Connect with us

Ştiri din Sălaj

Rromii din Jibou s-au înghesuit să primească ajutoare înainte de Paște. Vezi reacția autorităților locale

În plină pandemie, într-o perioadă în care românii se află în stare de urgență și măsurile de distanțare socială sunt adoptate prin ordonanțe militare, la Jibou a avut în zilele trecute o acțiune umanitară ce a adus însă un val de critici virulente pe rețelele de socializare.

Hotărâtă în Consiliu Local, misiunea autorităților locale a vizat oferirea unui sprijin minim persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, fără susținători și altă formă de ajutor, dar și a persoanelor cu venit minim garantat, altfel spus, asistații sociali.

În spațiul virtual, au ajuns fotografii și filmări, în care se vedea cum reprezentanți ai administrației locale, în prezența polițiștilor și a jandarmilor, acordau alimente mai multor rromi de pe strada Stejarilor. Oamenii s-au înghesuit să primească acel mic ajutor, adică câte o pâine și un sac de 5 kilograme cartofi, totul în valoare de 12 lei.

Nu s-a mai luat în calcul nicio distanțare socială, iar oamenii legii prezenți acolo nu au intervenit, probabil, pentru a nu inflama comunitatea de rromi de pe “Cărămidari”. Altfel spus, polițiștii au cam fost depășiți de situație. Imaginile au devenit virale pe rețelele de socializare.

Starea de panică a fost depășită și, după ce angajații Primăriei și voluntarii prezenți au dat asigurări că există pâine și cartofi pentru toată lumea, distribuirea ajutoarelor s-a făcut într-un climat de normalitate, cu respectarea distanțierii sociale și în mod civilizat.

Pentru o informare mai clară și mai exactă, am luat în calcul și cele spuse de administrația locală de la Jibou, care a dat publicității și un comunicat de presă, în care cititorii pot vedea tot ansamblul acestei acțiuni umanitare. Totodată, instituția condusă de Dan Ghiurco a subliniat că totul a fost politizat și s-a încercat implicarea Primăriei în acest caz, deși nu această instituție se ocupă de ordinea și stabilirea liniștii publice.

 


Având în vedere starea de urgență în care se află România, în baza legislației în vigoare, autoritățile publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători și altă formă de ajutor și să asigure sprijinul acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.

De asemenea au obligația de a asigura sprijinul persoanelor in vârsta aflate în izolare la domiciliu sau cu restricții de deplasare, a persoanelor cu dizabilități și a familiilor care au în îngrijire persoane cu dizabilitati, si a altor grupuri vulnerabile identificate, pe perioada pandemiei.

În aceste condiții, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a identificat modalități de sprijin pentru populația UAT Jibou.

Prin HCL s-au alocat fonduri pentru acordarea unor ajutoare în produse alimentare (pâine și cartofi) pentru următoarele categorii de persoane: persoane vârstnice peste 65 de ani, fără aparținători sau altă formă de ajutor, beneficiari ai venitului minim garantat și ai alocației pentru susținerea familiei.

S-a stabilit o procedură de distribuire a acestor ajutoare în sensul de a le împărți la locuința fiecărei familii pentru a preîntimpina încălcarea autoizolării și a distanțierii sociale. Acțiunea de distribuire a demarat cu acordarea ajutoarelor familiilor vizate din satele aparținătoare și orașul Jibou.

Ajutoarele primite de către familiile nevoiașe au venit în sprijinul acestora, gestul fiind apreciat în mod pozitiv.

Împreună cu forțele de ordine implicate în această acțiune ( Jndarmeria, Poliția orașului, Poliția locală) s-a facut transportul produselor și pe strada Stejarilor, în comunitatea de rromi, în vederea distribuirii acestora.

S-a urmărit în principal contactarea unui singur membru al familiilor ajutorate care să ridice produsele.

Tot pentru a nu se încălca regulile de distanțiere socială și autoizolare, autoritățile publice locale au făcut demersuri pentru a facilita acordarea prestațiilor sociale de către personalul din Poșta Româna în comunitate, pentru a reduce deplasările acestora.

Dat fiind faptul ca este vorba despre comunitatea de rromi de pe strada Stejarilor, unde izolarea la domiciliu si îngrădirea unor libertăți de circulație reglementate de starea de urgență a determinat agitație în comunitate în această perioadă. Vehicularea, de către persoane răuvoitoare, a unor zvonuri în comunitatea de romi în sensul ca nu vor fi produse suficiente pentru toți, a amplificat starea de agitație. Imaginile care au fost folosite surprind un episod neconcludent antemergător acțiunii de distribuire a produselor.

În momentul în care produsele au fost transportate în comunitate pentru a fi distribuite fiecărei familii, mai mulți membri ai familiilor vizate au ieșit din locuințe, fără a ține cont de regulile impuse de ordonanțele militare. Această manifestare a fost de scurtă durată, cetățenii înțelegând și conformându-se recomandărilor forțelor de ordine. Totul a intrat în normalitate, distribuirea ajutoarelor facându-se cu respectarea distanțierii sociale și în mod civilizat.

Starea de panică insuflată în comunitate nu i se poate imputa Primăriei. Mai mult, putem crede că s-a urmărit ca o acțiune umanitară venită în sprijinul acestora cu alimente de bază, în contextul pandemiei să fie denigrată și mai mult decât atât, politizată.

Primăria orașului Jibou


loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj