Connect with us

Ştiri din Sălaj

Medic de la DSP Sălaj, trimis în judecată pentru fals intelectual

Directorul executiv adjunct din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Sanda S. a scăpat de carantină un bărbat întors din Regatul Unit al Marii Britanii. În acest sens, medicul primar epidemiolog a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual


Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj aduce la cunoştinţă opiniei publică că în data de 16 aprilie 2020 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatei Sanda Stanca pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, prev. de art. 321. al. 1 Cod penal.

Din cercetările efectuate în cauză, s-a stabilit că martorul A. A. s-a întors din Regatul Unit al Marii Britanii în data de 18 martie şi a fost izolat la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Acesta nu a respectat măsura şi depistat în centrul municipiului Zalău de poliţişti la data de 27 martie.

Pentru acest motiv sălăjeanul a fost plasat în carantină pentru o perioadă de 14 zile până în 10 aprilie. Însă, în 28 martie A.A. a părăsit centrul de carantină, dar a fost identificat de organele de poliţie pe raza municipiului şi plasat din nou în carantină pentru o altă perioadă de 14 zile.

Pe data de 10 aprilie, bărbatul a părăsit încă o dată centrul de carantină, fiind prins într-o benzinărie din Zalău de un echipaj de jandarmi.

După ce A. A. a fost identificat de jandarmi, în acea zi, inculpata S. S., în calitate de medic primar epidemiolog în cadrul DSP Sălaj a completat înscrisul oficial denumit „Aviz epidemiologic” cu datele de identificare ale martorului, persoană aflată în carantină instituţionalizată până la data de 11 aprilie atestând împrejurarea nerecorespunzătoare adevărului că înscrisul ar fi fost emis la data de 11 aprilie.

Conform purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, înscrisul astfel întocmit i-a fost remis martorului A. A. la data de 10 aprilie, acesta producând consecinţe juridice în sensul că marca sfârşitul perioadei de carantină, anterior celor 14 zile, prin săvârşirea infracţiunii neputându-se o nouă perioadă de carantină care s-ar fi impus în conformitate cu ordonanţele militare.

A.A. a fost cercetat în stare de reţinere pentru săvârşirea a două infracţiunii de zădărnicie a combaterii bolilor. În cauza înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, faţă de acesta dispunându-se reţinerea pe o durată de 24 de ore şi mai apoi măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

„În această cauză, la data de 14 aprilie, între inculpat şi procuror s-a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţie prin care inculpatului i s-a aplicat o pedeapsă rezultantă de 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Acordul de recunoaştere care a făcut obiectul dosarului penal a fost înaintat Judecătoriei Zalău cu propunere de menţinere a controlului judiciar. Totodată, prin rechizitoriul întocmit în dosar, a fost sesizată Judecătoria Zalău. Precizăm faptul că punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei este o etapă a procesului penal reglementată de codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, spune purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj