Connect with us

Ştiri din Sălaj

Chinezii vin să facă centura ocolitoare a Zalăului!


Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor – sălăjeanul Lucian Bode – anunță că mult așteptata centură a municipiului va fi construită de un consorțiu alcătuit dintre o firmă din China și una din România. În condiții normale, lucrările se vor demara în această toamnă, iar investiția va fi finalizată până la finalul anului 2022


Construirea celui de-al doilea tronson al centurii ocolitoare a Zalăului s-a aflat în ceață ani la rând, după ce primul tronson fusese finalizat încă de acum 10 ani!

Într-o conferință de presă ce a avut loc sâmbătă la Prefectura Sălaj, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a anunțat că lucrările au intrat pe linie dreaptă. Lucian Bode a spus că Varianta Ocolitoare a Municipiului Zalău – etapa a doua – este un obiectiv ce are asigurată finanțarea din Fonduri europene nerambursabile.

„În bugetul de stat pentru anul 2020 a fost cuprinsă întreaga sumă necesară și este asigurată finanțarea integrală pentru acest obiectiv”, a precizat Lucian Bode.

Acesta a mai spus că termenul până la care ofertanții au avut posibilitatea să depună oferte pentru a realiza proiectul tehnic și execuția a fost data de 14 februarie.

Deși la un moment dat pe listă s-au aflat mai multe firme, după închiderea perioadei de depunere a ofertelor a fost depusă o singură ofertă.

Este vorba de o asociere între o firmă din China și o firmă din România, consorțiu care a încărcat o ofertă completă financiar-tehnică!?

În zilele viitoare, Comisia de evaluare va verifica documentele trimise către SICAP. Urmează evaluarea DUAE, evaluarea ofertei tehnice, evaluarea financiară a ofertantului, emiterea raportului de atribuire, 10 zile termen pentru contestații, semnarea contractului și 15 zile pentru depunerea garanției bancare.

Această procedură de evaluare este de 60 de zile, după care se va emite ordin de începere pentru realizarea proiectului tehnic, care are termen 6 luni.

Mai apoi, va fi emis ordin de începere pentru execuția lucrărilor care au termen 24 de luni. În condiții normale, lucrările au putea începe în luna octombrie 2020.

„Într-un scenariu optimist, Varianta Ocolitoare a municipiului Zalău ar putea fi dată în folosință la sfârșitul anului 2022”, a subliniat ministrul Lucian Bode.

Al doilea tronson al centurii va avea o lungime de 5,5 kilometri și va fi una dintre cele mai spectaculoase șosele ocolitoare din țară, urmând să facă legătura între primul tronson și Drumul European E81. Principalele lucrări care vor fi realizate pe această porțiune constau în cinci viaducte, două poduri și două intersecții giratorii. Un sens giratoriu este prevăzut la desprinderea din drumul spre Cluj-Napoca, la kilometrul 79+629, iar cel de-al doilea sens giratoriu la intersectia cu DJ 191C, la Aghireș.

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj