Connect with us

Ştiri din Sălaj

Semnal de ALARMĂ tras de un tânăr din Cizer: “Măsurişul Oilor a ajuns un bâlci”


Candidatul Alianţei USR-PLUS din Cizer, Liviu Fărcaş, este dezamăgit de faptul că la cea mai mare sărbătoare câmpenească din Sălaj lipsesc produsele specifice şi suvenirurile locale


Liviu Fărcaş, candidatul din partea Alianţei USR- PLUS la funcţia de primar în comuna Cizer trage un semnal de alarmă şi susţine că Măsurişul Oilor de la Pria – cea mai mare serbare câmpenească din Sălaj, care se organizează în comuna sa – a ajuns un bâlci.

Candidatul Alianţei USR – PLUS este de părere că la un astfel de eveniment ar trebui să fie prezenţi şi producători de brânzeturi, astfel încât cei care participă la eveniment să îşi poată procura brânză sau alte produse lactate.

Acesta susţine că la un astfel de eveniment ar trebui să fie prezenţi inclusiv ciobani, cu turme de oi, pentru a ne aminti de tradiţie.

Tânărul originar din satul Pria a avut discuţii şi cu fostele administraţii ale comunei Cizer, însă, susţine acesta, conducerea Primăriei nu a fost de acord cu ideea lui.

Dacă va ajunge să conducă frâiele comunei Cizer, tânărul va organiza altfel Măsurişul Oilor de la Pria, astfel încât sărbătoarea să aducă aminte de tradiţia ciobănitului din zonă.

Mai mult, Liviu Fărcaş vrea să vadă la eveniment cât mai multe suveniruri locale, chiar şi ciobani, măcar pentru o poză care va ajunge pe Instagram.

Liviu Fărcaş a dorit şi să citeze un localnic pe care l-a întâlnit de curând la piaţă în Cizer.

“Domnule dragă, de-oi putea, cu Covidul ‘ista, plec iar la mere, dincolo, în toamnă. Apoi viu acasă, că la primăvară aş pune iar 5 hectare de cartofi şi 12 ari de ceapă. Şi varză aş pune. Numa’ nu ne ajută nimeni să ne ia marfa, ca noi să lucrăm liniştiţi pământul, cum am învăţat. Am putea ţine tot Sălajul cu cartofi numai noi, ţăranii de la noi din sat, dacă ar fi organizare ca dincolo. Şi n-am mai importa şi n-am mai pleca. Ştiu că nu ţine numai de dumneatale, dar te votez, că îmi place de domnul Cioloş. El, acolo şi cu ai lui aici, în ţară, ar putea, de l-ar lăsa eştia, să schimbe soarta agriculturii româneşti. Eu fac ce pot: vă dau un vot şi să-l folosiţi sănătoşi! De-o fi în ţară, la alegeri”.

 

“Nu am înţeles de ce la Măsurişul Oilor, de la Măgura Priei, de exemplu, sărbătoare care are loc de peste 50 de ani, nu am găsit anul trecut niciun stand cu brânză, nicio stână, niciun cioban autentic, măcar pentru fotografiile de Instagram ale noii generaţii şi niciun suvenir local. Este cea mai mare sărbătoare câmpenească din Sălaj. Eu am în minte un alt format,nu cum a ajuns de ceva vreme, un bâlci, din păcate. Eu am propus şi foştilor edili alt format, din păcate, nu au fost de acord”, susţine Liviu Fărcaş – Candidatul Alianţei USR-PLUS din Cizer.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Ştiri din Sălaj