Connect with us

Ştiri din Sălaj

Fostul poliţist Onica Alin, eliberat din puşcărie, după ce a fost condamnat pentru tentativă de omor


După doar 1 an şi aproape 4 luni petrecute în puşcăria de la Satu-Mare, fostul poliţist Alin Onica a fost eliberat condiţionat în cursul lunii februarie 2020, deşi a fost condamnat de Tribunalul Sălaj în 2018, la o pedeapsă de 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru infracţiunea de tentativă de omor, după ce l-a bătut până l-a lăsat fără suflare pe colegul său, agentul de poliţie Mircea Gaidoş


Bătăuşul Alin Onica, fost poliţist la Poliţia Oraşului Şimleu Silvaniei – Compartimentul Ordine Publică, a cerut Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertat din cadrul Penitenciarului Satu-Mare să fie eliberat condiţionat.

Solicitarea a fost înregistrată la Judecătoria Satu-Mare la începutul lunii februarie, dar la primul termen cauza a fost amânată. Recent, la al doilea termen de judecată, magistraţii sătmăreni au admis cererea comisiei şi l-au eliberat condiţionat pe Alin Onica din puşcărie, după doar 1 an şi puţin peste 3 luni petrecute după gratii, din totalul pedepsei de 3 ani şi 8 luni, cât trebuia să execute.

Iată soluţia pronunţată de instanţa de judecată:

“Solutia pe scurt: În baza art. 587 alin.2 CPP raportat la art. 100 Cod penal, admite sesizarea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, în ceea ce priveşte acordarea liberării condiţionate privind pe condamnatul ONICA IOAN ALIN, în prezent deţinut în Penitenciarul Satu Mare, în executarea pedepsei de 3 ani şi 8 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 43/2018 emisă de Tribunalul Sălaj, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor, prev. de art. 188 Cod penal. Dispune punerea în libertate a condamnatului, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei nr.59/2018, emis de Tribunalul Sălaj, atrăgându-i atenţia asupra consecinţelor nerespectării dispoziţiilor de art. 104 Cod penal . În baza art. 272 al.1 Cod proc. penală dispune virarea din contul Ministerului Justiţiei în contul Baroului de Avocaţi Satu Mare a sumei de 313 lei reprezentând onorariul cuvenit avocatului din oficiu Aniţaş Solomon Octavia Georgiana. În baza art. 275 al.3 Cod proc. penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.”

Amintim că fapta a fost comisă în seara de 16 ianuarie 2018, când la petrecerea de bilanţ a Poliţiei Şimleu Silvaniei, eveniment la care au participat şi Aurel Ştirb – la acel moment şeful IPJ Sălaj, alături de şeful Poliţiei Şimleu Dorin Domşa,  când Onica Alin şi-a bătut cu bestialitate colegul, pe Mircea Gaidoş.

Onica l-a zdrobit în bătaie pe colegul său Mircea Gaidoş la petrecerea de bilanţ
din ianuarie a poliţiştilor din Şimleu

La petrecerea poliţiştilor organizată la Cabana Brădet din Şimleu, Alin Onica l-a bătut cu o cruzime nemai întâlnită pe Mircea Gaidoş, care a fost preluat în stare gravă de un echipaj SMURD şi transportat la Spitalul din Şimleu, de unde o ambulanţă l-a dus imediat la Urgenţa Spitalului din Zalău. În cele din urmă, din cauza stării foarte grave de sănătate, a fost transportat la un spital din Cluj. Procurorii au declarat atunci pentru jurnalistul Artur Szekely că nu au văzut în cariera lor un caz cu un aşa mare număr de leziuni pe corpul unei victime. Gaidoş Mircea avea aproape toate costele rupte, fractură de piramidă nazală, fractură la maxilar, plămân perforat, dar şi alte zeci de urme lovituri pe toată suprafaţa corpului. Potrivit martorilor, Mircea Gaidoş a fost bătut de Alin Onica timp de aproximativ o oră în continuu.

Mircea Gaidoş a “văzut” moartea cu ochii

Mircea Gaidoş a declarat că a petrecut 10 zile la terapie intensivă, după care a fost internat patru zile la Secţia Chirurgie. A stat în comă o noapte întreagă, iar doctorii s-au abţinut iniţial cu privire la şansele de viaţă. Mircea a suferit o operaţie la maxilar, iar cinci săptămâni a avut un sistem de imobilizare a maxilarului, perioadă în care nu şi-a putut deschide gura de loc, iar timp de două luni s-a hrănit doar cu paiul şi a slăbit destul de mult.

Judecătorii Tribunalului Sălaj au făcut dreptate şi l-au condamnat la închisoare cu executare

În luna iunie 2018, magistraţii de la Tribunalul Sălaj l-a judecat pe poliţistul Alin Onica pentru tentativă de omor, după ce poliţistul din Şimleu Silvaniei l-a bătut cu bestialitate pe Mircea Gaidoş, un coleg de la Poliţia Orăşenească Şimleu Silvaniei.

Deşi avocatul agresorului a solicitat o pedeapsă blândă sau chiar o condamnare cu suspendare, instanţa l-a găsit vinovat şi l-a condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor. Pe data de 13 noiembrie, după mai multe termene, în care au fost judecate apelurile declarate de avocaţii inculpatului şi a victimei, dar şi apelul Parchetului Tribunalului Sălaj, magistraţii Curţii de Apel Cluj a menţinut sentinţa Tribunalului Sălaj. Ca urmare, în cursul zilei de 14 noiembrie 2018, Alin Onica a fost transferat din arestul la domiciliul în Penitenciarul Satu Mare.

Onica Alin este executat silit şi obligat să-i plătească lui Gaidoş 30.000 de euro daune morale

La scurt timp după finalizarea cauzei penale, Mircea Gaidoş a cerut Tribunalului Sălaj să-l oblige pe Alin Onica la plata unei sume de 200.000 de euro, drept daune morale pentru trauma prin care a trecut, ţinând cont că a fost la un pas de moarte, în condiţiile în care a stat o noapte întreagă în comă, iar familia a suferit enorm. Dosarul civil a fost finalizat relativ repede, iar Tribunalul Sălaj a stabilit că valoarea daunelor morale care i se cuvin lui Mircea Gaidoş este 30.000 de euro, decizie care a rămas definitivă.

Astfel că, pentru a-şi recupera banii, Mircea Gaidoş a apelat la un executor judecătoresc. În iunie 2019, pe rolul Judecătoriei Zalău a fost înregistrat dosarul prin care Gaidoş cerea judecătorilor să aprobe executarea silită a lui Alin Onica pentru suma de 30.000 de euro, iar instanţa a admis favorabil solicitarea venită din partea Biroului Executorului Judecătoresc Ciumărnean Romeo.

Onica Alin nu prea îşi achită sumele datorate lui Gaidoş  

“Din 30.000 de euro, am primit până în prezent 150 de lei. De trei ori câte 50 de lei, în perioada în care era în puşcărie. Iubita lui m-a sunat anul trecut în iunie şi mi-a cerut un cont bancar în care să îmi vireze bani. Încă am probleme la maxilar pentru că reconstrucţia durează mai mult timp. Numai aparatul dentar a costat 4.500 de lei pentru partea de sus şi alţi 4.500 de lei pentru partea de jos, plus drumuri la Cluj. În continuare consum bani şi timp din cauza a ceea ce s-a întâmplat”, a declarat în exclusivitate pentru Ştirile din Sălaj, Mircea Gaidoş.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj