Connect with us

Ştiri din Sălaj

SPECIAL. Bunicuţa Terezia a sărbătorit CENTENARUL! Secretul longevităţii: “credința în Dumnezeu Sfântul”

Una dintre cele mai longevive femei din Sălaj trăieşte în Măerişte, comună situată în nord-vestul a judeţului, la o distanţă de 40 km de municipiul Zalău şi la doar 14 km de Şimleu Silvaniei.

Nana Ceteraș Terezia a văzut lumina zilei în luna lui Cireșar din anul 1920. Altfel spus, s-a născut din părinți Gligor și Maria, puţin după terminarea primului Război Mondial. L-a prins însă din plin pe Al Doilea Război Mondial. A trecut prin foamete, prin comunism, colectivizare şi uite că pe finalul vieţii prinde şi pandemia de coronavirus…

La fel ca şi majoritatea ţăranilor români, nu a putut face prea multe studii. A urmat doar 4 clase la Măerişte, însă ştie şcoala vieţii.

Provine dintr-o familie cu 10 copii, dintre care mai trăiește încă unul. Familia ei s-a ocupat cu creșterea animalelor.

În timpul războiului, a fost refugiată în Hațeg, dar a revenit acasă. Timp de 23 de ani, a fost căsătorită, având doi copii. Din ’83, a devenit văduvă. De ani buni, “Treiji lu’ Ceatarâș” locuieşte împreună cu fiul și nora dânsei, cei care încearcă să îi fac viaţa mai frumoasă. Nepoţii sunt plecaţi la muncă în Anglia.

Bunicuţei i-a plăcut meșteșugul țesătoriei. Ani au trecut însă şi peste ea, astfel că în această primăvară a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani! Pe data de 10 mai, Ceteraș Terezia a sărbătorit centenarul. 

 

Sigur că momentul nu putea fi ratat nici de administraţia locală, cea care a fost alături de bunicuţa noastră şi în ultimii ani. Un strop de bucurie în plus la bătrâneţe i-a adus şi primarul Vasile Lazăr, cel care de fiecare dată a fost atent cu cetăţenii comunei.

De ziua ei, bunicuţa a fost vedetă pe reţelele de socializare, iar – pe contul primarului – mesajele adresate sărbătoritei au venit şiroi.

Deşi a intrat în al doilea secol de viaţă, nana Terezia nu se plânge şi încă mai face munci uşoare  prin ogradă.

“Mai dă mâncare la găini, face şi dânsa cum poate. Dar, încă e vigană! Ne-a spus şi care sunt secretele acestei vieţi longevive: credința în Dumnezeu Sfântul şi mâncarea sănătoasă”, ne spune Serban Hupaş – un tinerel din sat, rudă cu Ceteraș Terezia.

La Măerişte, doar nana Terezia îşi mai poate număra ani de viaţă cu trei cifre.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj