Connect with us

Ştiri din Sălaj

ALERTĂ. Şase cazuri noi de coronavirus într-un sătuc din Sălaj


Considerat un moment de mare linişte sufletească, prânzul Paştelui din localitatea Rona a devenit un motiv de nelinişte: sătucul de pe Valea Someşului a devenit un mic “focar” de coronavirus, după ce nu mai puţin de şase persoane au fost infectate cu COVID-19, iar aproape 100 au fost obligate să intre în autoizolare la domiciliu!?


Săptămâni la rând, judeţul Sălaj a fost unul dintre judeţele cu cele mai puţine cazuri de coronavirus din România, alături de judeţe precum Harghita, Vâlcea, Brăila, Tulcea, Olt şi Satu Mare. Au existat şi zile în care pe raza judeţului nu s-a înregistrat niciun caz nou.

În ultimele zile, însă, a existat o mică “explozie” de cazuri de COVID-19 în Sălaj. Spre exemplu, pe data de  3 mai,  au fost semnalate cele mai multe cazuri înregistrate într-o singură zi: 6! Luni, a fost… linişte, însă marţi bilanţul a crescut cu încă trei cazuri și cu încă două miercuri, numărul total de persoane îmbolnăvite ajungând la 45.

Făcând o comparaţie cu alte judeţe, în care cazurile sunt de ordinul sutelor, e bine. E îngrjitător, însă, faptul că România se pregăteşte să iasă din sarea de urgenţă, iar Sălajul revine “în forţă” ca număr de îmbolnăviri!? Acest lucru a semănat un nou val de nelinişte şi panică în rândul sălăjenilor, cu atât mai mult cu cât autorităţile au cam secretizat informaţiile pe acest subiect.

După mai multe cercetări în teritoriu, reporterii de la Ştirile din Sălaj au găsit şi una dintre sursele de infecţie cu COVID-19.

Şase cazuri noi în doar câteva zile în satul Rona!

Rona este unul dintre cele patru localităţi aparţinătoare oraşului Jibou. Rona este un sătuc retras, un sătuc liniştit, cu mai puţin de 300 de suflete, aflat pe malul drept al Someşului. Dacă vrei să ajungi în această pitorească localitate, trebuie să treci Someşul şi să urci Podişul Someşan, de unde te aşteaptă un peisaj splendid…

De aici vine însă unul dintre micile “focare” de infecţie din judeţul Sălaj. De la Rona vin nu mai puţin de şase cazuri de COVID-19.

Prânzul Paştelui, cauza îmbolnăvirilor

Cum s-a ajuns ca o localitate mică şi retrasă să crească atât de mult numărul de persoane infectate cu noul coronavirus? Răspunsul vine de la evenimentele desfăşurate în sat cu ocazia sfintelor Sărbători Pascale. Se pare că familia care în acest an a plătit paştele la Biserica Ortodoxă din Rona a făcut apoi şi o masă. După cum spune, tradiţia, nu şi ordonanţele militare stabilite în perioada pandemiei de coronavirus. Zvonurile spun că la prânz s-au aflat mai multe persoane, rude şi apropiaţi ai familiei, între care se pare că s-a aflat şi o persoană venită recent din străinătate, dintr-o zonă Roşie.

Sigur, a fost făcut un gest apreciat cu ocazia sfintelor sărbători. Nu prea apreciată poate fi şi decizia familiei de a organiza masa, în aceste momente dificile. Urmarea? Mai multe persoane au trebuit să fie spitalizare, fiind suspecte de COVID-19. Din păcate, nu mai puţin de şase persoane au fost confirmate cu noul coronavirus şi care acum sunt internate la Spitalul De Boli Infecţioase de la Zalău!?

Aceasta, nu este totul, deoarece aproape 100 de persoane din localitatea Rona şi din oraşul Jibou au fost obligate să intre în autoizolare la domiciliu, începând din data de 1 mai.

Acum, la intrarea şi ieşirea  din localitate, se află echipaje de poliţie care “purică” orice maşină ce trece pe drum. Mai apoi, în cursul zilei de marţi, autorităţile locale de la Jibou au derulat o amplă acţiune de dezinfecţie pe toate străzile din localitate. Starea de linişte a fost instituită din nou, dar rămâne să vedem ce se va întâmpla în zilele viitoare.

Amănunte pe acest subiect puteţi vedea şi în suplimentul Ştirile din Sălaj, care a apărut miercuri, 6 mai, împreună cu ziarul Sportul Sălăjean.

loading...
Loading...
4 Comments

4 Comments

 1. Pop Corina

  6 May 2020 at 14:45

  Buna ziua ! Nu stiu de unde aveti informatiile cum ca virulul s-ar fi raspandit datorita persoanelor care au platit Pastele anul acesta in satul Rona. Pot sa va confirm ca asa ceva nu s-a intamplat pentru ca nu s-a facut nici o masa restransa. Eu sunt fiica celor ce au platit Pastele , pot sa va dovedesc ca nu e nimic de acolo ,daca era adevarat clar trebuia sa aiba parintii mei ceva,familia mea ori familiile surorilor mele.Parintii mei nu au facut o masa restransa dupa cum a-ti fost informati.Eu cu familia mea nu am fost la ei , cat nici surorile mele. Ce pot sa va mai zic e ca într-adevăr mai avem un frate ce e in Spania iar daca ar fi venit acasa erau 4 persoane si nu una .Familia mea e ok, imi pare rau pentru persoanele confirmate si nu putem judeca chiar atat de usor cum ca x ori y au adus virusul.Ce e mai important e sa se opreasca acest virus care pur si simplu oricine putea sa il ia de oriunde la cat e de contagios. Sanatate tuturor !

 2. Flor

  6 May 2020 at 15:22

  Dați o dată conducătorilor de țară, drumul la producția de Polidin, Moldamin, Streptomicină….etc. Ce tot așteptați? E momentul cel mai favorabil să justificați investiția în relansarea producției. Poate nu…dar poate (90%) …ar ajuta în această situație. Lăsați în pace măcar acum pentru poporul ăsta din care faceți parte, vreți nu vreți, slugărniciile, lenea decizională, incompe….pardon…..justificările de orice fel. Tu-vă … mai avem de trăit și ne trebuiesc, tinerilor, copilașilor, bătrânilor, altora….chiar și în cazul altor îmbolnăviri și infecții ce se puteau trata cu ele, fără să se teamă nimeni de ideea de deces….

 3. Ronica Punteanu

  6 May 2020 at 17:24

  Rona nu-i satul ala unde preot este celebru popa din Rona? ala barbos cu fiu preot in Var, 2 accidente de masina

  • Covideoconferinta

   7 May 2020 at 10:14

   Care “mic focar”, ca azi au gasit in ca doi!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj