Connect with us

Ştiri din Sălaj

Fazakas Nicolae, viceprimarul care a contribuit la dezvoltarea Municipiului Zalău

Nicolae Fazakas este viceprimarul Municipiului Zalău, aflat la al doilea mandat consecutiv. Fazakas are 43 de ani, este căsătorit şi are trei fete. Este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice – Managementul Întreprinderii la Universitatea Oradea din anul 1999. De profesie economist, Fazakas Nicolae a devenit expert contabil şi expert contabil judiciar în urmă cu 8 ani, dar şi-a suspendat dreptul de a profesa. Ca experienţă profesională, după terminarea armatei şi a facultăţii, Fazakas Nicolae a fost inspector asigurări o scurtă perioadă de timp. În anul 2001 a ocupat funcţia de economist la firma de construcţii Lotus, iar în anul anul 2009 a devenit director economic la firma de transport în comun SC Transurbis SA.

În 2005, Fazakas Nicolae ia decizia de a intra în politică şi a devenit membru UDMR Zalău. Patru ani mai târziu, în 2009 a fost ales vicepreşedinte al UDMR filiala Zalău, funcţie pe care o ocupă şi în prezent. În anul 2012, Nicolae Fazakas a fost ales consilier local, iar consilierii municipali l-au ales viceprimar. La fel s-a întâmplat şi în 2016, când Fazakas Nicolae a candidat atât la funcţia de primar, cât şi pe liste la Consiliul Local din partea UDMR. A obţinut un post de consilier local, după care colegii l-au ales pentru a doua oară viceprimar al Zalăului.

“Am intrat în politică, în urma unor discuţii avute împreună cu oameni de afaceri, discutând despre probleme economice şi sociale. Am decis că o să mă implic şi în viaţa politică pentru a face ceva şi pentru comunitatea locală”, ne-a declarat viceprimarul Fazakas Nicolae.

Viceprimarul Fazakas lucrează intens la Strategia de Dezvoltare a oraşului

În primul mandat de viceprimar 2012-2016,  a primit atribuţii şi a coordonat activitatea Direcţiei de Urbanism şi a Arhitectului şef, a răspuns de disciplina în construcţii prin Serviciul Inspecţia în Construcţii, a coordonat activitatea Management al Calităţii la nivelul Primăriei Municipiului Zalău, a răspuns şi organizat inventarierea şi administrarea bunurilor care aparţin domeniului public şi privat, a coordonat activităţile din domeniul salubrizării şi a fost prezent în mai multe comisii.

Muncipiul Zalău, premiat de două ori pentru sumele atrase din Fonduri Europene

În al doilea mandat de viceprimar 2016-2020, Fazakas a avut un rol important în dezvoltarea Municipiului Zalău. În actualul mandat de viceprimar, coordonează activitatea Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară, cu tot ce implică furnizarea de servicii publice de interes social sau serivicii sociale pentru protecţia copilului, persoane cu handicap, vârstnice. Tot de DASC Zalău ţine şi Centrul Social – Adăpostul de Noapte, Centrul de zi, Centrul Tinereţe fără bătrâneţe. Fazakas coordonează şi Direcţia Patrimoniu, activitatea de management al calităţii, serviciul administrativ, activitatea Ocolului Silvic Stejarul, organizează inventarierea şi administrarea bunurilor care aparţin domeniului public şi privat.

Viceprimarul Nicolae Fazakas coordonează activitatea de elaborare a proiectelor de strategii privind starea economică.

”Fac parte din Autoritatea Urbană, care este o comisie în care am prioritizat proiectele din fonduri europene, în special cele de pe POR Axa 4, Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. Noi practic am avut pregătite mai multe proiecte decât au intrat în exerciţiul financiar. Pe lângă proiectele care sunt realizare sau în curs de realizare, sunt şi mai multe proiecte de rezervă pe care se pare că le putem realiza în viitorul apropiat. Un proiect de rezervă a  fost de exemplu reabilitarea DJ 191 C, porţiunea de la str. T. Vladimirescu spre cartierul Ortelec, proiect care va fi finanţat în viitorul apropiat”, ne-a declarat viceprimarul Fazakas Nicolae.

Proiectele finanţate pe Axa prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile

Prioritate de investiţii 4.3 Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică şi socială a comunităţilor defavorizate din regiunile urbane şi rurale

– Amenajare Centrul de zi pentru copii în municipiul Zalău prin schimbarea destinaţiei punctului termic PT 17- în implementare

Prioritate de investiţii 4.4 Investiţiile în educaţie şi formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare

  • Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea unităţii de învăţământ preşcolar “Grădiniţa cu program prelungit Nr. 5” din municipiul Zalău – în implementare
  • Grădiniţă cu program prelungit şi creşă, cartier Meseş, str. Alexandru Lăpuşneanu din municipiul Zalău – etapa I creşa – în implementare
  • Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea unităţii de învăţământ Liceul Tehnologic Mihai Viteazul din municipiul Zalău – etapa I Internat – în implementare
  • Mobilitate urbană durabilă Zalău 2023, care cuprinde modernizarea străzilor: Gheorghe Doja, Corneliu Coposu, Avram Iancu, 22 Decembrie 1989, dar şi achiziţionarea a 20 de autobuze electrice, staţii de încărcare, sistem e-ticheting, afişaj electronic în staţii de autobuz.

Proiecul în valoare totală de 103.194.557,10 lei este în implementare.

”Prin aceste proiecte modernizăm practic infrastructura rutieră, dar în aceiaşi măsură am încercat să îmbunătăţim înfrastructura şcolară”, declară viceprimarul Fazakas Nicolae.

Noi blocuri ANL pentru tineri

La nivelul Municipiului Zalău sunt 15 blocuri de locuinţe ANL, însumând 228 de locuinţe pentru tineri destinate închirierii: pe str Olarilor, Sf Vineri – bloc IAIFO, str Viitorului. Lista cu beneficiarii s-a aprobat prin HCL nr. 22 din data de 26 ianuarie 2107.

Pe lista aprobată au fost 107 persoane. Momentan se lucrează la două blocuri de locuinţe ANL în Dâmbul Morii – unul de 10 etaje, altul de 6 etaje.

Grupul statuar Wesselenyi a intrat în reabilitare totală

Pentru obiectivul de investiţii “Restaurare soclu la Monumentul Wesselenyi din municipiul Zalău, inclus în lista monumentelor istorice emisă de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Nationlal, cod SJ-III-M-B-05151” a fost semnat contractul de lucrări cu firma SC Dimeny Granit SRL Crasna. Valoarea contractului este de 476.702,10 lei TVA inclus.

Contractul cuprinde următoarele categorii de lucrări:

– lucrări de rezistenţă (restaurare postament)

– lucrări în jurul postamentului

– lucrări de reabilitare postament

– lucrări de restaurare şi reabilitare componente din piatră.

“Dorim să reabilităm toată zona centrală. Reabilitarea statuii este importantă, deoarece se afla într-o stare degradată şi necesită aceste lucrări. Este primul pas, care va fi urmat de alţii pentru a face mai frumoasă zona centrală”, a declarat “vicele” Fazakas.

Viceprimarul Zalăului, un mare iubitor al sportului

Până în anul 2010, viceprimarul Fazakas Nicolae a practicat fotbalul, însă a fost nevoit să pună ghetele în cui din cauza unei accidentări la ligamentele încrucişate. S-a reorientat spre alt sport şi a ales atletismul. Vicele Fazakas a participat la numeroase concursuri de alergare în ţară şi în străinătate.

La iniţiativa lui, în mandatul Căpîlnaşiu a fost deschis publicului larg Stadionul Municipal, pentru ca oricine să poată alerga pe pistă, de plăcere sau pentru antrenament.

În anul 2017 a pus bazele unui semimaraton la Zalău, eveniment care a fost organizat în două ediţii şi a adunat peste 1.500 de alergători din 19 judeţe şi din 8 ţări (Algeria, Austria, Italia, Kenya, Reunion, Ucraina, Ungaria şi România). Organizarea acestui eveniment sportiv are scopul de a promova Zalăul pe plan naţional şi internaţional din punct de vedere al sportului de masă.

10 parcuri noi, cu aparate fintness cu bani de la Uniunea Europeană

La începutul acestui an, Primăria Zalău a semnat contractul de finanţare din fonduri europene nerambursabile pentru proiectul ”Amenajare de spaţii verzi pe imobile abandonate sau degradate din Municipiul Zalău – etapa I”. Valoarea totală a contractului de finanţare este de 15.602.917,79 lei cu TVA.

Cele 10 parcuri vor fi construite în următoarele locaţii:

Cartier Meseş – str. Corneliu Coposu;

Str. Oborului;

Cartier Brădet – Coada Lacului;

Str. Viitorului;

Aleea Digului;

Cartier Dumbrava – str. V. Deleu;

Cartier Dumbrava – str. S. Bărnuţiu;

Cartier Dumbrava – str. V. Deleu şi str. General Dragalina;

Cartier Brădet – str. Gh. Doja şi str. B. P. Haşdeu;

Dispensar CFR 1 şi 2.

”În cadrul acestor lucrări vor fi realizate spaţii de joacă, dar totodată şi dotate cu aparate de fitness. Va fi construită inclusiv o pistă de alergat şi o pistă de skateboard. Locurile de joacă vor fi destinate atât copiilor, cât şi vârstnicilor sau persoanelor cu dizabilităţi. Cât timp copilul se joacă, părintele sau bunica poate să facă exerciţii pe aparatele de fitness”, a declarat viceprimarul Fazakas Nicolae.

Fazakas Nicolae: ”Vrem să încurajăm tinerii, dar şi pe cei mai în vârstă să facă mişcare”

”Planuri de  viitor: continuarea implementării proiectelor începute, continuarea îmbunătăţirii infrastructurii rutiere, a infrastructurii unităţilor de învăţământ, reabilitarea zonelor verzi degradate, amenajarea de noi parcuri, locuri de joacă, şi să diversificăm posibilitatea de petrecere a timpului liber a locuitorilor municipiului nostru. Au început demersurile pentru construirea unui bazin de înot, ceea ce lipseşte foarte mult locuitorilor municipiului nostru, dar şi construirea unei baze sportive. E foarte important să implementăm proiecte prin care să încurajăm tinerii, dar şi pe cei mai în vârstă să facă mişcare”, încheie viceprimarul Nicolae Fazakas.

 

 


”În primul mandat de viceprimar, dacă ne referim la lucrările pe care le-am efectuat din fonduri europene, am fost în etapa de implementare şi finalizare a acestora cu excepţia unor lucrări, în special reabilitări termice a unor blocuri, lucrări care au fost începute şi finalizate în această perioadă. Tot în primul mandat am început elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Zalău şi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Zalău, documente care au fost finalizate la sfârşitul anului 2016”.

Fazakas Nicolae – viceprimar al municipiului Zalău

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj