Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO. Corina Forţ, unul dintre cei mai iubiţi profesori din judeţul Sălaj


Profesoară de istorie de peste 21 de ani, aceasta se remarcă an de an cu numeroase note de zece la examenul de Bacalaureat, dar şi cu elevi calificaţi la olimpiadele naţinale care reprezintă cu cinste Sălajul în întreaga ţară. A avut şansa să aibă profesori de “talie grea”,printre care şi preşedintele Academiei Române


Are 45 de ani şi iubeşte istoria de când se ştie. Visul ei, încă din clasele mici, pe care le-a urmat la şcoala din Răstolţ (comuna Buciumi) a fost să devină profesoară de istorie. După ani de muncă şi de studii a reuşit să-l împlinească, astfel că acum Corina Forţ este profesor de istorie cu o activitate la catedră de 21 de ani. S-a remarcat încă din debutul carierei profesorale, iar acum se poate lăuda, fără falsă modestie, că este una dintre cele mai îndrăgite profesoare din judeţ. Asta însă pe merit, pentru că prin mâinile ei au trecut generaţii de elevi pe care le-a format. Sub îndrumarea Corinei s-au obţinut şi numeroase premii la olimpiade, atât pe plan judeţean, cât şi pe plan naţional, Sălajul fiind recunoscut ca un judeţ fruntaş la disciplina istorie.

Rezultate impresionante la Bacalaureat

Corina Forţ se poate lăuda cu elevi care au avut rezultate notabile la Examenul de Bacalaureat. În sesiunea din 2017 toţi cei 35 de elevi pregătiţi de aceasta au promovat examenul, din aceştia 12 obţinând nota 10 şi 15 între 9 şi 9,90. În sesiunea din anul 2018 din 34 de elevi, toţi promovaţi, nouă au obţinut nota 10 şi 14 note între 9 şi 9,90. La Examenul de Bacalaureat de anul trecut au promovat la fel, toţi cei 36 de elevi ai săi, din aceştia zece au reuşit să aibă nota 10, iar 15 au reuşit note între 9 şi 9,90.

“Îmi iubesc elevii și i-am tratat întotdeauna cu respect. Am încercat să le ofer și eu ceea ce am primit în dar de la profesorii mei – multă dăruire. Iar rezultatele nu au întârziat să apară”, spune Corina Forţ.

Elevii ei au reprezentat cu cinste Sălajul la olimpiadele naţionale

Corina Forţ a debutat ca profesor de istorie în anul 1999 la actualul Liceu Ortodox “Sfântul Nicolae” din Zalău.  În anul şcolar 2002 – 2003 a predat la Şcoala Gimnazială “Andrei Mureşanu” din Cehu Slvaniei. În acest an a reuşit să aibă şi prima elevă calificată la etapa naţională a Olimpiadei de Istorie.

“De atunci, preocuparea mea constantă a fost să le insuflu elevilor mei curiozitatea pentru cunoaşterea Istoriei, astfel încât să-şi creeze un viitor curat şi frumos deoarece, doar cunoscându-ne trecutul, putem valorifica experienţa înaintaşilor, putem învăţa din greşelile lor şi putem deveni cetăţeni responsabili şi informaţi. De asemenea, am încercat să le insuflu şi ambiţia de a se angrena constant în concursurile şi olimpiadele şcolare”, povesteşte Corina Forţ.

În cei 21 de ani de activitate a reuşit cu elevii săi să obţină 22 de premii întâi, 10 premii doi, 12 premii trei şi 34 de menţiuni la Olimpiada Judeţeană de Istorie.  La Olimpiada Naţională de Istorie a avut calificaţi 22 de elevi, din care doi s-au întors cu premiul întâi – în 2004 şi 2017. Tot de la naţională s-a întors şi cu patru menţiuni – în 2006, 2011 şi 2019, dar şi cu trei premii speciale. Elevii premiaţi la Naţională provin de la Colegiul Naţional “Silvania”, Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu” şi Şcoala Gimnazială “Porolissum”.

 

A readus la “viaţă” Casa Corpului Didactic

Corina Forţ a fost director al Casei Corpului Didactic din 2012 şi până luna trecută. În cei opt ani de activitate a reuşit să resusciteze instituţia de a cărei existenţă se ştia prea puţin. Peste 8.450 de cadre didactice au urmat forme de acreditare sau cursuri avizate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin Casa Corpului Didactic Sălaj.

Dacă în 2012, Oferta de programe de formare a Casei Corpului Didactic Sălaj avea doar 23 de programe din care doar trei programe de formare acreditate de CCD Sălaj, în acest an, prin oferta de programe de formare pentru anul şcolar 2019-2020, sunt 46 de programe, din care 7 programe de formare sunt acreditate şi 39 avizate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Ca element de noutate în formarea continuă a cadrelor didactice, Corina Forţ a introdus, începând cu anul şcolar 2012, în Oferta de programe de formare continuă, cursuri în limba maghiară care până la acel moment, nu aveau posibilitatea urmări unor cursuri de formare în limba maternă prin Casa Corpului Didactic.

Mai mult, în perioada 2012-2020 Corina a coordonat 167 de activităţi ştiinţifice, metodice şi culturale la care au participat peste 17.600 de cadre didactice.

A reuşit să realizeze şi mai multe parteneriate printre care amintim cele cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Institutul Francez din România, Centrul CulturalBritanic: Consiliul Britanic, Ambasada Franţei la Bucureşti, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca şi alte instituţii din judeţul Sălaj.

Elevii o vizitează, chiar dacă nu le mai predă de ani buni

Corina se bucură că a ţinut legătura cu foarte mulţi elevi de ai ei. Aceasta susţine că încă este vizitată de mulţi foşti elevi, deşi aceasta nu le mai predă de ani buni. Chiar şi de Crăciun elevii încă mai merg la ea la colindat.

“Toţi au reuşit în viață. Sunt oameni mari acum şi pot afirma cu mândrie, că păstrez legătura cu foarte mulți dintre foştii mei elevi. Sunt generaţii care, chiar şi după 4-5 ani mă vizitează când au ocazia sau vin la colindat de Crăciun. Este o mare bucurie pentru mine să simt că nu m-au uitat”, spune Corina Forţ.

Corina Forţ se poate lăuda că a avut profesori de renume internaţională la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii “Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca.

A fost studenta unor somităţi ale învăţământului precum istoricii Ioan Aurel Pop (actualul preşedinte al Academiei Române), dar şi Mihai Bărbulescu, Ioan Piso, Nicolae Glodariu, Pompiliu Teodor, Nicolae Bocşan, Vasile Puşcaş. După terminarea licenţei a finalizat şi două studii de masterat respectiv Management Curricular (2009-2011), în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei UBB Cluj-Napoca şi Management Educaţional (2005-2006), în cadrul Facultăţii de ŞtiinţeEconomice – UVVG Arad. În perioada 2013-2014, a urmat un curs postuniversitar – „Trecutul de lângă noi. Istoria orală a comunităţilor locale”, în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

Să amintim şi că are publicate 10 articole de specialitate în volume colective, cu ISBN, iar alte 12 articole de specialitate sunt publicate în reviste cu ISSN. Este şi coautor al unui proiect de manual şcolar pentru disciplina Istorie, clasa a VII-a, la Editura Didactică şi Pedagogică SA.

Mesaje de apreciere din partea foştilor elevi

Paul IACOB:

“Mă numesc Iacob Paul şi sunt student în anul I, la Facultatea de Drept, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca. Doamna Corina Forţ nu este o profesoară, ci un magister, o flacără care arde neîntrerupt pe rugul educaţiei, luminând şi şlefuind cu neobosită măiestrie minţile celor avizi de cunoaştere. Îi sunt profund recunoscător pentru delicateţea şi generozitatea cu care m-a modelat, influenţându-mi albia destinului. N-aş fi reuşit nicicând să escaladez munţii istoriei fără atenta îndrumare a dumneaei, nicidecum să ajung olimpic. Astfel, am reuşit să mă calific de două ori la etapa naţională a Olimpiadei Naţionale de Istorie, obţinând un premiu special. Întreaga gratitudine mi-am exprimat-o, de altfel, în discursul susţinut la finalul clasei a XII-a”.

 

Diana VAIDA:

“Mă numesc Vaida Diana-Maria şi în prezent sunt studentă la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Istorieşi Filosofie, la specializarea Istorie, în anul II. Trebuie să recunosc faptul că, pasiunea pentru istorie o aveam de mic copil,  însă timpul petrecut cu doamna profesoară a menţinut vie această flacără, a alimentat-o cu dăruirea şi implicarea dânsei.  Ora de istorie nu a constat niciodată doar într-o simplă prelegere, într-o banală înşiruire de date sau personalităţi marcante ale trecutului, doamna profesoară fiind preocupată ca noi, elevii, să înţelegem evenimentele sau fenomenele istorice, prin prisma propriei noastre gândiri, iar materia predată de dânsa, s-a transformat într-o frumoasă poveste pe care ai fi vrut să o asculţi mereu, într-o incursiune în timp la care erai nerăbdător să participi. De asemenea, consider că m-am numărat printre cei norocoşi, fiind una dintre acei elevi, care au participat la olimpiada de istorie şi au fost îndrumaţi de doamna profesor, Forţ Corina. Timp de patru ani, din clasa a 9-a până în clasa a 12-a am reuşit să mă calific la etapa naţională a olimpiadei, iar anul 2018, mi-a adus un premiu special. Mărturisesc că, performanţele mele în domeniul istoriei nu ar fi fost posibile fără sprijinul şi îndrumarea doamnei profesoare”.

 

Alexandra SABOU:

“Doamna Forţ Corina mi-a fost profesoară de istorie pe parcursul celor patru ani de liceu. În clasa a XII-a m-a încurajat să particip la Olimpiada de Istorie, iar sprijinul şi pregătirea pe care mi le-a oferit au fost factori esenţiali în succesul meu. Am obţinut o menţiune în cadrul etapei naţionale a Olimpiadei de Istorie, ceea ce mi-a facilitat admiterea la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, pentru care mă pregăteam intensiv. Doamna profesoară ne-a format atât pe plan profesional cât şi personal, ne-a impulsionat şi ne-a făcut să avem aşteptări mult mai mari de la noi. Ea este o persoană aparte, iar pentru mine, un mentor”

George Nicola:

“Doamna profesoară Corina Forţ este unul dintre profesorii cărora le voi mulţumi mereu pentru ceea ce sunt astăzi. Aflându-mă la finalul celui de-al treilea an de studiu la Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti, pot spune că mă regăsesc într-un moment potrivit pentru a-mi exprima încă o dată recunoştinţa faţă de rolul pe care doamna profesoară l-a avut în formarea mea, întrucât acum 4 ani, la finalul celui de-al treilea an de liceu, am cunoscut-o pe dânsa în calitate de profesor îndrumător al lotului pentru etapa naţională a olimpiadei de istorie desfăşurată atunci în Brăila. Având experienţa olimpiadei naţionale încă din clasa a VIII-a şi o serie de rezultate pentru care am muncit alături de domnii profesori de până atunci, momentul Brăila, de altfel cel mai trist pentru mine, dat fiind ca am iesit doar al V-lea, a fost încheiat cu o promisiune asumată faţă de doamna profesoară care suna ceva în genul: “dacă veniţi şi la anul cu noi, promit să mă vedeţi cu medalia de aur  la gât”.  Doamna profesoară nu a venit “cu noi” la Buzău în 2017, însă în clasa a XII-a din pregătirea alături de dânsa a rezultat locul pe care i l-am promis, locul I la naţională. Doamna profesoară ne-a amintit deseori ce înseamnă onestitatea, simplitatea, puterea de a crede în propriile forţe, în pofida invidiilor pe care le simţeam atunci, căci munceam să devin cel mai bun. De altfel, alături de alţi profesori, doamna profesoară a contribuit la acest parcurs psihologic, amintindu-mi de fiecare dată pentru ce lupt”.

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Ştiri din Sălaj