Connect with us

Ştiri din Sălaj

Senatorul Gheorghe Pop sprijină personalul medical care luptă în linia întâi împotriva noului coronavirus


Parlamentarul, alături de colegii săi, a depus o iniţiativă legislativă pentru recunoaşterea meritelor personalului medical implicat în gestionarea situaţiei şi tratarea pacienţilor care au contactat SARS-Cov-II. Pentru acordarea discriminatorie a sporului de risc pentru personalul medical din linia întâi, Pop l-a interpelat pe ministrul Tătaru chiar înainte de protestul angajaţilor serviciilor de ambulanţă 


Senatorul Gheorghe Pop, ales pe listele PSD Sălaj, este printre puţinii aleşi care sprijină activ personalul medical care luptă în prima linie împotriva pandemiei de coronavirus.

Astfel, Pop are o iniţiativă legislativă depusă alături de colegi din PSD care prevede recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni împotriva Covid-19, la care se adaugă şi legea deja promulgată de Presşedintele României privind acordarea pensiei de urmaş pentru copiii cadrelor medicale şi o serie de drepturi familiilor lor.

Mai mult, pe 2 iunie, înainte ca angajaţii de la Ambulanţă să protesteze, Gheorghe Pop a transmis o întrebare ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, în care îi atrage atenţia că sporul pentru personalul medical din prima linie este acordat discriminatoriu. Senatorul Pop susţine că a aflat în cadrul audienţelor de decizia Ministerului Sănătăţii că acest spor se acordă discriminatoriu, adică i-a inclus în ecuaţia sporului de risc doar pe angajaţii de la ambulanţă care au transportat pacienţi confirmaţi cu Covid-19. Acesta îi aduce la cunoştinţă ministrului că nu doar medicii se află în prima linie, ci şi personalul auxiliar care tratează şi îngrijeşte pacienţii, dar şi personalul serviciilor judeţene de ambulanţă şi cei de la SMURD. Gheorghe Pop susţine că este nedrept că doar cei care au transportat pacienţi cu COVID-19 să primească spor la salariu. Explicaţia este simplă: atunci când intervin la un caz, pacienţii pot fi asimptomatici, astfel că personalul de pe ambulanţe intră în contact cu ei oricum. Ambulanţierii sunt mult mai expuşi decât oricine, susţine Gheorghe Pop. Senatorul spune că această discriminare între personalul din prima linie poate afecta grav funcţionarea sistemului medical mai ales că este mult mai greu de stabilit cine primeşte spor de risc şi cine nu, fiind necesară urmărirea întregului circuit al unui pacient pentru a afla dacă a fost sau nu confirmat cu noul coronavirus.

La iniţiativa parlamentarilor PSD s-au suplimentat fondurile pentru implementarea măsurilor privind combaterea pandemiei

În şedinţa din 18 iunie, în Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului României, au fost aprobate rectificările bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale, dar cu amendamente faţă de varianta Guvernului. Astfel, la iniţiativa PSD, s-au suplimentat fondurile alocate bugetelor locale motivul fiind foarte simplu – acoperirea costurilor pentru implementarea măsurilor impuse de Guvern pentru combaterea epidemiei cu SARS-CoV-2.

 

“De la debutul epidemiei pe teritoriul țării noastre, autoritățile locale și județene au avut foarte multe obligații de îndeplinit pentru combaterea răspândirii virusului, cheltuieli care nu au fost acoperite de la bugetul național, așa cum era firesc! Numai Primăria Zalău, Primăria Jibou și Consiliul Județean Sălaj cheltuiseră peste 5 milioane de lei pe acțiuni de dezinfecție a tuturor unităților de învățământ, domeniu public, scări de bloc, unități sanitare aflate în administrare, achiziţie de aparatură medicală, sisteme și echipamente de protecție etc și nu au beneficiat deloc de sprijin guvernamental. În situația în care bugetele administrațiilor locale și județene suferă și ca urmare a perioadei economice dificile pe care o tranzitează românii, este firesc acum să le fie acordate fonduri de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitelor, astfel încât să nu fie afectate bugetele alocate altor proiecte de investiții și dezvoltare. 850 de milioane de lei se alocă în plus către județe pentru acoperirea costurilor și pentru asigurarea fondurilor necesare plății serviciilor sociale. Alocarea acestor resurse suplimentare către autoritățile locale reprezintă doar 0.09% din PIB, un procent infim – a suta parte din uriașul deficit bugetar de 10% pe care-l va reuși guvernarea PNL potrivit prognozei Consiliului Fiscal”, spune Gheroghe Pop.

 

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj