Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. La Bălan, investiţiile îşi continuă cursul firesc. GALERIE FOTO

Pandemia de coronavirus nu a afectat mersul bun al lucrărilor de pe raza comunei aflate pe Valea Almaşului, acolo unde mai multe investiţii importante se derulează în condiţii normale. Se lucrează la apă şi canalizare, la capelele din Bălan şi Gîlgău Almaşului, la şcoala primară şi grădiniţa din Chendrea, la dispensarul uman din centrul comunal. Totodată, au fost demarate lucrările de asfaltare a unor străzi din cele 5 sate, pe o lungime totală de 6.2 kilometri!


Autorităţile locale de la Bălan au făcut totul ca pandemia de coronavirus să nu afecteze derularea investiţiilor din comună. Doar, aici sunt implementate mai multe proiecte importante pentru comunitate, în ce priveşte educaţia, sportul, sănătatea şi creşterea confortului cetăţeanului.

Încă de anul trecut, pe raza comunei se munceşte la reţelele de apă şi canalizare, la reabilitarea unei şcoli, la dispensarului medical, la construirea unei săli de sport, dar şi la două capele. După cum merg treburile, administraţia locală este mulţumită şi optimistă că toate proiectele se vor putea termina conform contractelor de finanţare.

“Şi în acest an, precum în fiecare an de când sunt primar, am acordat atenţie maximă întocmirii de proiecte, derulării de proiecte, obţinerea finanţărilor şi – bineînţeles – începerea lucrărilor. În această perioadă, în comuna Bălan se lucrează pe mai multe şantiere”, a punctat Isaia Maghiar, primarul comunei.

Sala de sport prinde contur

Aşteptată de mai mulţi ani de cetăţenii comunei, sala de sport (cu o capacitate de 180 de locuri) din curtea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Bălan prinde contur. Mai timid, dar sigur, lucrările înaintează. SC Consilva Şimleu Silvaniei, firma care a preluat lucrarea a făcut câţiva paşi siguri, iar administraţia locală speră că lucrările se vor derula conform contractului. Constructorul a adus scheletul metalic încă de la finalul anului trecut şi în ultima perioadă a lucrat la construcţie.

“Am terminat de montat scheletul metalic şi în câteva zile aşteptăm ca constructorul să vină să continue cu acoperişul şi pereţii. Eu trag tot timpul de constructor. Cei de la Consilva spun că nu se pune problema ca investiţia să nu fie finalizată în acest an, deoarece lucrările multe şi mari s-au făcut”, a menţionat Isaia Maghiar.

Proiectul de investiţie se ridică la 4.5 milioane de lei şi se derulează prin Compania Naţională de Investiţii (CNI).

 

Demarează şi proiectul pe axa centrală cu fonduri europene

Conform celor spuse de primarul comunei, Bălanul se pregăteşte să demareze şi proiectul de apă şi canalizare finanţat cu bani de la A.F.I.R. România, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Să spunem că acest proiect a fost depus încă din anul 2016, iar în iunie 2017 a fost semnat contractul de finanţare. În anul 2018, au venit şi primii bani, un avans de 4,5 miliarde lei.

A urmat proiectul tehnic, licitaţia care a fost câştigată în acest a de o firmă din Zalău. S-au făcut toate demersurile necesare, iar lucrările ar fi putut să demareze chiar de la începutul săptămânii. Mai era nevoie, însă, de un aviz de la Satu Mare, pentru care se mai asteaptă câteva zile, după care începe marea lucrare!

“Aşteptăm să înceapă şi marea lucrare pe care ne-am dorit-o de mult şi care va finaliza proiectul de canalizare şi apă a comunei, este proiectul prin fonduri europene privind canalizarea şi alimentarea apă pe axa centrală începând din Gîlgău şi până în Gălpâia, adică încă 20 şi ceva de kilometri de canalizare şi apă! Proiect concomitent, şi apă şi canalizare!”, exclamă primarul Isaia Maghiar.

Dacă totul se va derula în condiţii normale, importantul proiect ar putea fi finalizat cu succes în cursul anului 2021.

Paşi siguri în proiectele de apă şi canalizare

Este clar, locuitorii comunei aşteaptă cu ardoare reţelele de apă şi canalizare, care ar aduce un confort sporit în cele cinci localităţi din comună, e vorba de satele Bălan, Gîlgău Almaşului, Chechiş, Gălpâia şi Chendrea.

Autorităţile locale au făcut demersuri încă de acum 10 ani, pentru ca în comună să poată fi făcută aducţiunea de apă şi canalizarea prin fonduri europene. Până la urmă, s-a reuşit acest lucru prin trei proiecte, deoarece suma de bani venită de la Uniunea Europeană prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (2.5 milioane de euro) nu a fost suficientă pentru o comună atât de mare.

Atunci, Primăria a depus două proiecte şi pe PNDL, prin care reţeaua de apă şi reţeaua de canalizare să fie extinse. Şi aceste investiţii se ridică la 20 de milioane de lei (bani guvernamentali), mai exact alimentarea cu apă în localităţile Bălan, Chechiş, Chendrea şi Gălpâia (5.5 milioane lei) şi extinderea canalizării în toată comuna Bălan (14.5 milioane lei)!

În această perioadă se află în toi lucrările la extinderea canalizării (aproximativ 22 de kilometri). Proiectul era finalizat în proporţie de 70% încă din anul 2019, dar lucrările au înaintat, deoarece s-a muncit şi în acest an. “La canalizare mai sunt de făcut 3 kilometri şi jumătate în Gîlgău şi un kilometru la Chechiş”, precizează primarul Isaia Maghiar.

S-au montat 23 de staţii de pompare şi se lucrează pe montarea căminelor şi apometrelor

Aşadar, se lucrează la montarea căminelor şi apometrelor, căminelor pentru canalizare şi s-au montat cele 23 de staţii de pompare. Totodată,  se lucrează la alimentarea cu curent electric a acestor staţii de pompare.

De ceva timp, a sosit şi o echipă pentru proiectul cu alimentare cu apă, unde şi acolo s-a lucrat încă de anul trecut.

“Am avut o întâlnire cu constructorul şi cu şeful proiectului şi sperăm ca până la sfârşitul anului să fie gata proiectul de extindere a canalizării. Asta este şi perioada lui de realizare”, spune primarul de Bălan.

Acesta a insistat ca, pe lângă proiectul de alimentare cu apă pe laterală, să fie continuate şi lucrările rămase de executat  în afara perimetrului, între puţul de forare şi până la aducerea apei în sat. Mai există şi câteva case în care nu s-a montat căminele. Totodată, mai trebuie introducerea conductelor pe o distanţă de câţiva kilometri, după care gospodăriile vor putea fi racordate la reţea.

Au început lucrările de asfaltare în comună!

Sunt vizate drumuri din toate localităţile, care însumează 6.2 kilometri

Un alt proiect important câştigat de Primăria Bălan pe PNDL a fost proiectul “Modernizarea drumurilor de interes local în comuna Bălan, judeţul Sălaj”. Investiţia prevede asfaltarea a 6.2 kilometri de drum repartizaţi în toate cele cinci localităţi din comună.

Licitaţia s-a făcut încă de anul trecut şi exista un constructor – o firmă din Satu Mare, care anunţa că lucrările pot fi demarate când timpul va permite.

Săptămâna trecută, a început munca! O parte dintre utilaje au ajuns la Bălan şi au fost demarate primele lucrări. Vor exista lucrări de asfaltare în toate satele comunei. Valoarea contractului cu drumurile este de 6.7 milioane de lei.

În cel mai scurt timp, vor începe şi lucrările la podul peste Valea Almaşului de la Bălan.

“Aşteptăm ca, de la o zi la alta vor începe lucrările la podul de la Bălan. Trebuie să sosească constructorul, este vorba de o firmă parteneră cu cea care face asfaltarea”, anunţă primarul Isaia Maghiar.

Valoarea contractului de finanţare este de 3.6 milioane de lei.

Despre pandemia de coronavirus

Ţara noastră se pregăteşte să iasă din starea de urgenţă şi va intra în stare de alertă. La Bălan, însă, toate aceste problemele cu noul coronavirus nu au fost resimţite, nici pe partea umană, cât nici pe cea economică.

“Din fericire, pandemia de coronavirus nu ne-a creat mari probleme în comună. Au fost câteva persoane care au fost în izolare la domiciliu şi cam atât. Oamenii şi-au văzut de treabă şi nu au încălcat restricţiile impuse. Cetăţenii comunei Bălan au înţeles măsurile stabilite de Guvern şi nu ne-au creat probleme”, spus primarul Isaia Maghiar.

Noul dispensar uman se află deja în “roşu”

În România există nu mai puţin de 57 de comune în care nu există medic de familie, iar şapte dintre acestea se află chiar în  Sălaj. În ce priveşte actul medical, Bălanul se poate lăuda, deoarece aici au existat chiar şi doi doctori! Actualmente, în comună îşi derulează activitatea un medic, însă şi celălalt doreşte să revină la Bălan.

Pentru ca activitatea medicală să poată fi derulată fără probleme, administraţia locală a depus un proiect pe PNDL II, în ce priveşte reabilitarea, extinderea, modernizarea şi dotarea dispensarului uman din localitatea Bălan. Intenţia a fost aceea ca, lângă actualul dispensar, să fie construită încă o clădire.  Lucrările au început încă din luna decembrie, iar clădirea se află acum în “roşu”.

Primarul Isaia Magjiar spune cu mândrie că acolo vor fi amenajate două cabinete medicale, iar la etaj vor fi două apartamente de serviciu. Aşadar, autorităţile vor să îl primească cu braţele deschise pe medicul ce va reveni în comună.

“Vrem ca medicii să beneficieze de cele mai bune condiţii.  Vom avea şi un cabinet nou liber, în care vor putea fi aduşi  – ocazional – doctori specialişti. Să nu mai trebuiască bătrânii noştri să meargă la medic pe la Zalău”. – Isaia Maghiar

Lucrări intense la capelele mortuare de la Bălan şi Gîlgău Almaşului

Dacă pe raza comunei Bălan nu exista nicio capelă, altfel va fi situaţia în perioada viitoare, când aici vor fi nu mai puţin de trei de lăcaşe în care se vor putea desfăşura ceremoniile funerare! La Bălan, se construieşte o capelă prin fonduri europene. Astfel, prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Samus Porolissum s-au alocat pentru această investiţie suma de 50.000 de euro, restul urmând să fie acoperit din bugetul local.

Chiar dacă lucrările au început doar în anul în curs, amplasamentul îşi schimbă înfăţişarea aproape în fiecare zi!

Se vede că constructorii lucrează şi cu sufletul, având în vedere că firma este una din Bălan. Aşadar, capela este deja în roşu şi au început lucrările la acoperiş. “Este clar, în acest an, capela din Bălan va fi gata”, ne asigură primarul.

La Gîlgău Almaşului, lucrările au început încă de anul trecut, când a fost turnată fundaţia. Tot atunci au fost aduse şi materialele de construcţie. În primăvară au fost reluate lucrările şi s-a muncit bine.

La fel ca şi în centrul comunal, capela este acum în “roşu”, iar constructorul lucrează la acoperământ. Aici, toate lucrările au fost făcute cu bani din bugetul local, aproximativ 100.000 lei.

A existat la Gîlgău Almaşului şi o mică înţelegere, în ce priveşte locaţia, undeva lângă Biserica Ortodoxă. Reprezentanţii tuturor cultelor din sat s-au pus la masă şi au ajuns la un punct comun. Să spunem că şi aici lucrările vor fi finalizate în anul 2020.

În fine, în satul Chendrea, fosta grădiniţă a fost dezafectată, iar în viitor va fi loc de ceremonii funerare.

Se reabilitează şcoala primară şi grădiniţa de la Chechiş

Anul trecut, au fost finalizate două investiţii finanţate prin PNDL: iluminatul public şi reabilitarea şi modernizarea Şcolii  Gimnaziale de la Bălan.

În acest an, tot în domeniul educaţiei, se va derula încă un proiect de investiţii: Reabilitare, modernizare şi dotare Şcoala cu clasele I – IV + Grădiniţa cu Program Normal în localitatea Chechiş. Firma care s-a ocupat de lucrările de modernizare a şcolii de la Bălan va lucra şi la şcoala din Chechiş. Lucrările au început anul trecut şi se derulează şi în acest an.

„Dacă fac o analiză asupra activităţii care se realizează în această perioadă în comuna Bălan, nu pot spune că nu sunt mulţumit, având în vedere aspectul general din ţara noastră, cu derularea proiectelor, cu investiţiile, cu constructorii care nu au suficienţi muncitori de calitate. Dar, acum toţi mi-au promis că încearcă să mai aducă muncitori ca să crească ritmul lucrărilor din comună. Îmi propun ca până la sfârşitul anului să avem cât mai multe realizări din punctul de vedere al investiţiilor din comună. Dacă tot discutăm despre problema canalizării şi alimentării cu apă, pe cei sceptici ţin să îi informez că un asemenea proiect de anvergură, de peste 50 de kilometri, sunt patru proiecte în cadrul acestor lucrări şi trei firme lucrătoare, nu se poate termina într-o perioadă scrută. S-a făcut lucrările  pe laterală şi ajung pe axa principală. Termenul de finalizare al lucrărilor este de doi ani, 2020 – 2021. Dacă constructorii vor fi serioşi, pot termina anul viitor. Dacă se termină canalizarea pe laterale, trebuie să vină în conducta mare”.

Isaia Maghiar – primarul comunei Bălan

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj