Connect with us

Ştiri din Sălaj

Povestea elevei model din Bobota, care s-a îndrăgostit de istorie după ce străbunicul ei a murit pe front


Diana se poate mândri cu o poveste de viaţă fascinantă: a reprezentat Sălajul la numeroase concursuri şcolare, de unde a venit cu premii, iar în prezent îl are profesor chiar pe preşedintele Academiei Române. Face mult voluntariat şi îşi doreşte să ajungă un profesor de istorie care să modeleze generaţia ce urmează  


Diana Maria Vaida (20 de  ani) este în prezent studentă la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, la Facultatea de Istorie, unde este şcolită de numeroşi profesori apreciaţi la nivel naţional, printre care preşedintele Academiei Române – Ioan Aurel-Pop.

Diana se trage din comuna marelui înaintaş politic, Corneliu Coposu, Bobota. În sat a şi urmat clasele primare, iar în ultima clasă de gimanziu s-a calificat la etapa naţională a concursului ,,Universul cunoașterii prin lectură” desfăşurat la Galaţi. S-a înscris apoi la Colegiul Naţional “Silvania”.

Sub coordonarea profesoarei Corina Forţ, tânăra elevă din Bobota a reprezentat Sălajul patru ani la rând la Olimpiada Naţională de Istorie, iar în anul Centenarului – 2018 – s-a întors de la Alba Iulia cu un premiu special oferit tocmai de Universitatea Babeş-Bolyai.

Tânăra s-a mai calificat şi la Olimpiada Naţională de Limbă şi Literatură Română în anul 2017, dar şi la Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viaţă. A participat şi la proiectul “Scriitori români şi Marea Unire”. Bacalaureatul l-a trecut cu media 9,75, după ce la proba de istorie a obţinut nota 10.

Să mai amintim că în perioada gimnaziului, tânăra a fost ghid al Centrului Cultural Şincai-Coposu din comuna natală.

S-a îndrăgostit de istorie graţie poveştilor pe care i le spunea bunicul său. Străbunicul său a avut un destin dureros, murind pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial.

“Pasiunea pentru istorie am avut-o de mic copil, la un nivel infantil, fiind impresionată la acea vreme de poveștile bunicului meu (care trecuse prin evenimente cruciale din istoria omenirii, precum al Doilea Război Mondial sau instaurarea comunismului în România), povești care făceau referire și la străbunicul meu, care murise pe front, în al Doilea Război Mondial. Chiar și la vârsta înaintată pe care o are, bunicul știe anul de naștere al fiecărei persoane din sat, fapt pentru care, consider că pasiunea pentru ani și istorie, am moștenit-o de la el. Odată cu trecerea anilor am început să mă implic tot mai mult în activități ce țin de acest domeniu impresionant”, ne povesteşte Diana.

Diana îşi doreşte să ajungă un mentor pentru elevii pe care îi va învăţa tainele istoriei, pentru că îşi doreşte să devină profesor. Mentorul ei în acest domeniu este profesorul Corina Forţ, cea care a motivat-o mult pe Diana şi care a împins-o spre rezultatele pe care le-a avut.

“Un motiv pentru care am ales Facultatea de Istorie este strâns legat de un deziderat pe care mi l-am propus eu însumi, și anume, acela de a deveni, asemeni profesoarei mele, un mentor pentru viitoarele generații, un sculptor de caractere, care se folosește de cel mai important instrument, educația. De asemenea, îmi doresc ca elevii mei să privească această materia ca fiind una utilă, frumoasă și interesantă, iar în mine să vadă un sprijin și un prieten, la fel cum am văzut eu în persoana profesoarei mele de istorie”, ne spune Diana.

În prezent, Diana este una dintre voluntarii Atelierului de transcriere, interpretare și editare a documentelor de secol XIX, din cadrul Institutului de Istorie Ecleziastică ,,Nicolae Bocșan”.

Diana şi Corina Forţ

Să mai spunem în final că în cei doi ani de facultate, a avut șansa să-i aibă ca profesori, pe actualul președinte al Academiei Române, Ioan Aurel-Pop, pe decanul Facultății de Istorie, Ovidiu Ghitta, sau alți profesori de renume, precum Mihai Bărbulescu, Alexandru Diaconescu, Ioan Bolovan, Sorin Mitu.

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Ştiri din Sălaj