Connect with us

Ştiri din Sălaj

Castelul din Treznea a fost DISTRUS de furtună


Primarul comunei Treznea, Cristian Oros susţine că edificiul din centrul satului a fost distrus de ploile din ultima perioadă, fiind înainte într-o stare avansată de degradare


Castelul Bay din Treznea a fost distrus de furtună, după cum mărturiseşte primarul comunei, Cristian Oros.

Prim-edilul mărturiseşte că edificiul era şubred, iar din cauza furtunilor şi a ploilor din ultima perioadă, castelul a fost pus la pământ.

În ultima perioadă, Castelul se afla într-o stare avansată de degradare şi erau două soluţii – ori distrugerea completă a acestuia, aşa cum s-a şi întâmplat, ori reabiltiarea şi transformarea într-un muzeu.

Castelul familiei Bay, stapanii domeniului din Treznea, a fost construit la mijlocul secolului XIX. Situat pe domeniul grofului Bay Ferenc, in mijlocul satului Treznea, castelul a fost locuit pana in 1944, cand familia Bay a trebuit sa plece din cauza evenimentelor pe care le-a provocat in sat. Oamenii inca isi amintesc terifiati de evenimentele din toamna anului 1940, cand armatele horthyste au masacrat localnici a caror singura vina a fost ca erau romani. Stapanul Bay, suparat pe sateni, a chemat soldatii horthysti sa le dea o lectie, iar evenimentele au scapat de sub control. Barbati, femei, copii, nu a contat atunci pentru horthysti, au fost vanati si impuscati, apoi ingropati la comun. Aproape fiecare familie din Treznea a avut de suferit de pe urma prigoanei, ramanand copii orfani sau nenorociti pe viata de gloantele neiertatoare.

Sursa foto – facebook / Cocis Horatiu

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj