Connect with us

Ştiri din Sălaj

Castelul Wesselenyi din Jibou se vinde cu 900.000 de euro


Edicifiul, care este cel mai mare în stil baroc din Transilvania, era scos la vânzare cu suma de 1,5 milioane. Proprietarii şi-au dat seama că suma este prea mare şi au redus preţul până la 900.000 de euro


Castelul Weseelenyi din Jibou era scos la vânzare în anii trecuţi pentru suma de 1,5 milioane de euro. Între timp însă, proprietarii şi-au dat seama că e prea mare suma, astfel că au redus preţul anul acesta până la 900.000 de euro.

Construit în 1810, cu o suprafaţă de peste 3.440 de metri pătraţi, aflat pe un teren de 1,3 hectare, complexul cuprinde un palat baroc impunător, şase anexe de secol XVIII-început de secol XIX (curie, grajd, manej, criptă, seră, şură) integrate într-un fost parc dendrologic de început de secol XIX, reamenajat ca grădină botanică în anii ’70 şi renovat de-a lungul timpului.

După naţionalizare, a fost şcoală generală, liceu, internat, Casa pionierilor, muzeul oraşului şi Staţiunea experimentală a tinerilor naturalişti.

După 1990, diversele funcţiuni au dispărut, iar în 2010 în palat mai funcţiona doar Clubul copiilor din Jibou. Exteriorul nu a suferit intervenţii majore recente. Interiorul, în schimb, a fost afectat. Mobila, sobele, tablourile şi obiectele decorative ce împodobeau până la jumătatea secolului XX încăperile palatului s-au pierdut.

Recent, palatul şi o parte dintre anexe au fost retrocedate moştenitorilor, după un lung proces. Grădina botanică nu a fost afectată de această decizie. Cripta familiei Wesselényi, grajdul şi manejul au rămas în posesia Centrului de Cercetări Biologice Jibou care şi-a propus să le restaureze şi să le redea circuitului turistic.

Sursa informaţii castel – Ştiri pe Surse

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj