Connect with us

HANDBAL

Povestea unei tinere handbaliste din Sălaj care a absolvit liceul la Cluj-Napoca şi a luat ZECE la BAC

Alexandra Bande este din comuna Şimişna şi a absolvit cu brio Colegiul Naţional “George Bariţiu” din Cluj-Napoca reuşind să obţină nota 10 la cele trei probe scrise de la Bacalaureat. Totodată, în paralel, tânăra practică şi handbalul de performanţă şi se pregăteşte cu echipa de senioare de la “U” Cluj


Povestea Alexandrei Bande începe în 7 noiembrie 2001, în comuna Şimişna din judeţul Sălaj. Tânăra a copilărit pe meleagurile de poveste din comună şi încă de când era doar o copilă a fost atrasă atât de sport, cât şi de învăţătură.

Îi plăcea să urmărească meciuri de handbal la televizor şi îşi dorea ca într-o bună zi să ajungă să evolueze şi ea în cele mai importante săli de sport.

Astfel, la vârsta de 10 ani a început să practice handbalul la CSS Viitorul Cluj-Napoca, iar în prezent se antrenează cu echipa de senioare de la “U” Cluj.

“Sunt o persoană deschisă, accept criticile, ele mă ajută să progresez foarte mult. Am studiat încă de când eram mică meciurile de handbal pe care le vedeam la televizor împreună cu familia mea, trăiam la intensitate maximă fiecare meci şi îmi imaginam că într-o zi o să joc şi eu la fel ca marile jucătoare profesioniste de handbal. Am început handbalul la o vârstă destul de târzie să spun aşa, în condiţiile în care multe dintre colegele mele aveam la activ 1 – 2 ani. Dar acest lucru nu a reprezentat un impediment, ci m-a ambiţionat şi mai mult să le ajung din urmă, să fiu în rând cu ele”, ne spune Alexandra Bande.

S-a uitat la sute, chiar mii de meciuri şi Alexandra ne spune că nu se plictisea niciodată să le privească şi să înveţe lucruri noi, iar asta a ajutat-o foarte mult în momentul în care a ajuns la Cluj-Napoca pentru a da proba pentru a fi acceptată în echipă.

“Primul meu antrenor a fost dl. Misăilă Corneliu, el fiind cel care m-a îndrumat în tainele handbalului.  Mai apoi am fost coordonată de doamna antrenor Iurian Cristina, cu ea reuşind cele mai importante performanţe. Am fost o echipă unită şi atunci am simţit pentru prima dată ceea ce înseamnă să fii cu adevărat handbalistă. Totul a decurs foarte bine la prima întâlnire cu mingea de handbal într-o sală de sport, din Cluj-Napoca. Nu eram emoţionată deoarece ştiam că nu am nimic de pierdut dacă încerc şi că poate cândva prin muncă şi perseverenţă să ajung o adevărată sportivă”, spune sălăjeanca.

Trebuie menţionat faptul că Alexandra s-a remarcat şi la Şcoala Gimnazială din Şimişna acolo unde a fost selectată în echipa şcolii, alături de care a participat la O.N.S.S., unde a obţinut rezultate importante, atât individuale, cât şi cu echipa.

“Handbalul pentru mine este cea mai mare pasiune, pun mult suflet în ceea ce fac, sunt foarte ambiţioasă şi sunt sigură că prin multă muncă şi atitudine pozitivă voi putea atinge ceea ce îmi propun. Consider că sportul nu te dezvoltă doar fizic, ci şi psihic. Dezvoltă mecanisme de gândire, noi aptitudini, cum să faci faţă presiunii, să gândeşti în situaţii limită, de asemenea te învaţă ceea ce se numeşte spiritul de echipă, munca în echipă. Practic, îţi oferă o supraeducaţie”, spune Alexandra.

Cu toate că practică un sport de performanţă şi pune multă pasiune în handbal, Alexandra nu a neglijat pentru nicio secundă şcoala. După ce a absolvit Şcoala Gimnazială în Sălaj, Alexandra şi-a continuat studiile la Colegiul Naţional “George Bariţiu” din Cluj-Napoca, la profilul ştiinţe sociale.

La fel ca şi la handbal, tânăra şi-a dorit să fie în top şi nu s-a lăsat descurajată de faptul că este dintr-un alt judeţ şi a pus “burta pe carte”, iar rezultatele nu au încetat să apară.

Pandemia de coronavirus a stricat visul unei generaţii

Recent a absolvit clasa a XII-a şi a susţinut examenul de Bacalaureat. Alexandra s-a descurcat excelent şi a reuşit să obţină nota 10 la toate cele trei probe scrise, Limba şi literatura română, istorie şi geografie.

Din păcate, nu a fost totul roz, iar generaţia 2020 va avea mereu un asterisc, deoarece nu au avut parte de o încheiere de studii în mod obişnuit, celebrată printr-o festivitate de premiere şi un banchet.

Pandemia de coronavirus le-a distrus acest vis şi chiar dacă reprezintă un moment trist, faptul că a fost nevoită să stea în casă, Alexandra l-a văzut ca pe un bonus.

“Speram să fie un an minunat în sensul că speram să avem parte de o festivitate de neuitat, de o premiere inedită şi de mulţi părinţi care să ne fie alături în ultimele noastre momente de liceeni. Din păcate aceste lucruri au rămas neatinse, neîmplinite, dat fiind faptul că a survenit această pandemie de COVID-19. Cine s-ar fi gândit că în luna martie avea să fie ultima noastră zi de şcoală? Nimeni, probabil. Nu ne-am mai putut întoarce la şcoală, realizând imediat faptul că tot ceea ce ne plănuisem la începutul anului, de la pozele de album, până la cele mai mici detalii ale banchetului, vor fi anulate. Eu personal am trecut destul de repede peste acest lucru şi cu toate că mass-media promova în cea mai mare parte informaţii despre Pandemie, eu am rămas cu picioarele pe pâmânt şi am fost focusată pe studiu. Faptul că am fost constrânşi să rămânem în casă, eu am privit-o ca pe un plus, oferindu-ne posibilitate să aprofundăm materia care intra în programa de Bac”, spune Alexandra.

Sigur, e frumos să primeşti aprecieri şi felicitări, însă lumea tinde să vadă doar “cireaşa de pe tort”, deşi în spate se află o muncă de cele mai multe ori titanică, deoarece rezultatele măreţe nu apar peste noapte.

“Pot să spun că am depus o muncă asiduă, îmi petreceam o mare parte din timp citind, memorând, rezolvând exerciţii, deoarece ştiam că o săptămână înainte de Bac nu era suficientă pentru a învăţa materia care a fost redusă doar la ceea ce s-a parcurs în primul semestru. Datorită faptului că am învăţat, am avut şi rezultate uimitoare din punctul meu de vedere, satisfăcătoare, care m-au făcut mândră şi în egală măsură şi pe părinţii mei, care au fost profund emoţionaţi. Nu vreau să mă înţelegeţi greşit, da, acordam o bună parte studiului, dar în egală măsură aveam şi viaţă socială. Subiectele de anul acesta de la Bacalaureat au fost accesibile, cu un grad de dificultate mediu din perspectiva mea, însă, repet, este necesar ca pentru un astfel de examen să fii conştient că nu este suficient ceea ce recepţionezi în clasă, trebuie muncit şi acasă, asta în cazul în care eşti suficient de determinat şi ambiţios, ca în momentul afişării rezultatelor să fii mândru de ceea ce ai realizat”, spune tânăra absolventă.

În continuare, Alexandra Bande nu este sigură la ce Facultate să-şi continue studiile şi se gândeşte la specializarea Resurse Umane din cadrul Facultăţii de Sociologie, dar şi la Studii de Securitate din cadrul Facultăţii de Istorie. În zilele următoare va lua şi o decizie definitivă în acest sens.

Alexandra Bande: “Prin media obţinută la Bac, am spart o prejudecată”

Există multe exemple de sportivi care pentru a ajunge la înaltă performanţă au fost nevoiţi să lase şcoala pe locul secund, fapt pentru care rezultatele lor la învăţătură nu sunt tocmai de apreciat. Există această prejudecată şi firea omenească tinde mereu să generalizeze, indiferent de situaţie.

Totodată, Alexandra şi-a dorit să schimbe această prejudecată şi speră că a şi reuşit.

“Prin media obţinută la Bac, am spart o prejudecată, anumă că sportivii nu au <o relaţie> prea bună cu şcoala şi că ei sunt cei care se axează doar pe sport şi atât. Nu, eu dimpotrivă, am fost focusată şi pe handbal, pe care îl practic de 8 ani de zile şi în egală măsură şi pe şcoală, pentru că după cum bine ştiţi proverbul românesc, <Dacă ai carte, ai parte>. Cu această ocazie, aş dori să îi provoc pe viitorii sportivi care la anul vor susţine examenul maturităţii, să încerce şi dacă nu, chiar să reuşească să sfâşie această etichetă a sportivilor. Cu sinceritate profundă spun că nu a fost tocmai uşor să şi fac performanţă în sport, deoarece sportul presupune deplasări, antrenamente, cantonamente, meciuri şi multe alte lucruri care uneori nu creează climatul necesar studiului. Viaţa de sprotiv nu este uşoară, trebuie bine gestionată, cu maximă seriozitate. Există şi momente nefericite în viaţa unui sportiv, cum ar fi unele accidentări, dar aceste părţi negativ pot fi acoperite de altele pozitive, a celeilalte laturi a noastră, a sportivilor, aceea de a învăţat şi de a fi respectat pentru că ai reuşit în planul educaţiei, ai reuşit să obţii rezultate fabuloase la şcoală şi inclusiv la Bacalaureat”, a încheiat Alexandra Bande.

Sursa foto: It’s private şi Mircea Ilieş

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in HANDBAL