Connect with us

Ştiri din Sălaj

Mărturisirile unui sălăjean blocat în Bergamo – epicentrul focarului de coronavirus din Europa: “A fost sinistru…”


Plecat în căutarea succesului peste graniţele ţării acum 12 ani, Nicolae Traian Sălăjan se pregătea să revină definitiv spre casă. Pandemia de coronavirus l-a surprins tocmai în “focarul” infecţiei din continentul nostru, la Bergamo, acolo unde au existat zile negre la rând, cu peste 1.000 de decese înregistrate zilnic…


Nicolae Traian Sălăjan este un zălăuan de 43 de ani, care muncește în Italia de peste 12 ani. În ţară, a lucrat vreo şase ani în Crişeni, la SC Ovi Prod Com SRL. Visul lui era să fie pompier, a învăţat şi s-a pregătit temeinic pentru asta, dar… nu a fost să fie.

“Am dat examen la pompieri, dar am căzut primul după linie. Am fost foarte amăgit şi dezamăgit, astfel că am decis să îmi caut un rost în viaţă peste graniţele ţării”, îşi aduce aminte Nicu.

De 12 ani locuieşte în Bergamo

La fel ca şi în ţară, sălăjeanul nostru a fost un om cumpătat, serios, cinstit şi muncitor, astfel că în Peninsulă şi-a câştigat rapid respectul şefilor şi al colegilor.

Timp de 12 ani a locuit în Bergamo, oraş din Regiunea Lombardia ce are o populaţie de aproximativ 120.000 de locuitori. În toată această perioadă, Nicu a fost angajat la aceeaşi firmă, o firmă ce fabrică diverse scule şi utilaje! Acolo a fost magazioner, dar şi şofer, făcând curse săptămânale spre Milano – oraş aflat la aproximativ 40 de kilometri de Bergamo. În atâta timp, a reuşit să acumuleze o sumă de bani frumuşică, şi-a făcut şi o casă în municipiul Zalău…


“Sunt blocat în apartament, de aproape o lună şi jumătate”

Venise momentul să vină spre căsucă şi tocmai îşi făcea lichidarea, fiind pregătit să revină în ţară definitiv.

“Culmea, culmilor, când să vin spre România, a venit această criză. Iar Regiunea Lombardia, acolo unde locuiam, a fost epicentrul focarului de coronavirus din Europa. Ce să mai plec, deoarece zona a intrat în carantină. De aproape o lună şi jumătate, sunt blocat în apartament, alături de băiatul meu de 17 ani. Sunt în şomaj tehnic şi mă uit toată ziua la TV. Ies afară, la magazin, o dată pe săptămână, cel mult de două ori. La început, a fost agitație aici şi lumea credea că totul e o glumă şi că noul coronavirus este ca o simplă gripă. Doar când au văzut că criza a luat proporții, italienii s-au speriat şi s-au mobilizat. Acum, e linişte, oamenii nu mai sunt disperați, chiar sunt calmi şi respectă cu sfinţenie măsurile luate de guvern. Cam toți oamenii stau acasă, dar există și persoane ce merg la serviciu în unele domenii importante”, spune Nicolae Sălăjan pentru Ştirile din Sălaj.


Bergamo, un oraş în care oamenii îşi plâng morţii în linişte

Sălăjeanul blocat în Bergamo subliniează, însă, că totul e sumbru în regiune: străzile sunt dezolante, totul e pustiu, nimeni pe stradă, iar seara e o linişte profundă.

Probabil că oamenii îşi plâng în linişte morţii… Nicu ne spune că acolo majoritatea localnicilor și-au pierdut apropiații, părinți, rude, pe care nu îi găsesc, nu știu unde au fost duşi…

Zile la rând, ziarele din Italia au anunţat tot peste 1.000 de morţi zilnic, doar în provincia Bergamo!?  Sălăjeanul captiv în apartamentul din Bergamo spune că e mai bine acum. Precizează că e posibil ca şi el să aibă virusul, însă se simte bine şi nu a avut niciun simptom.

“A fost sinistru… Majoritatea persoanelor decedate au fost bătrâni și oamenii cu afecțiuni grave. Au existat, însă, și altfel de victime. Am avut și prieteni care s-au vindecat. Un amic a avut coronavirus și nu a putut fi internat, deoarece toate spitalele erau arhipline. A fost trimis la un spital din Emilia Romagna, adică în altă regiune, dar nu a vrut să meargă acolo și s-a tratat acasă… În ultima perioadă, numărul deceselor și numărul de persoane infectate se află în scădere. Am citit statisticile. În toată regiunea, se află acum 67.000 de persoane infectate şi doar la Bergamo sunt 10.800! În ultimele 24 de ore, însă, au fost doar 45-50 de infecţii noi,  iar numărul deceselor e foarte mic”, menţionează românul.

Închide, astfel, dialogul cu reporterul nostru într-un ton optimist. Aşteaptă ca viaţa să revină la normal, aşteaptă să revină în ţară, unde să poată reîncepe o nouă viaţă!

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Ştiri din Sălaj