Connect with us

Ştiri din Sălaj

Primarul Boncidai Csaba l-a interpelat pe preşedintele Klaus Iohannis cu privire la situaţia medicilor de familie


În cadrul sesiunii ordinară a Asociației Comunelor din România, ce a avut loc în zilele trecute, primarul comunei Pericei l-a interpelat pe președintelui României pe o problemă din sistemul de sănătate cu care se confruntă tot mai multe comune din România


În judeţul Sălaj, comunele Coşeiu, Lozna, Treznea, Zalha, Zimbor, Camăr şi Gârbou nu au medic de familie. Plus de asta, în oraşele Jibou şi Şimleu Silvaniei, medicii de familie nu sunt suficienţi, aşa cum prevede legislaţia, necesarul de un medic de familie la 1.800 de locuitori.

Primarul Boncidai a ţinut să spună în cunvântul său că un mod de salut des folosit la sate este “sănătate”.

“Noi zilnic dorim să fim sănătoşi şi am dori ca şi mediul rural să fie sănătos. Citez: sănătatea este comoara cea mai preţioasă şi cea mai uşor de pierdut, totuş cel mai prost păzită. Domnule preşedine, destul de târziu a apărut strategia naţională de sănătate. Dar din păcate în mediul rural nu se observă o mare schimbare. Cabinetele medicale s-au privatizat. Primul lucru care s-a întâmplat după privatizare era închiderea punctelor sanitare în satele aparţinătoare comunei. Rezultatul este că medicii sunt îndepărtaţi de bolnav. Nu mai merge medicul la bolnav, ci punem oamenii să facă kilometri întregi să ajungă la un medic. Dar totuşi este o problemă şi mai mare, lipsa de medici de familie. Avem judeţe şi aici pot să vă amintesc judeţul Sălaj, unde din 61 de UAT-uri în 9 comune nu există niciun medic. Se pune întrebarea cine păzeşte sănătatea acestor oameni. Noi dorim să venim şi cu o soluţie. Avem 6 centre universitare unde anual termină sute de medici. Este de necrezut şi este de neacceptat ideea ca în ţară să mai avem comune fără medici. Se pune întrebarea că din bugetul naţional finanţăm învăţământul universitar, cetăţenii, naţiunea nu pot beneficia în urma acestei investiţii? Noi suntem puşi din păcate să eliberăm certificate de deces pentru cetăţenii decedaţi din comune, dar nu suntem dispuşi să semnăm certificate de deces al satelor din România”, a fost interpelarea primarului Boncidai, adresată preşedintelui României.

Klaus Iohannis i-a răspuns primarului din Pericei – Boncidai Csaba, căruia i-a dat dreptate în privinţa lipsei medicilor de familie la sat.

“Domnule primar, este o problemă, cea a medicilor, similară cu cea a profesorilor care nu mai vor la sat. Când am terminat eu universitatea posturile vacante au fost scoase la repartiţie, toată lumea a luat un post. În definitiv, nici atunci lumea, trebuie să recunoaştem, nu s-a prea înghesuit să meargă la sat. Dar a acceptat, s-a mers, fie care a stat 3-4-5 ani, mulţi au hotărât să rămână acolo. Între timp sistemul s-a dereglat şi nu cred că putem să obligăm pe cineva să meargă să fie profesor sau medic în sat. Dar eu sunt convins că dacă ne punem mintea găsim un sistem săâi încurajăm pe oameni să meargă acolo. Sunt ferm convins că dacă abordăm chestiunea la modul cel mai serios, se găsesc soluţii”, a răspuns preşedintele Iohannis, la interpelarea făcută de primarul Boncidai Csaba.

 

VIDEO. Interpelarea primarului din Pericei – Sălaj, Boncidai Csaba, adresată preşedintelui Iohannis

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj