi s-a reabilitat drumul principal la ieşirea spre Dobrin.

Tot în Cuceu s-a reabilitat căminul cultural şi s-a reabilitat şi modernizat sistemul de rigole pentru captarea apei. În ambele localităţi, la fel ca la Rona, se doreşte introducerea alimentării cu gaze naturale, proiectul fiind la fel, pe masa Ministerului Dezvoltării.

Lucrări importante pentru satul Rona

Au fost realizate lucrări importante şi pentru satul Rona. Aici putem aminti construirea şi echiparea staţiei de repompare. Totodată, amintim reabilitarea căminului cultural şi dotarea acestuia cu mobilier, dar şi reabilitarea şanţurilor, acostamente şi acces la proprietăţi. Un proiect prevede introducerea reţelei de gaze naturale, acesta fiind la ora actuală pe masa Ministerului Dezvoltării.

1,5 milioane de euro pentru firmele nou înfiinţate în oraş

Dintre proiectele aflate în diverse stadii de realizare, pentru care au fost solicitate finanţări europene prin Programul Operaţional Regional putem aminti reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe O1 şi O2, proiect aflat în execuţie.

Tot aici putem aminti reabilitarea Liceului “Octavian Goga” din Jibou, aflat în fază de precontractare, dar şi reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale “Lucian Blaga” – pentru acest proiect a fost semnat contractul de finanţare. Aici mai putem aminti modernizarea şi extinderea grădiniţei cu program prelungit Prichindel, dar şi modernizarea iluminatului public.

Trebuie să amintim şi de proiectul privind modernizarea infrastructurii serviciilor pentru creşterea calităţii vieţii în oraşul Jibou care cuprinde şi modernizarea străzilor Nuferilor şi Stadionului.

A mai fost selectat ca eligibil proiectul privind dotarea ambulatoriului Spitalului Orăşenesc din Jibou.

Nu în ultimul rând a fost realizat un proeict privind abordarea integrată a sărăciei şi excluziunii sociale. În cadrul acestui proiect, 62 de noi firme din Jibou au primit fiecare câte 25.000 de euro. Valoarea totală a proiectului, adică a banilor europeni care au venit în Jibou, se ridică la 1,5 milioane de euro.

Lucrări importante în Var

Nici localitatea Var nu a fost uitată de actuala administraţie. Astfel, la Var au fost asfaltate patru străzi şi a fost modernizat sistemul de canalizare pluvială. Totodată, a fost reabilitat căminul cultural şi dotat cu mobilier.

A mai fost amenajată zona centrală şi au fost reabilitate şanţurile, acostamentele şi accesele la proprietăţi.

În această localitate s-au realizat lucrări importante în centrul satului unde terenul o lua la vale.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj