Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Comuna Ip va avea toate străzile şi uliţele asfaltate! FOTO

Administraţia locală condusă de primarul Markus Laszlo se poate lăuda cu proiecte mari care se află în plină derulare, precum canalizarea în Zăuan şi Ip, iar apoi alimentarea cu apă şi reţea de canalizare la Cosniciu. Un proiect care deja este spre finalizare este modernizarea infrastructurii rutiere astfel că în această perioadă se lucrează la asfaltarea a încă 9 km de străzi. ”După ce terminăm această lucrare, comuna Ip va avea toate străzile asfaltate. Mă bucură foarte mult acest lucru”, spune primarul


Pandemia de coronavirus a afectat mai toate domeniile şi parcă nimic nu mai este ca şi acum două-trei luni. Planează o stare de incertitudine şi la nivelul ţării noastre, chiar şi în rândul administraţiilor locale, însă mai sunt şi locuri în care se lucrează în această perioadă sau se fac demersuri pentru ca proiectele importante să poată fi puse în aplicare.

Cam asta se întâmplă în comuna Ip, care cunoaşte o perioadă înfloritoare la nivelul unor investiţii mari, precum reţea de canalizare sau modernizare a infrastructurii rutiere.

Şi în comuna Ip, mai întâi de toate, măsurile de protecţie în ce priveşte infecţia cu noul coronavirus au fost la fel de importante, astfel că Primăria a adoptat unele decizii pentru a limita posibila infectare.

”Încercăm să ne protejăm pe noi şi pe cetăţeni, dar viaţa merge înainte şi proiectele trebuie demarate”, a spus primarul Markus Laszlo

Administraţia locală a fost fermă în ce priveşte protejarea populaţiei de infecţia cu noul coronavirus şi a luat măsuri din timp.

”Am atenţionat fiecare magazin despre măsurile de protecţie şi  am urmărit dacă se respectă legislaţia în vigoare. Pot spune că nu avem probleme nicăieri. În permanenţă anunţăm populaţia prin intermediul paginii noastre de Facebook, a site-ului Primăriei şi chiar avem o maşină dotată cu un megafon, care circulă prin comună şi face anunţurile importante în ce priveşte măsurile de protecţie”, a precizat primarul.

Acţiuni de igienizare în toate localităţile din comună

Igienizarea şi dezinfecţia unor locuri mai aglomerate s-a făcut şi în comuna Ip, chiar dacă administraţia locală nu dispune de cele mai moderne mijloace de a face acest lucru.

”În centrul comunei, dar şi în celelalte sate unde este trafic mai mare s-a acţionat pentru igienizare. Noi nu suntem dotaţi cu tot felul de instrumente serioase ca să putem spăla tot asfaltul, dar în locurile cele mai frecventate în fiecare săptămână se dezinfectează”, a precizat primarul Markus Laszlo.

Ca măsură de prevenţie s-a decis închiderea pieţei din Ip şi a tuturor parcurilor sau a locurilor de joacă pentru copii. S-au luat măsuri şi în cadrul Primăriei în ce priveşte relaţia cu publicul.

”Relaţiile cu publicul se fac doar la geam. Avem un om de serviciu care preia documentele sau banii şi apoi se trece la operarea documentelor. Încercăm să ne apărăm şi noi şi nu mai lăsăm oamenii să se plimbe prin primărie. Chiar nu sunt discuţii în acest sens, iar oamenii au înţeles mesajul. Mai mult de 10 – 12 persoane pe zi nu intră în primărie. Încercăm să ne acomodăm şi să trecem cu bine peste toată această perioadă”, a precizat Markus Laszlo.

Şi în comuna Ip au fost persoane venite din străinătate, care au trebuit să stea izolate, dar Primăria le-a ajutat pe cât posibil.

”Am ţinut legătura cu acele persoane zilnic. La acele familii care nu au avut pe nimeni aproape, Primăria s-a ocupat de cumpărături şi produsele le-au fost duse acasă.  Acum avem puţine cazuri de persoane în izolare şi văd că tot mai puţine vin acasă în această perioadă. Să sperăm că dispare acest fenomen”,a spus primarul.

A fost semnat contractul de execuţie la lucrările de canalizare din Zăuan şi Ip

Comuna Ip se pregăteşte de un mare şantier care stă să înceapă la Zăuan şi la Ip. Este vorba de realizarea reţelei de canalizare în cele două sate, un proiect a cărui valoare este de aproximativ 3 milioane de euro.

După luni bune în care cetăţeanul nu a putut vedea nimic concret, decât documentaţii sau avize, acum urmează şi partea cea mai importantă, lucrarea propriu-zisă. În acest sens a fost deja semnat contractul de execuţie şi lucrarea va începe odată ce restricţiile din ţară se vor ridica.

”Viaţa merge înainte, iar proiectele trebuie să se deruleze ca până acum. Suntem însă mai precauţi şi mai atenţi cu investiţiile, dar sunt nişte lucrări care s-au demarat nu le putem lăsa baltă. Acum o lună am semnat contractul de execuţie a lucrării de canalizare în satele Zăuan şi Ip, însă fiind această situaţie mai dificilă, ne-am înţeles cu executantul ca să nu înceapă lucrările până nu trece această perioadă. Muncitorii care vor veni trebuie cazaţi şi ar trebui să stea în timpul săptămânii la Ip, iar asta ne-ar crea probleme. Nu este chiar aşa o urgenţă şi mai aşteptăm, dar ne vom apuca de lucrări odată cu ridicarea restricţiilor”, ne-a declarat Markus Laszlo. Acest proiect se derulează prin PNDL II şi ar putea fi finalizat în doi ani.

În Zăuan se construieşte o capelă mortuară

Un alt şantier în comună există în Zăuan, acolo unde autorităţile au dat drumul lucrărilor pentru construirea unei capele mortuare. Şi aici lucrările au început anul trecut şi deja capela este ridicată în roşu, astfel că potrivit lui Markus Laszlo şi această investiţie se va termina în această vară.

”Acum urmează să lucreze la acoperiş şi din discuţiile cu constructorul, în trei luni se va termina şi această lucrare. Este o investiţie bună, eficientă şi mult aşteptată de foarte mulţi oameni. Trăim într-o lume modernă şi este nevoie de o capelă şi în mediul rural”, a precizat primarul.

O capelă mortuară mai există şi la Ip, care a fost construită acum 5 ani, dar administraţia locală doreşte ca în viitorul apropiat să facă astfel de investiţii atât la Cosniciu de Jos, cât şi la Cosniciu de Sus.

Pod nou în Cosniciu de Jos, un proiect de viitor

Administraţia locală este mereu preocupată să aducă îmbunătăţiri în comună şi să le ofere condiţii cât mai bune locuitorilor. Primăria a mai semnalat o problemă în Cosniciu de Jos, unde vrea să construiască un pod nou peste ”Valea Cerişa”.

”Încercăm să construim un pod, peste Valea Cerişa, în localitatea Cosniciu de Jos. Acolo există un singur pod, care nu este într-o stare foarte bună şi ne facem griji, fiindcă cu o posibilă prăbuşire a lui, satul va fi împărţit în două. Am comandat deja proiectul tehnic la o firmă din Oradea şi vom vedea cum vom reuşi să facem această investiţie”, a spus primarul.

Din cele spuse de Markus Laszlo, o astfel de investiţie costă aproximativ 100.000 de euro, o sumă greu de suportat din bugetul local, astfel că Primăria încearcă să găsească o sursă de finanţare, fie din fonduri europene sau fonduri guvernamentale.

Proiect de apă şi canalizare şi în Cosniciu

Administraţia locală îşi îndreaptă atenţia şi spre celelalte localităţi, unde în viitorul apropiat se doreşte o reţea de apă şi canalizare.

Este vorba de Cosniciu de Jos şi Cosniciu de Sus, pentru care s-a făcut deja  proiectarea şi execuţia la proiect.

”Lucrăm la acest proiect, care este prevăzut cu proiectare şi execuţie. Avem deja sumele alocate şi sperăm ca într-un timp cât mai scurt să ne putem apuca de treabă”

Markus Laszlo – primar

Proiect important pe PNDL II: Se lucrează la asfaltarea a 9 kilometri de drum

O prioritate pentru administraţia locală a fost infrastructura rutieră, astfel că de-a lungul anilor s-a lucrat pe acest segment. Se lucrează şi acum, după ce Primăria a câştigat un proiect în ce priveşte asfaltarea a 9 km de străzi şi uliţe din comună.

Practic, sunt străzile care au rămas neasfaltate din proiectele anterioare, dar care acum se pun la punct. Nu se lucrează doar la asfaltare, ci şi la modernizarea unor şanţuri care vin betonate.

La acest proiect se lucrează intens, iar în câteva luni, investiţia urmează să fie finalizată.

”În două-trei luni se termină asfaltarea a 9 km de străzi din comună, cele care au rămas neasfaltate în proiectele anterioare. Unde este nevoie se fac şi şanţuri betonate. Chiar este o lucrare frumoasă şi benefică, care îi mulţumeşte şi pe locuitori. Într-adevăr sunt şi străzi care nu sunt atât de locuite, dar şi acolo sunt cetăţenii noştri şi nu putem să-i neglijăm”, ne-a informat primarul.

Acest proiect se derulează prin PNDL II şi are o valoare de 1 milion de euro. Lucrările au început în septembrie anul trecut şi sunt înaintate, la Zăuan fiind deja finalizate asfaltările şi o bună porţiune din şanţurile betonate.

Proiectul urmează să fie terminat în vară, după care comuna Ip se va putea mândri cu toate străzile şi uliţele asfaltate!

”Lucrările sunt spre finalizare şi pot spune că mă declar mulţumit, mai ales că în comuna noastră vor fi toate străzile şi uliţele asfaltate. Este o investiţie eficientă şi nu vom mai avea o stradă care să nu fie pusă la punct”, a spus interlocutorul.

Cu toate acestea mai sunt şi oameni cu unele nemulţumiri.

”Sunt şi deştepţi care vin şi spun că vom veni cu canalizarea după ce am făcut asfaltul. Eu zic să ne bucurăm de ce avem. Sigur, prima dată era mai bine să facem canalizarea, dar dacă am reuşit să câştigăm acest proiect, cum să dăm înapoi şi să le spunem celor de la Guvern că nu ne trebuie. Când se va lucra la canalizare vom face în aşa fel încât să afectăm cât mai puţin asfaltul”, a ţinut să specifice primarul.

Căminul cultural din Cosniciu de Jos, ca şi finalizat

O altă investiţie de care se pot bucura locuitorii comunei, în special cei din Cosniciu de Jos este căminul cultural modern. Această lucrare s-a desfăşurat în ultimii ani şi este ca şi finalizată, însă mai rămâne de făcut racordurile la reţeaua de apă şi de electricitate.

”În această perioadă suntem în faza de racordare la reţeaua de apă şi electricitate. Doar acestea mai trebuie făcute, iar în rest clădirea este finalizată”, ne-a informat primarul.

Se aduc îmbunătăţiri căminului din Ip

Pe partea culturală, comuna Ip stă foarte bine având toate căminele puse la punct. La cel din Ip se mai aduc îmbunătăţiri şi se lucrează la partea de izolaţie a clădirii.

”Căminul arăta mai rău pe din afară şi a trebuit să îl izolăm, după care vom da un aspect frumos clădirii pe exterior. Să sperăm că se întorc vremurile bune, cu activităţi culturale şi evenimente în comună. Deocamdată este linişte, fiindcă s-au amânat nunţile, botezurile şi toate evenimentele”, spune Markus Laszlo.

Se lucrează la modernizarea iluminatului public

Comuna Ip s-a dezvoltat atât din fonduri europene sau guvernamentale, cât şi cu bani de la bugetul local.

Din surse proprii, autorităţile au reuşit să facă investiţii mai mici, dar extrem de folositoare.

Astfel, au fost amenajate parcurile, s-au construit fântâni arteziene în fiecare sat, iar localnicii se pot bucura de apă potabilă de calitate, dar şi de un mic loc de relaxare, având în vedere că fiecare fântână a fost concepută cu un foişor.

Tot cu bani de la bugetul local, anul trecut s-a lucrat la modernizarea iluminatului public pe drumul naţional ce traversează localităţile Zăuan şi Ip.

Lămpile vechi au fost înlocuite cu corpuri moderen pe LED şi s-au montat 120 de bucăţi. ”A meritat banii şi este o investiţie foarte utilă. Normal că lumea şi-ar dori şi pe cea mai mică străduţă să avem iluminat public pe LED, doar că banii sunt cum sunt şi Drumul Naţional a avut prioritate”, a spus primarul.

Administraţia locală are în plan ca în acest an să modernizeze iluminatul public şi de pe drumul judeţean 109P, ce trece prin Ip, Cosniciu de Jos şi Cosniciu de Sus.

”În fiecare an ne dorim să lărgim acest proiect de iluminat. Este o necesitate şi o dorinţă a locuitorilor”, a menţionat Markus Laszlo.

Planuri importante de viitor

Chiar dacă este o situaţie delicată creată de pandemia de coronavirus, administraţia locală din Ip gândeşte pozitiv şi nu renunţă la planuri de viitor, pe care primarul vrea să le implementeze.

Crearea mai multor parcuri şi locuri de joacă pentru copii, extinderea canalizării şi pe străzile care nu sunt incluse în actualele proiecte, dar şi modernizarea şcolii din centrul comunal  sunt doar câteva dintre ele.

”Am avut mai multe planuri pentru acest an, dar acum un pic trebuie se le regândim. Deocamdată ne rezumăm la strictul necesar, dar noi în continuare ne dorim ca viaţa oamenilor din comună să fie cât mai comodă şi cât mai frumoasă”, a spus primarul.

Markus Lazslo este preocupat şi de situaţia medicală în condiţiile în care dispensarul din comună a fost pus la punct în anii trecuţi.

”Am făcut dintr-o clădire dărăpânată, un dispensare foarte frumos. Avem un doctor care în toamnă va împlini 70 de ani şi va ieşi la pensie. Deocamdată, niciun alt cadru medical din zonă nu s-a interesat să vină, dar noi vom face tot ce se poate pentru a atrage cel puţin un medic în comună. Eu nu îmi pierd speranţa şi cred că într-o comună ca şi a noastră vom găsi un medic tânăr care să ducă activitatea mai departe”, a spus primarul.

Mesaj pentru comunitatea locală, în aceste momente grele

”Le doresc multă sănătate locuitorilor comunei şi să aibă grijă de ei şi de familiile lor. Primăria va fi mereu la dispoziţia cetăţeanului”

În ce priveşte situaţia din comuna Ip, concluziile sunt pozitive, iar autorităţile locale se zbat pentru a duce la bun sfârşit proiectele începute deşi este o perioadă tulbure.

În orice fel de situaţie, pe primul loc rămâne sănătatea oamenilor, iar mai apoi investiţiile şi alte realizări.

În acest sens, primarul Markus Laszlo a avut de adresat un mesaj pentru a întări comunitatea locală.

”În aceste momente grele prin care trece lumea, eu le doresc locuitorilor multă sănătate. Să aibă grijă de ei şi de familiile lor. Nu trebuie să ne panicăm, dar lucrurile trebuie luate în serios. Primăria va fi mereu la dispoziţia cetăţeanului şi încercăm să ajutăm cu tot ce se poate. Sperăm că vom reuşi să terminăm lucrările din comună, iar viaţa să meargă înainte, în pace şi în prietenie, la fel cum am trăit şi până acum. Această pandemie ne va strânge laolaltă şi nu ne va dezbina, fiindcă omul  se cunoaşte la nevoie. Le doresc Sărbători Fericite tuturor! Să petreacă în familie aceste sărbători şi să nu se aventureze să plece prin diferite locuri fiindcă i-ar pune în pericol. Să trăim aceste sărbători mai mult în suflet şi cu siguranţă vor veni vremuri şi mai frumoase”.

Markus Laszlo

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj