Connect with us

LIGA I

File de istorie. Arbitrajul sălăjean, în topul minifotbalului

Judeţul nostru se laudă cu nu mai puţin de 10 arbitri care au oficiat la cele mai importante competiţii naţionale de minifotbal. Nicolae Chiş-Ciure, Gheorghe Ciule şi Marcel Petrean sunt arbitri care au oficiat şi meciuri internaţionale la Campionate Europene sau din Liga Campionilor. Totodată, cuplul Chiş-Ciure – Ciule a oficiat şi o finală mare de Campionat European


Dacă în ultimele ediţii ale ziarului nostru am vorbit despre performanţele reuşite de echipele sălăjene la competiţiile naţionale şi despre jucătorii sălăjeni care au evoluat „sub tricolor”, nu puteam continua această serie fără să ne îndreptăm atenţia şi către arbitrii care de-a lungul anilor au reprezentat cu succes Sălajul la cele mai importante competiţii.

Ne-am adus aminte de performanţele reuşite de Macrogroup, Cipricom, TenarisSilcotub sau Euro Dezmembrări, dar şi despre faptul că şase sălăjeni au devenit campioni europeni.

Ei bine, după cum spuneam, Sălajul este un punct de reper în minifotbalul românesc şi arbitri judeţului nostru au avut un cuvânt greu de spus la competiţii naţionale şi internaţionale. Fără doar şi poate, cei mai valoroşi arbitri de minifotbal ai Sălajului sunt Nicolae Chiş-Ciure şi Gheorge Ciule.

Zece arbitri sălăjeni au arbitrat la competiţii naţionale

În ceea ce priveşte competiţiile internaţionale, doar Nicolae Chiş-Ciure, Gheorghe Ciule şi Marcel Petrean se pot lăuda că au oficiat la acest nivel. Situaţia se schimbă când vorbim despre competiţiile interne, fie că vorbim despre Campionat Naţional, Cupa României sau Campionatul Naţional al Firmelor.

Desigur, şi la acest capitol, cuplul Nicu Chiş – Gheorghe Ciule este fruntaş, având în palmares mai multe finale de Campionate Naţionale. Însă, lista arbitrilor sălăjeni care au oficiat la aceste competiţii este mult mai mare şi judeţul nostru se poate mândri cu zece arbitri care au oficiat la cele trei turnee naţionale importante din ţara noastră.

Pe lângă cei doi „coloşi” ai arbitrajului Sălăjean, la turneele finale au mai oficiat şi Robert Goie, Marcel Petrean, Fabian Rus, Paul Unimătan, Bogdan Puşcaş, Lorin Latiş, Alex Turian şi Flavius Seiche.

În prezent, în Campionatul de Minifotbal Onix Sălaj oficiază arbitri de valoare şi care dacă îşi doresc şi dau dovadă de seriozitate, ar putea arbitra la turnee finale. Totul depinde de ei. „Portiţa” rămâne deschisă.

Nicolae Chiş-Ciure – Gheorghe Ciule, cuplul de aur al minifotbalului sălăjean

Cei doi au reuşit performanţa de a arbitra la nu mai puţin de şapte Campionate Europene, începând din anul 2011.

Practic, singura ediţie la care nu au arbitrat cei doi sălăjeni a fost ediţia inaugurală din Slovacia, din 2010.

Cei doi au la activ mai multe finale de Campionate Naţionale, însă apogeul a fost în 2016. Astfel, Nicolae Chiş-Ciure şi Gheorghe Ciule au arbitrat finala Campionatului European din Ungaria. Atunci, în ultimul act au ajuns naţionale din Kazahstan şi Croaţia, finala fiind câştigată de Kazahstan cu scorul de 6 – 5 după executarea loviturilor de departajare.

Valoarea şi-a spus cuvântul, cei doi fiind prezenţi şi la ediţia următoare a Campionatului European. De această dată, doar unul dintre ei a arbitrat marea finală. Nicu Chiş-Ciure a arbitrat în ultimul act al turneului final din Cehia, acolo unde au ajuns Rusia şi Cehia, ruşii devenind campioni europeni. Pentru acel joc, sălăjeanul nostru a făcut pereche cu un italian.

Pe lângă aceste performanţe, cei doi arbitri sălăjeni au oficiat şi meciuri din Liga Campionilor. De această dată, în această competiţie şi-a făcut debutul internaţional şi Marcel Petrean. Ani la rând jucător în Campionatul de Minifotbal Onix Sălaj, Petrean şi-a croit un drum şi în arbitraj la minifotbal, devenind unul dintre cei mai apreciaţi „cavaleri ai fluierului” din judeţ şi nu numai.


Nicolae Chiş-Ciure

„România este ţara fondatoare a minifotbalului şi se vede asta şi din punct de vedere al trofeelor câştigate, ţara noastră fiind de şase ori campioană europeană. În acei ani, ţara noastră nu a putut da arbitri pentru finala mare, prima mea finală europeană fiind în anul 2016, când am arbitrat cu Gheorghe Ciule. Minifotbalul este o familie mare şi chiar dacă este un sport pentru amatori, a luat amploare în ultimii ani şi urma să se dezvolte şi mai puternic. Sperăm că această pandemie nu va pune piedici dezvoltării minifotbalului. A crescut mult în aceşti ani şi valoarea echipelor pentru că în fiecare an echipele au fost tot mai bine pregătite şi cu jucători de valoare, pregătiţi atât tehnic, cât şi tactic. Arbitri din lotul participant la competiţiile naţionale sunt de valoare fiind foşti arbitri de fotbal  şi chiar de futsal, care au venit în familia minifotbalului. Suntem un grup unit şi pot spune că noi arbitri suntem o adevărată familie. Gheorghe Ciule a fost un coleg cu care m-am înţeles foarte bine. Sunt arbitri din Campionatul de Minifotbal Onix Sălaj care pot să ajungă să arbitreze la competiţii naţionale. Trebuie să fie serioşi şi să-şi demonstreze valoarea pe plan local”.


Gheorghe Ciule

“Am fost prezent la Campionatele Europene începând de la ediţia a II-a de la Tulcea, continuând cu ediţiile din Moldova, Grecia, Muntenegru, Croaţia, Ungaria şi Cehia. În toată această perioadă a fost o schimbare majoră. Au fost turnee frumoase şi îmi amintesc de turneul din Creta, unde am prins chiar şi cutremur. Dar a fost unul dintre cele mai frumoase Campionate Europene şi de acolo am cele mai frumoase amintiri. Şi locaţia a fost una de vis. Erau turnee pe terenuri mai mici şi începând cu ediţia din Croaţia s-a jucat pe terenuri mai mari şi jocul a devenit mai spectaculos, fiind mult mai aerisit. A devenit mai profesionist, tot un sport amator, dar profesionist. Cel mai important meci pe care l-am arbitrat a fost finala Campionatului European”.


 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in LIGA I