Connect with us

Ştiri din Sălaj

Consiliul Judeţean Sălaj este pregătit pentru lupta cu virusul COVID-19

Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc:

“Vreau să le mulţumesc tuturor celor care lucrează în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, tuturor celor care lucrează în sistemul de sănătate, pentru determinarea şi profesionalismul de care au dat dovadă. Îi asigur de tot sprijinul Consiliului Judeţean. Îndemn pe sălăjenii să respecte aceea conduită şi acel mod de viaţă pe care situaţia ni-l impune: să ne deplasăm cât mai puţin, să stăm cât mai mult în acasă şi să ne ferim de orice posibilă contaminare. Noi vom investii în continuare şi vom face toate eforturile pentru a asigura atât partea de aparatură medicală, cât şi partea de echipamente de protecţie, pentru cei care lucrează în spitalul judeţean. Vrem să ferim spitalul judeţean de contaminare şi să ferim pe toţi sălăjenii, în măsura în care putem, de cazurile complicate sau grave ale acestei pandemi. Ne pregătim din timp şi sper că vom face faţă cu brio acestei provocări şi vom trece sănătoşi prin această încercare”.  

Consiliul Judeţean a pregătit peste 160 de paturi pentru bolnavii de coronavirus, inclusiv spaţii pentru Terapie Intensivă

 

Secția de boli infecțioase a SJUZ – unică la nivelul județului – are o capacitate de 62 paturi, 5 medici și 33 asistenți medicali, infirmiere și îngrijitori, asigurând serviciile medicale și de îngrijire specifice patologiilor tratate de secție (hepatita, rujeola, gripe, HIV SIDA etc), în condițiile crizei sanitare actuale este luată în considerare ca răspuns doar pentru tratatrea patologiilor COVID – 19 (coronavirus), fiind creat și un modul special de Anestezie și Terapie Intensivă pentru pacienții critici (prevăzut a fi dotat cu câte 6 paturi cu saltea antiescară, 6 aparate de ventilație mecanică, alte 10 astfel de aparate fiind prevăzute pentru secția UPU SMURD și ATI ale Spitalului județean, 6 monitoare funcții vitale, 6 infuzomate dar și o stație centrală de monitorizare și una de reducere a presiunii pentru oxigen medicinal), pentru acest modul Consiliul Județean Sălaj mobilizând peste 730.000 lei, mobilierul și echipamentele aferente menționate aflându-se în diverse stadii de contractare/livrare, dată fiind și situația de contractare a pieței de profil în actualul context mondial.

Alte 34 de paturi sunt pregătite în clădirea din cartierul Păcii, unde funcţionează Secţia de Boli Contagioase a SJUZ. Încă 70 de paturi sunt amenajate pe Secţia de Pneumologie a SJUZ, adică peste 160 de paturi care pot fi puse la dispoziţie în situaţia în care sălăjenii ar avea nevoie de îngijiri pentru a-şi recăpăta sănătatea în urma unei infecţii cu acest virus COVID-19.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău are aparatură pentru testarea virusului COVID-19

În continuare, Consiliul Judeţean Sălaj face eforturi şi a demarat mai multe proceduri de achiziţie şi pe partea de testare a coronavirus. Astfel, în perioada imediat următoare, spitalul judeţean va fi dotat cu mai multe aparate pentru testarea şi depistarea COVID-19, aparate de ultimă generaţie.

“Vreau să vă spun că prin efortul pe care l-a făcut Consiliul Judeţean în anul trecut, a fost achiziţionat un aparat care poate să facă testarea şi pentru COVID-19 şi care beneficiază nu doar de faptul că este din ultima generaţie, personalul care urmează să-l deservească a fost instruit şi în ţară şi în străinătate. Acum suntem în faza în care intenţionăm ca în câteva zile, spe ca nu mai mult de o săptămână, să achiziţionăm un aparat de testare rapidă. Testarea rapidă dă posibilitatea de identificare într-un timp scurt de până la o oră, a acelor care sunt purtători ai virusului, atât din rândul bolnavilor, cât şi din rândul personalului medical. Facem demersurile necesare să procurăm şi chiturile necesare pentru aparat care face determinare a prezenţei virusului prin metoda PCR – cea mai precisă metodă”, a declarat preşedintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc.

 

Preşedintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc, face un apel către oamenii de afaceri să sprijine spitalul judeţean în lupta cu coronavirus

Acum mai mult ca niciodată, oamenii de afaceri sau oricine doreşete să dea dovadă de solidaritate şi să sprijine cu donaţii Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău pentru că orice efort CONTEAZĂ.

“Mă bucur că există acest interes a celor din mediul de afaceri sau a oamenilor care din prea plinul lor pot să mai ajute spitalul judeţean, să facă sub forma sub care doresc, fie donaţii în bani asociaţiei care funcţionează pe lângă spitalul judeţean, fie dacă au posibilitatea să achiziţioneze materiale şi echipamente de protecţie. Nevoia de asemenea echipamente de protecţie este mare: măşti, mănuşi, bonete, galoşi, ochelari, vizete, combinezoane, măşti pentru personalul care lucrează pe Terapie Intensivă. Cred că solidaritatea în momentele aceastea trebuie să se manifeste. Orice ajutor este binevenit şi asociaţia care funcţionează pe lângă spitalul judeţean este cel mai potrivit loc în care acest sprijin poate fi manifestat”, este mesajul preşedintelui CJ Sălaj, Tiberiu Marc.

CJ Sălaj: Nicio persoană vulnerabilă nu va fi abandonată

Tinerii care doresc şi au disponibilitate pot face voluntariat pentru a sprijinii persoanele vârstnice care locuiesc singure.

“Pesonal am cerut colegilor mei, în urmă cu trei săptămâni să identifice persoanele în vârstă, care sunt singure şi care sunt vulnerabile. Am făcut o evidenţă a acestor persoane la recensământul din 2011. Am constat că din cele aproape 83.000 de gospodării care sunt în Sălaj, aproape 20.000 erau gospodării cu un singur locuitor. Deci posibil ca 1 din 4 gospodării să fie cu un singur locuitor, o persoană care dacă nu beneficiază de un sprijin, fie din partea familiei, fie din parea vecinilor sau a comunităţii, poate deveni o vulnerabilitate.

Împreună cu primăriile încercăm să identificăm aceste persoane, să vedem nevoile pe care le au acum, cu cât şi deplasarea lor este restricţionată şi să venim în întâmpinarea pe o perioadă a nevoilor lor, să le ducem strictul necesar acasă. Fie prin voluntariat, fie prin serviciile de asistenţă socială pe care noi le finanţăm.

Eu fac un apel celor care doresc să facă voluntariat în această perioadă şi mai ales a tinerilor, ca prin tot ceea ce au la dispoziţie sau prin dorinţa lor de ai ajuta pe vârstnici, să vină în ajutorul persoanelor singure şi a celora cae sunt neajutoraţi în această perioadă”, a declarat conducătorul judeţului, Tiberiu Marc.

Preşedinte Tiberiu Marc: În ultimele 3 săptămâni am alocat peste 1,6 milioane lei

Consiliul Judeţean Sălaj a alocat doar în ultimele 3 săptămâni 1,6 milioane lei (160 miliarde lei vechi) pentru achiziţionarea de aparatură medicală şi materiale de protecţie pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

“Cred că suntem doar la început şi pe măsură ce identificăm noi furnizori potenţiali, avem resursa financiară pregătită pentru a acoperii toate aceste nevoi. Sper să facem în aşa fel încât capacitatea spitalului judeţean a Terapiei Intensive, cea care funţionează acuma, să putem dacă va fi nevoie să o dublăm sau să o triplăm şi să avem toată aparatura necesară la momentul la care ar putea fi necesară. Eu sper în continuare să nu ne confruntăm cu cazuri severe sau foarte grave”,

declară preşedintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc.

Președintele Consiliului Județean Sălaj, dl Tiberiu Marc despre măsurile luate în plină criză SARS-COV-2

Publicată de ŞTIRI DIN SĂLAJ pe Miercuri, 25 martie 2020

 

 

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj