Connect with us

Ştiri din Sălaj

Comuna Năpradea, buget rezonabil în anul 2020. Primăria aştepta mai mult de la Consiliul Judeţean

Pentru acest an, administraţia locală are un buget de aproximativ 5 milioane de lei. Pe lista de investiţii sunt cuprinşi aproximativ 2 milioane de lei, iar restul sumei de 3 milioane se îndreaptă spre învăţământ, funcţionare şi asistenţă socială. De la Consiliul Judeţean Sălaj, comuna Năpradea a primit doar 200.000 de lei. “Am primit cele mai mici sume. După cum se vede, totul a fost politic şi s-a luat în calcul doar culoarea politică”, spune primarul Vasile Fodor


O mare dezvoltare a cunoscut comuna Năpradea sub administraţia condusă de Vasile Fodor şi se poate observa acest lucru cu ochiul liber.

O serie de investiţii urmează să se finalizeze şi în 2020 an în care comuna Năpradea are un buget rezonabil, de aproximativ 5 milioane de lei.

Cam aproximativ 2 milioane de lei sunt destinaţi pentru lista de investiţii, având în vedere că în acest an o serie de proiecte urmează să se finalizeze, iar comuna Năpradea trebuie să îşi achite cofinanţările.

“Bugetul faţă de anul trecut este mai mare,  pentru că am reuşit să realizăm venituri mai mari anul trecut, faţă de cele propuse, prin tot felul de mijloace, ca să recuperăm sumele restante. Reuşim să avem o listă de investiţii undeva la 2 milioane de lei. Partea de cofinanţare este undeva la 1,2 milioane, iar avansurile sunt aproximativ 800.000 lei. Am reuşit să ne facem o listă de investiţii, unde am avut fondul de rezervă constituit în mare parte din avansuri luate pe fonduri europene, care existau de anul trecut în buget,  dar le-am preluat în bugetul anului actual. Avem foarte multe contribuţii proprii, aceste cofinanţări la proiectele pe care le avem. 80% dintre proiecte se finalizează în acest an şi la toate trebuie să venim cu cofinanţări. Ceilalţi 3 milioane se îndreaptă spre învăţământ, funcţionare, partea de asistenţă socială şi indemnizaţii”, ne-a declarat primarul Vasile Fodor.

Doar 200.000 de lei de la Consiliul Judeţean

În ce priveşte partea financiară, primarul Vasile Fodor s-a arătat nemulţumit de suma mică care a fost atribuită comunei pe care o conduce din partea Consiliului Judeţean Sălaj.

“De la Consiliul Judeţean Sălaj am primit printre cele mai mici sume, respectiv 200.000 de lei. După cum se vede pe tabelul centralizator al Sălajului, totul a fost politic. Termen de comparaţie pot să dau comună cu acelaşi număr de locuitori, aproximativ cu acelaşi grad, Someş-Odorhei, care a primit 600.000 de lei. Şi exemple ar mai fi. Nu s-a luat nimic în calcul ci doar culoarea politică. Acesta o fost singurul criteriu”, a mai spus primarul.

“Nu am redus partea de investiţii pentru a mări salariile”!

Chiar dacă în ultima perioadă, salariile din administraţie au crescut, Primăria Comunei Năpradea a pus pe primul loc investiţiile care sunt necesare.

“Contează faptul că am reuşit să acoperim salariile, care la noi nu sunt salarii umflate. Am avut discuţii legate de aceste salarii cu angajaţi din primărie, comparând salariile din alte primării. Le-am spus că atât poate suporta bugetul nostru şi atât putem oferi, ca să putem să şi lucrăm în comună. Nu am redus partea de investiţii punând bani la salarii. Am pus nişte salarii decente pe care le-am considerat noi, iar restul banilor se duc spre lucrări în comună, spre investiţii şi celelalte nevoi  care le are comuna”, a precizat Vasile Fodor.

Cheltuielile cu asistenţa socială, o povară şi pentru bugetul comunei Năpradea

O importantă sumă de bani din bugetul local se va cheltui în acest an pe cheltuieli cu asistenţa socială şi indemnizaţii. Supărător pentru primarul Vasile Fodor este faptul că Primăria Năpradea a primit doar jumătate din sumele necesare pentru a acoperi tot anul partea de asistenţă socială.

“Eu consider că bugetul este rezonabil pentru comuna noastră, dar mă deranjează cum au fost împărţite sumele de Consiliul Judeţean şi partea de asistenţă socială, care nu ne-a asigurat finanţarea totală. Am primit doar  50% din sumele care ar fi trebui să ni le dea şi mi se pare normal ca statul român, din bugetul naţional, să asigure aceste sume integral. Pe noi efectiv ne împovărează şi nu ne întreabă nimeni. Într-adevăr sunt oamenii din comuna noastră, dar nimeni nu ne întreabă când le dă acele certificate cu grade de handicap, absolut nimic, dar îi trimit pe oameni la noi. Ar trebui statul să intervină aici şi să aloce sume de la bugetul naţional. Bugetul l-am constituit cu problemele pe care le avem pe asistenţă socială, care ne afectează foarte mult.Am reuşit să acoperim o parte din an. Nu avem  banii puşi pentru tot anul şi vom vedea ce se va întâmpla la rectificarea din vară. Sigur, nu vom lăsa oamenii fără bani, dar cineva să înţeleagă că aceşti bani trebuie să vină de la bugetul statului, nu să se îngreuneze bugetul comunei”, a explicat Vasile Fodor.

Administraţia locală a cuprins în buget şi o sumă de bani pentru partea sportivă, în special pentru echipa de fotbal, Năprădeana Năpradea, care activează în Seria Est din Liga a V-a.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj