Connect with us

Ştiri din Sălaj

PNŢCD Sălaj renaşte sub conducerea europarlamentarului Cristian Terheş


Tot mai mulţi sălăjeni încep să se apropie de cunoscutul partid istoric, graţie parlamentarului european care se implică activ în formarea de organizaţii locale


Odată cu pierderea alegerilor din 2000, PNŢCD a continuat să scadă în intenţie de vot în judeţul Sălaj, ajungând de la un partid care avea organizaţii în toate comunele în judeţ să obţină în 2012 doar 2,9 la sută din voturi.

Cauzele au fost multiple, principalul motiv însă a fost devorarea organizaţiilor PNŢCD de către PDL iar, mai recent, PNL. De exemplu, în prezent marea majoritate a celor care conduc destinele PNL Salaj sunt foşti membri PDL, care anterior au fost in PNŢCD.

La ultimele alegeri, cele din 2016, PNŢCD nu a mai avut listă de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Sălaj, ci doar în unele comune. PNŢCD a reuşit să obţină în 2016 şapte mandate de consilieri locali, din care unul în Zalău, dar şi un viceprimar în Cristolţ.

În mediul politic din Sălaj se ştie că motivul pentru care în 2016 PNŢCD nu a pus lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean a fost în urma unei înţelegeri cu PNL de pe urma căreia PNŢCD nu s-a ales cu nimic.

Împins şi de la spate mai ales de PNL, cu scopul de a prelua moştenirea lui Maniu şi Coposu, PNŢCD a decăzut enorm în Salaj.

Totuşi, salvarea ţărăniştilor vine tocmai de la Bruxelles. Europarlamentarul originar din Zalău, Cristian Terhes a preluat frâiele partidului şi a contactat toţi vechii ţărănişti din judeţ. A reuşit deja să concretizeze organizaţii locale în numeroase localităţi din judeţ, iar principiul de bază după care se ghidează PNŢCD sub conducerea lui Terheş este atragerea cât mai multor tineri în partid.

“Vreau să dau şansa cât mai multor tineri să se implice în politică şi să facă o diferenţă pozitivă în comunităţile lor. Sunt deschis să sustin, de aceea, orice proiecte benefice pentru comunităţile din Sălaj şi să dau şansa promotorilor acestor proiecte bune să candideze pe locuri eligibile la alegerile locale pentru a şi le pune în practică în folosul sălăjenilor”, ne-a explicat Cristian Terheş.

Cristian Terheş este originar din Zalău, iar în 2002 a plecat în SUA, unde a fost preot greco-catolic şi director de Business Intelligence pana în 2019 când, în urma unei înţelegeri între PNŢCD şi PSD, a candidat la europarlamentare pe lista PSD.

De ce a plecat Terheş din PSD si a revenit în PNŢCD

Pe data de 11 mai 2020 Terheş şi-a anunţat demisia din PSD şi trecerea din grupul S&D în Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), unde se află şi PNŢCD. Terheş a explicat că trecerea sa din PSD în PNŢCD este o consecinţă a unui protocol semnat între cele două partide in 2019.

„Mi-am dat demisia din PSD, membru al grupului europarlamentar S&D, pentru a mă înscrie în Grupul ECR (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni), din care face parte ECPM (Mişcarea Politică Creştină Europeană), partid politic european la care este afiliat PNŢCD. Candidatura mea la alegerile europarlamentare pe listele Partidului Social Democrat a fost urmarea unui Protocol între PSD şi PNŢCD, semnat într-o conferinţă de presă de preşedinţii celor două partide. Protocolul stabileşte colaborarea celor două partide pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi a democraţiei constituţionale în România”, susţine Cristian Terheş printr-un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook.

Europarlamentarul le mulţumeşte vechilor colegi pentru activitate. Ca europarlamentar, Cristian Terheş s-a remarcat ca un critic acerb al faptului că România este discriminată în interiorul Uniunii Europene, acesta cerând tratament egal pentru România în interiorul UE.

“Le mulţumesc şi pe această cale colegilor pentru buna colaborare pe care am avut-o în cadrul Delegaţiei. Ca membru în Grupul ECR – care susţine o Europă a democraţiei şi naţiunilor – voi promova, în numele PNŢCD, toate iniţiativele favorabile României”, explică Cristian Terheş.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj