Connect with us

Ştiri din Sălaj

In memoriam Profesor Alexandru Perneș


A trecut la cele veșnice o personalitate marcantă a învățământului sălăjean, profesorul Alexandru Perneș un profesor pasionat, erudit, devotat profesiei de dascăl, etalon de seriozitate, profesionalism și modestie


In memoriam Profesor Alexandru Perneș

A trecut la cele veșnice o personalitate marcantă a învățământului sălăjean, profesorul Alexandru Perneș un profesor pasionat, erudit, devotat profesiei de dascăl, etalon de seriozitate, profesionalism și modestie. Alături de profesorii de la Colegiul Național “Silvania”(atunci Liceul Teoretic ) a îndrumat generații întregi de elevi, cărora a căutat să le dezvăluie, cu demnitate și intuiția dascălului dedicat, tainele sufletului omenesc. În calitate de Inspector al IȘJ,de director al unor institutii de învățământ,a împărtășit din experiența sa managerială, contribuind la bunul mers al învățământului sălăjean și obținerea recunoașterii valorii acestuia la nivel national.

Biografia profesorului Alexandru Perneș reflectă întrutotul statutul domniei-sale de fiu al Sălajului: s-a nascut , a trăit și a profesat în Zalău.

Domnia-sa a marcat învățământul sălăjean prin rolurile importante pe care le-a îndeplinit  în prodigioasa și îndelugata carieră profesională: Inspector Școlar General, Director și profesor de biologie la Liceul de chimie, profesor la Liceul de matematică-fizică, director adjunct al Liceului Teoretic Zalău.

Toate aceste roluri pe care le-a îndeplinit cu abnegație și profesionalism îl situează în rândul oamenilor de vază ai școlii și ai județului nostru. În calitate de Inspector Școlar General, a contribuit la reformarea învățământului sălăjean din proaspătul înființat județ Sălaj, profesori, părinți și foști elevi de la Liceul de chimie îl evocă admirativ prin felul în care s-a dedicat fondării acestei instituții.

Asupra Colegiului Național Silvania (mai intai Liceul de matematică-fizică apoi Liceul Teoretic) și-a pus amprenta în mai multe feluri: a conceput laboratorul de biologie, extrem de modern și dotat pentru perioada respectiva, anii ‘80. Laboratorul impresionează prin abordarea complexă a biologiei, prin varietatea și calitatea informației științifice, educative.

 Cadru didactic de înaltă ținută, profesorul de biologie Alexandru Pernes, a marcat prin activitatea sa și deosebita calitate umană, istoria unei școli de prestigiu, iar colegii  care l-au cunoscut, l-au respectat și admirat îi vor păstra veșnica admirație și recunoștință.

Mai presus de toate este profesorul de biologie care a format generații de specialiști: medici, ingineri, profesori. Exemplu relevant sunt chiar fii domniei sale, medici în state importante ale lumii. Generațiile de elevi îl evocă drept un profesor competent, dedicat școlii și idealurilor acesteia.

Înțelegând legile universale ale existenței, suntem convinși că domnul Profesor nu ar vrea să îl plângem ori să îl deplângem. S-a bucurat de o existență îndelungată, a avut o familie exemplară (tovarașa de viață, profesoara Elisabeta Perneș i-a stat alături pe deplin) se înscrie printe oamenii de valoare ai ținuturilor noastre și, mai presus de toate, a dezvoltat minți, a modelat caractere. Cariera sa de profesor reflectă idealurile educației: Binele, adevărul și frumosul.

Ramas-bun, Maestre! Cale plină de lumină, domnule profesor ! Condoleante familiei îndurerate!

Cu aleasa consideratie,  director, prof. Florin Morar,

în numele personalului de la Colegiul Național “Silvania” Zalău

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj