Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Comuna Mirşid, paşi rapizi spre dezvoltare. GALERIE FOTO

Sub administraţia condusă de Călin Bereschi, la Mirşid s-au reuşit o serie de realizări importante în ultimii ani, menite să ofere un confort mai ridicat pentru locuitori. Drumuri asfaltate şi reţea de gaz metan sunt printre marile reuşite în comună, însă investiţiile nu se opresc aici, deoarece Mirşidul se va dezvolta sănătos şi în perioada următoare, fiind deja în derulare o serie de proiecte importante, privind reţelele de apă şi canalizare


Situată în zona centrală a judeţului Sălaj, comuna Mirşid ce include satele Mirşid, Firminiş, Moigrad şi Popeni a devenit tot mai atrăgătoare în ultimii ani.

Apropierea faţă de municipiul Zalău şi faţă de oraşul Jibou, dar şi condiţiile de trai –  începând cu o reţea de gaz metan, drumuri asfaltate şi cotinuând cu o reţea de apă, iar apoi canalizare – au făcut ca în zonă să se construiască mai multe imobile sau case de vacanţă. Drept dovadă, numărul populaţiei s-a mărit semnificativ în ultimii ani.

S-a lucrat “sănătos” în ultimii ani, iar sub administraţia condusă  de Călin Bereschi s-au demarat proiecte mari de infrastructură care au avut ca scop creşterea gradului de confort al cetăţenilor.

Drumurile din comună vor fi asfaltate în proporţie de peste 90%

În comuna Mirşid, infrastructura rutieră este pusă la punct, în toate satele. De-a lungul anilor, s-au atras fonduri prin PNDL 1 şi s-a reuşit asfaltarea a peste 3 km de drumuri. În Firminiş s-a asfaltat 1 km, iar în satul Moigrad s-au  pus la punct 2,2 km de străzi şi uliţe.

Prin fonduri europene, pe măsura 322 s-a reuşit asfaltarea srăzilor şi betonarea şanţurilor în Mirşid şi Popeni, o lucrare a cărui valoare a fost de 3.462.875 lei, care a început în 2016 şi s-a finalizat în anul 2018.

Urmează asfaltarea a încă 11 kilometri!

Partea de infrastructură continuă să se dezvolte, iar din fonduri europene (AFIR), în comună se vor asfalta aproximativ 11 kilometri. Este un proiect comun prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) “Valea Sălajului”, unde mai sunt cuprinse comunele Crişeni, Dobrin şi Sălăţig. Valoarea acestui proiect este de 4 milioane de euro, urmând ca fiecare comună să beneficieze de 1 milion de euro.

În ce priveşte comuna Mirşid, cei 11 km de drum se vor asfalta în toate satele, după cum urmează: centrul comunal – 4.6 km, Popeni  – 1.3, Firminiş – 3.2 şi Moigrad – 2.1.

“Este semnat contractul, urmând ca în săptămânile următoare să se dea ordinul de începere a lucrărilor şi să se asfalteze. Sunt în jur de 11 km de drumuri şi străzi în comuna Mirşid, în toate cele patru sate. Sperăm ca lucrarea să fie finalizată până la sfârşitul acestui an. După ce acest proiect se va finaliza, în jur de 90-95% din intravilanul comunei va fi asfaltat”, ne-a informat primarul Călin Bereschi.

Şi cu bani de la bugetul local, autorităţile au lucrat pe partea de infrastructură rutieră şi s-au pietruit drumuri de interes local, în Popeni şi Moigrad.

Trei extinderi a reţelei electrice!

Dacă ar fi să luăm ultimele trei mandate ale primarului Călin Bereschi, ar fi de evidenţiat multe investiţii importante. Multe dintre ele au fost necesare, mai ales că – de la recensământul din 2011 şi până acum – numărul populaţiei  a crescut cu aproximativ 400 de locuitori!

Automat s-au construit case noi şi a fost necesar ca reţeaua electrică să fie extinsă. În perioada 2014 – 2017, cu bani de la bugetul local, s-au făcut trei astfel de extinderi.

Sediu modern de Primărie

Şi Primăria din Mirşid are o altă faţă, după ce sediul a suferit o transformare radicală. Astfel, în perioada 2015 – 2016, cu bani din fonduri europene,  s-au făcut lucrări de modernizare, valoarea investiţiei fiind de 1.096.438 lei.

“Este o investiţie cu care mă mândresc. Eu sunt mulţumit de lucrările care s-au făcut şi de condiţiile care le au acum angajaţii Primăriei”, a spus Călin Bereschi.

În curtea Primăriei s-a construit o anexă ce cuprinde centrala termică, un spaţiu pentru depozitare lemne şi garaje. Această investiţie a fost făcută în urmă cu trei ani, iar sursa de finanţare a fost bani de la bugetul local, aproximativ 200.000 de lei.

Patru fântâni arteziene în comună

Cu bani de la bugetul local, administraţia locală a reuşit să construiască patru fântâni arteziene în comuna Mirşid (câte una în fiecare localitate), care sunt extrem de benefice locuitorilor.

Lucrările s-au realizat în perioada 2014 – 2015 şi în plus oferă un aspect frumos, la fiecare fântână fiind construit câte un foişor.

Iluminat public pe LED, încă din 2015

Cu bani de la bugetul local, Primăria Mirşid a făcut o investiţie importantă în urmă cu cinci ani, când întreg iluminatul public s-a modernizat.

Lămpile vechi din toate satele s-au înlocuit cu LED-uri, astfel că acum în comună există peste 450 de corpuri de iluminat. Această investiţie a costat peste 500.000 de lei, dar s-a făcut un contract pe 5 ani, iar plata se va încheia integral în acest an.

“Iluminatul public funcţionează în parametri normali. Am fost printre primele comune care am înlocuit lămpile vechi cu LED-uri. Suntem foarte mulţumiţi de această investiţie. Iluminatul funcţionează pe tot parcursul nopţii şi este un mijloc de supraveghere şi de a preîntâmpina anumite infracţiuni. Avem corpuri de iluminat din doi în doi stâlpi şi am asigurat toate intersecţiile, trecerile de pietoni şi cele de cale ferată”.

Călin Bereschi

Camere de supravegheat în toate satele

Legat de siguranţa cetăţenilor, administraţia locală a mai făcut o investiţie importantă cu bani de la bugetul local. Astfel, în toate satele s-au montat camere de supravegheat.

“Am reuşit să montăm 32 de camere video în toate satele. Din ce spun reprezentanţii Postului de Poliţie Mirşid, chiar funcţionează la parametri normali şi sunt benefice pentru a depista anumite infracţiuni”, a precizat primarul.

“Locuitorii trebuie să aibă încredere în primul rând în Dumnezeu şi după aceea în administraţia locală. Noi facem tot ce putem pentru a le asigura un confort cât mai bun în fiecare zi. Oamenii trebuie să ştie că resursele sunt limitate şi se poate face după cum reuşeşti să încasezi şi după banii pe care îi ai. Comuna Mirşid se află pe un trend ascendent, un trend bun, dovadă şi faptul că în 9 ani comuna şi-a mărit populaţia cu circa 400 de locuitori! Asta înseamnă că  la noi condiţiile sunt bune, oamenii apreciază că avem gaz în toată comuna, că avem apă, că va fi canalizare, că există iluminat public şi drumuri acceptabile. Se va mai lucra la acest aspect şi, după ce vom finaliza acel proiect de 11 km, cam 90-95% din intravilanul comunei va fi asfaltat, ceea ce nu este un lucru de ici de colo. Pe lângă celelalte investiţii mai mici, eu zic că sunt condiţii bune pentru dezvoltarea acestei comune. Noi încercăm să dăm curs investitorilor şi – de ce nu – în viitor să putem avea chiar un parc industrial. Teren am găsi, mai ales că Mirşidul este aproape atât de Zalău, cât şi de Jibou”.

Călin Bereschi – primarul comunei Mirşid

Se lucrează la reţelele de apă şi canalizare!

La Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2, Primăria Mirşid a trimis două solicitări către Minister, pentru două proiecte. Cel mai important proiect este introducerea reţelei de apă şi canalizare în Popeni şi înfiinţarea unei reţele de canalizare în centrul comunal, unde deja există o reţea de apă. Această măreaţă lucrare a început în 2019 şi ar trebui finalizată în anul 2021.

Valoarea investiţiei este de 13,7 milioane de lei şi lucrările vor continua în acest an, urmând ca în perioada următoare să se aloce a treia tranşă de bani.

“Este o lucrare mare pe care sperăm să o ducem la bun sfârşit. Reţeaua de canalizare va fi legată la conducta de canalizare a Jiboului şi la staţia de epurare din Jibou, care este o staţie de o capacitate mare”, ne-a informat Călin Bereschi.

Al doilea proiect depus la PNDL 2 este modernizarea Şcolii Gimnaziale din Mirşid. La această şcoală, Primăria a început în 2019 introducerea instalaţiei de încălzire, prin montarea a două centrale pe gaz-metan şi calorifere în cele două corpuri ale şcolii. Sursa de finanţare a fost bugetul local, iar valoarea investiţiei este de 12.500 lei.

After school modern la Mirşid

Tot din foduri europene, măsura 322, administraţia locală a construit un centru de tip “After school” în Mirşid, care s-a realizat în perioada 2016 – 2018.

Aproape 800.000 de lei a fost valoarea investiţiei, care a cuprins construcţia clădirii formată din sală de cursuri, sală de creaţie, sală de cultură, sală de mese, grupuri sanitare. Totodată, s-a mai construit un teren de sport, dar s-a amenajat şi un mic parc.

Centru de informare şi marketing turistic cu bani de la bugetul local

Comuna Mirşid are potenţial turistic, mai ales că la Moigrad există unul dintre cele mai mari obiective turistice din Sălaj: Complexul Arheologic Daco-Roman “Porolissum”. Şi autorităţile locale pun un mare accent pe turism şi în 2014 au dat curs construcţiei unui centru de informare şi marketing turistic, care s-a finalizat în 2015, cu bani de la bugetul local.

Acest centru are are ca scop promovarea potenţialului turistic din comună şi din împrejurimi. De la acest centru, turiştii care vin în comună pot primi informaţii referitoare la obiectivele şi traseele turistice.

Totodată, la Centrul de informare şi marketing turistic se organizează activităţi de promovare şi păstrare a tradiţiilor locale,   în incinta clădirii fiind amenajat şi un muzeu etnografic.

S-au modernizat căminele culturale din satele Popeni şi Firminiş

Şi pe partea culturală s-au făcut investiţii importante în ultimii doi ani şi s-au pus la punct căminele culturale. Căminul cultural din Firminiş s-a modernizat şi dotat din fonduri proprii, valoarea investiţiei fiind de 391.641 lei.

Lucrările au început în 2016 şi s-au finalizat în 2018, la fel şi la căminul cultural din Popeni. Aici investiţia a fost mai mare, iar autorităţile locale au atras fonduri europene, măsura 322, valoarea lucrării fiind de aproape 800.000 de lei.

La Mirşid se pune accentul pe sport!

După ce în 2016, prin fonduri europene, s-a modernizat baza sportivă din Popeni, tot cu astfel de fonduri, la Moigrad  se va construi un teren sintetic.

Pentru iubitorii de sport şi de mişcare, autorităţile locale oferă condiţii foarte bune. Există Stadionul Comunal de la Popeni, unde îşi desfăşoară meciurile Unirea Mirşid, care a fost modernizat în perioada 2015 – 2016, prin fonduri europene.

S-a amenajat suprafaţa de joc,  s-au construit vestiare cu utilităţi, dar şi o tribună acoperită pentru spectatori. Aproximativ 250.000 de lei a costat modernizare acestei baze sportive, care îndeplineşte liniştit condiţii peste nivelul Ligii a IV-a.

O nouă bază sportivă va apărea în comună, care va fi realizată la Moigrad, prin GAL “SAMUS POROLISSUM”. Se va construi şi amenaja un teren de sport cu suprafaţă sintetică, în curtea şcolii din Moigrad şi totodată, în cadrul proiectului se vor construi şi vestiare.

“Ne-am dorit ca şi la Moigrad să fie un teren de sport, unde copiii şi tinerii să poată face mişcare”, a spus Călin Bereschi. Valoarea investiţiei este de 100.000 de euro şi se va finaliza în acest an.

Unirea Mirşid vrea să revină în top

Fosta campioană s-a reorganizat în vară şi s-a înscris în Liga a V-a, unde evoluează cu jucători din comună, dar vrea să revină în Liga a IV-a. Unirea arată potenţial sub comanda lui Marius Cozma, iar în această iarnă echipa a câştigat două trofee!

Din 2012 şi până în 2019, Unirea Mirşid a reuşit performanţe notabile în fotbalul sălăjean şi a câştigat o serie de trofee în competiţiile organizate de AJF Sălaj. Cele mai importante au fost în 2016, 2018 şi 2019, când Unirea a devenit campioana Sălajului!

Gruparea condusă de Călin Bereschi a jucat trei baraje de promovare în Liga a III-a, cu Viitorul Ulmeni, Sticla Arieşul Turda, iar în vara trecută din nou cu Ulmeniul, când a avut şi câştig de cauză, reuşind promovarea.

Unirea a fost cea care a readus fotbalul sălăjean în eşalonul superior, dar mai apoi a cedat locul din Liga a III-a celor de la SCM Zalău.

Fotbalul din comună a continuat şi după această mutare, iar în vară, Unirea a început un nou proiect, cu jucători din comună. Fosta campioană s-a înscris în Liga a V-a, dar speră să revină cât mai repede în top şi îşi propune să promoveze în Liga a IV-a.

Sub comanda antrenorului Marius Cozma, Unirea arată potenţial, iar în această iarnă a reuşit să câştige două competiţii!

Mai întâi s-a impus la Cupa AJF la fotbal în sală, iar duminică a câştigat şi Cupa Primăverii, organizată la Titan Arena. Unirea a impresionat din nou, printr-o disciplină şi organizare în joc şi a câştigat finala cu Olimpia Rus (scor 2 – 0).

“După ce am cedat locul din Liga a III-a la SCM Zalău, am luat decizia de a evolua în Liga a V-a, cu jucători din comună. Am început să discutăm cu fiecare potenţial jucător care ar dori să pună umărul la un nou proiect. Avem câţiva băieţi buni, există un grup bun şi mă bucur că îl am alături pe Marius Cozma, care pune mult suflet. Împreună cu el şi cu ceilalţi colegi de la Primărie cărora le place fotbalul, am reuşit să începem un nou proiect”, a spus Călin Bereschi.

În campionatul Ligii a V-a, Seria Est, Unirea Mirşid ocupă doar locul 8 după 11 etape, dar în returul care va începe săptămâna viitoare, fosta campioană îşi propune să prindă primele patru locuri, care să-i asigure calificarea în play-off.

“Ne-am dori să terminăm în primele 4 echipe, deşi este destul de greu, astfel încât să putem juca în play-off şi de ce nu să facem meciuri cât mai bune şi să reuşim să promovăm”, a spus primarul.

Investiţii în pregătire: Apă şi canalizare în satul Moigrad

Autorităţile locale sunt mereu preocupate de dezvoltarea comunei şi tot timpul caută soluţii pentru a atrage fonduri. S-a încercat la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, unde Primăria Mirşid avea pregătite trei proiecte, dintre care două au şi fost depuse.

Se avea în vedere extinderea de apă şi canalizare în Firminiş, iar al doilea era pentru modernizarea drumului comunal de la Firminiş, a două străzi din Mirşid şi a altor două străzi din Moigrad. Acest program nu mai funcţionează, dar administraţia locală încearcă să găsească alte surse de finanţare.

Două investiţii sunt în pregătire, iar ambele sunt vizate pentru satul Moigrad. Este vorba de o reţea de alimentare cu apă potabilă de la Gilău, satul fiind cuprins în Programul Operaţional Infrastructură Mare.

După ce va exista şi reţeaua de apă, tot la Moigrad se are în vedere înfiinţarea unei reţele de canalizare.

“La Moigrad ca şi prespectivă avem un contract încheiat cu o firmă care ne pregăteşte documentaţia, pentru ca în momentul în care va fi reţeaua de apă să putem avea şi canalizare. O vom face împreună cu cei din comuna Creaca şi apoi ne dorim să ne legăm tot la staţia de epurare din Jibou. Sunt investiţii în pregătire ca  în momentul în care va fi sursa de finanţare, fie pe ceva program naţional sau fonduri europene privind exerciţiul financiar 2020 – 2027, să avem  posibilităţi de a depune aceste documentaţii ca să reuşim să îmbunătăţim condiţiile de viaţă a cetăţenilor din comuna Mirşid”, a spus primarul.

Investiţii mari prin Ministerul Transporturilor

Din Fonduri Guvernamentale, s-a pus la punct Drumul Naţional DN 1T şi s-a modernizat gara CFR din Mirşid

În ultimul an, în comuna Mirşid s-au mai reuşit două investiţii mari prin Ministerul Transporturilor. Prin astfel de fonduri guvernamentale s-a modernizat Drumul Naţional DN 1T – drum de interes turistic, care face legătura între centrul comunal şi localitatea Moigrad-Porolissum. Lucrarea a început în 2015 şi s-a finalizat în  2019.

Tot anul trecut s-au început lucrările la modernizarea gării CFR din Mirşid, tot cu fonduri guvernamentale de la Ministerul Transporturilor.

“O lucrare cu care noi ne mândrim şi unde un merit mare îl au cei de la Drumuri Naţionale, conducerea Prefecturii şi a Consiliului Judeţean, a fost finalizarea lucrărilor la Drumul Naţional 1T, ce face legătura între DN 1 H şi drumul judeţean de la Moigrad. Lungimea drumului este de 3,7 km şi spre bucuria noastră este foarte util. Tot anul trecut, tot cu bani de la Ministerul Transporturilor, s-a modernizat şi Gara din Mirşid. Domnul Călin Forţ era secretar de stat şi chiar îi mulţumesc pentru implicarea pe care o avut-o, atât la proiectul cu drumul, cât şi cel cu gara”, a încheiat Călin Bereschi.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj