Connect with us

Ştiri din Sălaj

Apelați la un avocat pentru a scăpa de amenzile primite în perioada stării de urgență

Peste 120 de milioane de euro este valoarea amenzilor date până acum în perioada stării de urgență celor care au încălcat restricțiile din ordonanțele militare. Nu se știe însă câte dintre aceste amenzi vor fi plătite. Sunt estimări că 80% dintre ele vor fi contestate


Mare parte din cele peste 300.000 de sancțiuni va aglomera sălile de judecată, prin contestare, iar cei care vor demonstra că nu au cu ce plăti amenda vor ajunge să lucreze în folosul comunității.

O asociație profesională a grefierilor estimează că 80% din amenzi ar putea fi contestate, adică până la 100.000 de noi procese ar urma să fie înregistrate în câteva săptămâni pe rolul instanțelor.

Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, faţă de valorile iniţiale, cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.

În acelaşi timp, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.

Cum scăpați de amenda primită de la Poliție, Jandarmerie, Poliția locală sau Armată, pe perioada stării de urgență?

Am solicitat un punct de vedere din partea unui specialist în domeniul juridic, avocatul Mircea Popovici, care susține că singura posibilitate prin care cetățenii pot scăpa de amenzi este de a ataca în instanță procesul verbal de sancționare contravențională.

“Lumea juridică știa că în cele din urmă dacă va fi sesizată Curtea Constituțională, se va constata că Ordonanța Militară este neconstituțională, datorită faptului că nu este predictibilă pentru cetățeni în sensul că fapta pentru care sancțiunea este aplicată nu corespunde criteriului de predictibilitatea. Cetățeanul trebuie să știe exact fapta pentru care este aplicată sancțiunea”,

ne explică avocatul Mircea Popovici.

“Consecințele sunt următoarele. Pentru viitor amenzile contravenționale stabilite nu mai pot fi aplicate. Cei care au fost sancționați anterior hotărârii CCR pentru a scăpa de amendă trebuie să atace în instanță procesul verbal de sancționare contravențională”,

ne spune avocatul Mircea Popovici.

Cetățenii au posibilitatea de a apela la un avocat care să depună în numele lor o plângere la instanța competentă teritorial și material, respectiv la Judecătoria pe raza teritorială a căreia a fost comisă contravenția. Cheltuielile ocazionate de un astfel de proces sunt oricum reduse.

Mircea Popovici este avocat definitiv înscris în UNBR-Baroul Sălaj, cu o vechime de 30 de ani în domeniul profesării avocaturii.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj