Connect with us

Ştiri din Sălaj

Jibouanii se bucură de internet gratuit în spaţiile publice

Cu bani de la bugetul local, în micuţul orăşel de pe Someş au fost montate reţele Wi-Fi în spaţiile publice. Proiectul a fost finalizat şi în prezent se află în teste


Comisia Europeană a demarat un program denumit “WIFI4EU” în cadrul căreia localităţile din statele membre ale Uniunii Europene pot solicita un voucher în valoarea de 15.000 de euro pentru achiziţia unor echipamente de distribuire a internetului în mod gratuit în spaţiile publice.

Programul a debutat în anul 2018 şi până în prezent, în judeţul Sălaj au beneficiat nouă localităţi. Este vorba despre oraşele Zalău, Şimleu Silvaniei şi Cehu Silvaniei, dar şi comunele Bănişor, Şamşud, Marca, Agrij, Valcău de Jos şi Meseşenii de Jos.

Şi oraşul Jibou a aplicat pentru a obţine finanţare în cadrul programului WiFi4EU pentru a primi acel voucher în valoare de 15.000 de euro pentru a acoperi costrurile de achiziţie şi de instalare a echipamentelor Wi-Fi în locuri precum biblioteci, muzee, parcuri sau pieţe publice.

Autorităţile locale din Jibou au respectat măsurile şi procedura în vigoare, însă nu s-a aflat printre localităţile câştigătoare.

Asta nu înseamnă că jibouanii nu se vor putea bucura de internet gratuit în spaţiile publice, deoarece autorităţile locale au găsit soluţia. Trebuie precizat că acel voucher în valoare de 15.000 de euro se acordă după regula, primul venit, primul servit.

Începând de astăzi, 3 iunie, Comisia Europeană a dat startul pentru o nouă sesiune, iar procedura de aplicare este una relativ simplă.

Astfel, un reprezentant al primăriei îşi creează cont pe platforma WiFi4EU, testează platforma, rămâne conectat şi aplică.  În cazul în care comuna este declarată câştigătoare, Primăria contactează firme, prezintă Comisiei soluţia tehnică, implementează proiectul şi primeşte banii.

“Deoarece oraşul Jibou nu s-a aflat pe listele cu proiectele căştigătoare, şi cunoscând importanţa promovării accesului liber la internet, în anul 2020 a fost aprobat în Consiliul Local, proiectul <Realizare reţea Wifi zona centrală, Oraşul Jibou>, proiect finanţat din bugetul local, lucrare care în prezent este executată şi se află în perioada de testare. În cadrul proiectului au fost prevăzute 10 puncte de acces Wi-Fi pe toată zona centrală a oraşului Jibou”.

Dan Ghiurco – primarul oraşului Jibou

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj