Connect with us

Ştiri din Sălaj

Expoziţie-album dedicată sănătăţii, disponibilă online

Partea a II-a a expoziției-album dedicată sănătății o să fie disponibilă online pe site-ul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău


Începând de mâine 16 aprilie 2020, pe site-ul muzeului http://muzeuzalau.ro, veți putea vedea/vizita online cea de-a doua parte a expoziției – album dedicată preocupărilor pentru menținerea și recuperarea sănătății oamenilor. Tema acestei părți este ,,Serviciul medical între cunoștințe tradiționale și profesionalizare”.

Prin intermediul acestei expoziții-album realizată de specialiștii muzeului nostru în această perioadă și ca un omagiu adus celor care se află în prima liniei a luptei cu coronavirusul, vă invităm să explorați diverse aspecte ale culturii medicale moderne și țărănești, precum și dialogul acestora de-a lungul timpului.

Veți putea face o scurtă incursiune în universul moașelor, urmărind procesul de profesionalizare și instituționalizare a acestei ocupații în Transilvania secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. Vom explora apoi rolul ceramicii în slujba igienei și farmaceuticii, trecând apoi la rolul și consecințele sociale și medicale al măsurilor luate de statul modern în contextul succesivelor epidemii de ciumă și holeră.

Urmează două incursiuni în universul medical al lumii țărănești, observând atât funcția diverselor tipuri de vindecători, cât și importanța cunoașterii și folosirii plantelor medicinale. Într-un astfel de demers, nu puteam ocoli personalitățile locale și contribuția acestora în domeniul medical, precum și fascinația medicilor față de artă, atât din postura de consumatori avizați, cât și de artiști.

În final, în contextul pandemiei pe care o traversăm, care evidențiază încă o dată rolul fundamental pe care medicii și sistemul medical îl au într-o societate modernă, propunem o revizitare a conceptului de eroism și celebrare a eroismului, mutând accentul dinspre moartea sacrificială în contextul conflictelor militare, înspre efortul și sacrificiile făcute în slujba protejării vieții și a societății.

Așadar #stațiacasă venim noi la voi în această perioadă. Vă pregătim și alte surprize în perioadă următoare, atât pe pagina de Facebook, cât și pe site.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj