Connect with us

Ştiri din Sălaj

Cum au fost atraşi în Sălaj bani mulţi de la Uniunea Europeană prin Grupul de Acţiune Locală“ Poarta Transilvaniei”


Prin acest GAL se atrag fonduri europene atât pentru primăriile de comună, cât şi pentru persoanele fizice. La ora actuală, din acest grup fac parte primării din judeţele Bihor, Sălaj şi Cluj, iar valoarea totală a proiectelor finanţate în perioada 2015 – 2020 este de 1,8 milioane de euro


Grupul de Acţiune Locală “Poarta Transilvaniei” se ocupă de atragerea de fonduri europene în 12 comune din Regiunea de Nord-Vest a României, respectiv din judeţele Bihor, Cluj şi Sălaj. Cele mai multe comune din acest GAL sunt din judeţul Sălaj, respectiv – Almaşu, Bănişor. Cizer, Horoatu Crasnei, Fildu de Jos, Plopiş şi Sîg. Din judeţul Cluj fac parte comunele Ciucea, Negreni şi Poieni, iar din judeţul Bihor se află comunele Borod şi Bulz.

Teritoriul acestui GAL cuprinde o suprafaţă de 1.083 de kilometri pătraţi şi o populaţie de 30.719 locuitori.

Asociaţia GAL Poarta Transilvaniei este o organizaţie neguvernamentală formată printr-un parteneriat public-privat, finanţată prin programul LEADER din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Scopul principal al asociaţiei este dezvoltarea durabilă a teritoriului GAL, prin acţiuni care să permită creşterea atractivităţii teritoriului şi a viabilităţii economice, dezvoltarea de parteneriate precum şi dezvoltarea abilităţilor locale.

59 de proiecte finanţate cu 1,8 milioane de euro

În Strategia de Dezvoltare Locală desfăşurată în perioada 2015 – 2020 au fost depuse 59 de proiecte, din care 43 de proiecte au fost eligibile şi selectate, iar 40 de proeicte au fost contractate.

Valoarea totală a proiectelor depuse a fost de 2,8 milioane de euro, iar valoarea totală a proiectelor contractate este de 1.842.443,30 euro.

Prin acest grup se finanţează proiecte pe măsurile de cooperare, transfer de cunoştinţe şi acţiuni de informare, exploataţii agricole, crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole şi infrastructură şi servicii de bază, patrimoniu local.

Pe măsura cooperare au fost alocaţi 74.999 de euro. Pe această măsură au fost depuse trei proiecte, din care două au fost eligibile, iar unul contractat.

Pe măsura transfer de cunostiţne şi acţiuni de informare au fost depuse tot trei proiecte, din care toate au fost contractate, valoarea alocată fiind de 16.074 de euro.

Pe măsura de exploataţii agricole au fost depuse 12 proiecte, declarate eligibile au fost zece, iar contractate au fost nouă. Valoarea totală fiind de 240.377 de euro.

Pe măsura crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole au fost depuse 23 de proiecte, au fost selectate şi contractate zece, valoarea acestora fiind de 642.336 de euro. Pe măsura de infrastructură şi servicii de bază, patrimoniu local au fost depuse 18 proiecte, din care 17 au fost contractate, suma totală fiind de 868.684de euro

Proiecte finalizate

Mai multe proiecte au fost deja finalizate şi implementate. Astfel, beneficiarul Idas Group SRL a avut un proiect de activităţi demonstrative pentru competenţe îmbunătăţite în sectorul agricol. Obiectivul proiectului este de a contribui la îmbunătăţirea competenţelor fermierilor din teritoriul acestui GAL şi creşterea gradului de competitivitate, de inovare şi de îmbunătăţire a performanţelor acestora.

Beneficiarul Globconsulting SRL a avut un proiect de exemplificare de bune practici prin participarea la acţiuni demonstrative. Obiectivul proiectului a fost favorizarea competitivităţii agriculturii, încurajarea inovării, a cooperării şi a creării unei baze de cunoştinţe în zonele rurale.

Paşcalău Felicia Persoană Fizică a avut un proiect pentru modernizarea fermei deţinute în localitatea Valea Drăganului. Obiectivul investiţiei a fost creşterea productivităţii şi eficienţei economice. Onisie Angelica Mărioara PFA a primit finanţare pentru achiziţie utilaje agricole – tractor, încărcător frontal, cositoare cu discuri, tocătoare.

Asociaţia “Bokeretas Egyesulet” a finalizat proiectul pentru îmbunătăţirea serviciilor de bază locale. obiectivul investiţiei este îmbunătăţirea infrastructurii şi serviciilor pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale.

Finanţare pentru producţie de hârtie şi carton

O firmă a primitt finanţare pentru a produce hârtie şi carton, practic pentru dezvoltarea unei mini-fabrici.

Este de apreciat că prin acest GAL se dezvoltă comunităţile locale din mediul rural şi că prin aceste Grupuri de Iniţiativă Locală, societăţile comerciale îşi pot îmbunătăţi activitatea sau o pot dezvolta.

Astfel, societatea Muntele Seş SRL a primit finanţare pentru achiziţie echipamente pentru producţie articole hârtie şi carton. Prin acest proiect se doreşte crearea de noi locuri de muncă, creşterea veniturilor populaţiei rurale, reducerea gradului de sărăcie şi a riscului de excluziune socială. Şi acest proiect, la fel ca celelalte, a fost deja finalizat.

Comunele din Sălaj şi-au cumpărat utilaje

Prin intermediul Grupului de Acţiune Locală, comunele din Sălaj se dezvoltă, fiecare în funcţie de proiectul pe care l-au depus.

Două comune a căror proiecte sunt deja finalizate sunt Bănişor şi Almaşu.

Prin GAL “Poarta Transilvaniei”, Primăria Bănişor a achiziţionat un utilaj multifuncţional pentru dotarea serviciului public de gospodărie comunală. Obiectivul investiţiei îl constituie îmbunătăţirea infrastructurii şi servicilor pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale.

Acelaşi proeict a fost finalizat şi în comuna Almaşu.

Petru Cristinel Blaga – director GAL Poarta Transilvaniei: “Mă bucur că am reuşit să atragem aceste fonduri europene şi să le oferim celor din mediul rural şansa de a se dezvolta, atât pe ei ca inteprinderi, activităţi agricole, cât şi comunităţile din care face parte, deoarece prin proeictele depuse şi contractate s-au creat locuri de muncă, s-au dezvoltat satele din această zonă, dar şi comunităţile. Avem foarte multe lucruri de spus despre ce am realizat prin acest GAL alături de partenerii noştri şi mă bucur că fiecare din cei implicaţi au înţeles importanţa acestor Grupuri de Acţiune Locală şi că împreună putem să dezvoltăm zona”

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj