Connect with us

MINIFOTBAL

File de istorie a minifotbalului din judeţ: Sălajul are şase campioni europeni!


Mihai Gaidoş, Gabor Gabor, Claudiu Jula, Toth Karoly, Beko Gabor şi Cosmin Sabou sunt jucătorii care au reuşit să câştige Campionatul European de minifotbal cu naţionala României. Mai mult, primii patru au făcut parte din selecţionata noastră care avea să devină, în premieră, prima campioană europeană la minifotbal


În ediţia trecută a ziarului nostru ne-am reamintit cu toţii despre performanţele echipelor sălăjene la competiţii naţionale şi chiar internaţionale. Vom rămâne în acea zonă şi de această dată, doar că acum vă propunem să ne amintim de jucătorii sălăjeni sau jucătorii care au evoluat în Campionatul de Minifotbal Onix Sălaj şi care ulterior au ajuns la naţionala României.

Data de 15 octombrie 2010 va rămâne în istoria minifotbalului românesc ca fiind data la care Naţionala României a disputat primul meci. Primul joc din istoria „tricolorilor” a avut loc chiar la Zalău, în compania campioanei Sălajului de atunci, Simoda Macrogroup.

În urbea de la poalele Meseşului, jucătorii s-au reunit pentru o verificare înainte de turneul final al Campionatului European din 2010, de la Bratislava.  Din lotul “tricolorilor” de la primul Campionat European au făcut parte şi patru sălăjeni. Este vorba despre Mihai Gaidoş (Rechinii Autoland Hosu), Gabor Gabor (Euro Glia Nuşfalău), Toth Karoly (Cipricom Focus) şi Claudiu Jula (Simoda Macrogroup).

România, prima campioană europeană din istoria minifotbalului

Cei patru sălăjeni aveau să intre în istoria minifotbalului, deoarece la turneul final din Slovacia, România avea să impresioneze şi să devină prima campioană europeană din istorie. Dintre acei jucători, Mihai Gaidoş este singurul care încă evoluează în Campionatul de Minifotbal Onix Sălaj, fiind în continuare unul dintre liderii Rechinilor conduşi de Ioan Hosu.

Ajuns la vârsta de 43 de ani, Toth Karoly este în continuare legitimat la Dia Guard Cipricom, însă îl vedem mai rar pe terenul de minifotbal. Claudiu Jula a fost un fundaş de fier la Simoda Macrogroup şi ulterior la Euro Glia Nuşfalău, însă, din cauza problemelor medicale a fost nevoit să renunţe la activitatea sportivă. Gabor Gabor s-a retras şi el din lumea minifotbalului, în prezent nefiind legimitat în Campionatul de Minifotbal Onix Sălaj.

În anul 2011 a venit rândul României să organizeze Campionatul European, iar din lotul cu care „tricolorii” au atacat primul loc au făcut parte şi doi jucători din cadrul Campionatului de Minifotbal Onix Sălaj. La acest capitol a ieşit din nou în evidenţă Autoland Hosu. Astfel, pentru turneul final din 2011, „Rechinii” l-au dat pe Beko Gabor la naţională, acolo unde a ajuns şi bihoreanul Szeles Tibor, cel care evolua pentru Euro Glia Nuşfalău.Cu cei doi în lot, România avea să devină pentru a doua oară la rând campioană europeană.De remarcat şi faptul că în anul 2012, Ionuţ Coste, portar la Autoland Hosu a fost selecţionat în echipa naţională a României, însă, din cauza programului de muncă foarte încărcat, acesta nu a putut onora această convocare, dar şi şansa de a deveni campion european!

Cosmin Sabou, ultimul campion european

Performanţele României la Campionatele Europene au continuat să fie impresionante, iar naţionala noastră a câştigat turneul final şi în anii 2012, 2013, 2014 şi 2015. Ne vom opri puţin la turneul final din 2015, desfăşurat în Croaţia, deoarece din lotul tricolorilor a făcut parte şi sălăjeanul Cosmin „Tassotti” Sabou. După o pauză de trei ani, judeţul nostru şi totodată, Campionatul de Minifotbal Onix Sălaj a dat din nou un jucător la echipa naţională, Sabou evoluând în acea vreme la Euro Dezmembrări, echipă pentru care evoluează în prezent în Liga Firmelor şi Instituţiilor.Totodată, „Tassotti” continuă să evolueze şi în Liga 1, acolo unde face parte din lotul celor de la Dandonia, formaţie ce se luptă pentru supremaţie cu Dia Guard Cipricom şi Autovip Garden Şimleu Silvaniei.  Revenind puţin la titlul european din 2015, deocamdată, acesta a fost şi ultimul câştigat de Naţionala ţării noastre.  De menţionat este faptul că România a obţinut şi locul 3 la prima ediţie a Campionatului Mondial, desfăşurat în SUA, în anul 2015.

Sălajul continuă să propună nume pentru Naţionala României

Apropiindu-ne de prezent, să spunem că în anul 2016, judeţul Sălaj a propus două nume interesante pentru naţionala României U 21. Astfel, Ciprian Pavel (Dia Guard Divino) şi Cătălin Anghel (Autovip). Cei doi sălăjeni au impresionat sub tricolor şi au contribuit din plin ca Naţionala Mică să cucerească medaliile de bronz la turneul final din Cehia.

Tot în acel an, graţie prestaţiilor de la turneul final U 21, cei doi au intrat şi în vederile reprezentativei mari. În cele din urmă, doar Cătălin Anghel avea să facă parte din lotul României de la Euro 2016, turneu final la care românii s-au oprit în optimi. Anul 2019 a fost un an important, atât pentru naţionala României, cât şi pentru judeţul Sălaj. Astfel, în vara anului trecut, doi sălăjeni aveau să facă parte din lotul României U 21 pentru “Klitschko Cup” de la Kiev, un turneu internaţional. Este vorba despre Mihai Moş (Autovip Garden Şimleu Silvaniei) şi jibouanul Răzvan Birta, cel care evoluează în campionatul din Bihor.

România, vicecampioană mondială

Graţiei prestaţiei de la turneul din Ucraina, Mihai Moş chiar a fost în vizorul echipei mari, însă, jucătorul s-a accidentat ulterior şi nu a putut fi convocat.

Însă, un alt jucător din Campionatul de Minifotbal Onix Sălaj avea să fie convocat în premieră la echipa naţională. Este vorba despre Andrei Mocan – portarul celor de la Dia Guard Cipricom.

În luna octombrie a avut loc Campionatul Mondial, iar înainte de acest turneu final, România a participat la Cupa Naţiunilor, un turneu de verificare ce a avut loc în Cehia şi în cadrul căruia, tricolorii s-au duelat cu Slovacia, Spania şi Cehia.

Andrei Mocan era al treilea portar din lot şi şi-a făcut debutul la Naţională în meciul cu Cehia. Însă, acesta nu avea să fie pe lista finală a jucătorilor convocaţi pentru Campionatul Mondial din Australia, acolo unde România avea să cucerească medaliile de bronz.

Sigur, de-a lungul anilor, au mai fost şi alţi jucători din Sălaj sau care evoluează în Campionatul de Minifotbal Onix Sălaj, în vizorul selecţionatei de seniori a României, însă, din diferite motive, aceştia nu au mai fost convocaţi.

Cu toate acestea, suntem convinşi că judeţul nostru, mai devreme sau mai târziu va avea din nou jucători la naţionala României.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in MINIFOTBAL