Connect with us

Ştiri din Sălaj

Proiect UDMR votat în Senat: Mandat de 5 ani pentru aleșii locali

Comisia de administrație publică din cadrul Senatului a dat un raport favorabil unei propuneri legislative ce vine din partea UDMR. Aceștia vor ca mandatele pentru aleșii locali să fie de 5 ani


Comisia de administraţie publică de la Senat a dat un raport favorabil unuo proiect legislativ venit din partea UDMR. Acest proiect postulează faptul că mandatele aleșilor locali trebuie să fie de 5 ani.

Proiectul modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, astfel încât Consiliul local, Consiliul judeţean şi primarul să fie aleşi pentru mandate de cinci ani, scriu cei de la Digi 24.

În expunerea de motive, semnată de 26 de parlamentari UDMR, se arată că există multe exemple din statele membre UE în care au fost aplicate „cu succes” modele de administraţie publică locală cu mandat de 5 – 7 sau de 8 ani, transmite Agerpres.

Iniţiatorii susţin că un mandat mai lung al aleşilor locali conferă stabilitate politică, „o pavăză faţă de schimbările şi eventualele crize politice manifestate la nivel general şi care interferează cu deciziile de luat la nivel local”.

De asemenea, sunt amortizate bulversările create de suprapunerea alegerilor, de campanii electorale simultane sau succesive care în cele mai multe cazuri pun administraţiile locale în situaţii dificile de suspendare a activităţii şi a investiţiilor iniţiate. (…) Experienţa celor trei decenii de administraţie locală relevă faptul că nevoia uriaşă de investiţii locale în România este aproape imposibil de acoperit în mandate de câte patru ani, acolo unde nevoile de finanţare sunt pe termen lung, iar fondurile europene, modalitatea optimă de finanţare a programelor de dezvoltare locală, sunt supuse unui calendar bugetar de 7 ani, arată parlamentarii UDMR.

Iniţiativa, înregistrată pe 10 februarie la Camera Deputaţilor, a fost adoptată tacit, iar apoi înregistrată la Senat pe data de 24 aprilie. Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi şi Comisia pentru buget, finanţe au adoptat avize negative.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj