Connect with us

Ştiri din Sălaj

VIDEO. Ministrul Lucian Bode vine cu veşti bune despre centura ocolitoare a Zalăului, Autostrada Transilvania și investițiile pe drumurile naționale din Sălaj


Într-o conferinţă de presă, ce a avut loc sâmbătă dimineaţa la sediul Instituției Prefectului Sălaj, Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, dar şi reprezentanţi ai CNAIR și DRDP, au discutat despre proiectele de investiţii pentru anul 2020 de pe raza judeţului Sălaj


Ministerul Lucian Bode a susținut că bugetul aferent primei jumătăți din anul 2020 pentru SDN Zalău este 11,6 milioane lei, dublu față de anul trecut.

Bode a declarat că dacă în 2017, bugetul alocat pentru Zalău a fost de 5,3 milioane lei, in 2018 a fost de 3,6 milioane lei, în 2019 a fost de 6,7 milioane lei.

Dacă ne raportăm la anul 2017, bugetul pentru anul 2020 a crescut cu 300%.

Bode mai spune că Secția de Drumuri Naționale Zalău va reuși să cheltuie în 2020 peste 20 de milioane lei.

Potrivit directorului DRDP Cluj, Eugen Cecan, în cursul anului 2020 lucrările pe drumurile naționale din județul Sălaj se vor executa în două etape.

În etapa 1 perioada martie-iunie, vor începe lucrările pe DN1F Bocșa – Bobota, pe o lungime de 20 km unde va fi turnat covor asfaltic nou. O altă lucrare se va executa tot pe DN1F Sânmihaiu Almașului – Ciumărna, pe o lungime de 22 km, unde se execută lucrări de protecție (se toarnă șlam).

În etapa a doua iunie-decembrie 2020, sunt prevăzute lucrări pe DN1G Sânmihaiu Almașului – Tihău, pe porțiunea de beton, valoarea totală fiind de 24 milioane lei. Tot pe DN1G spre Zimbor, pe o lungime de 25 km se vor executa lucrări de reciclare și covor asfaltic.

În perioada de după iunie se realizează și o expertiză tehnică pentru remedierea problemelor de pe DN1H zona dealul Vârșolțului.

Ministerul Bode a anunțat că DRDP Cluj face demersuri pe lângă Consiliile Județene Cluj și Sălaj pentru a preda către CNAIR drumurile județene DJ109A și DJ108B, pe care vor să le reabiliteze și să le aducă la parametrii de drum național. Este vorba de un total de 73,3 kilometri, respectiv DJ109A – limita județul Cluj – Chinteni – Panticeu – Recea – Cristur – intersecție DJ108B limita județul Sălaj – Surduc – intersecție DN1H – Brîglez – Fabrică – Gârbou – Cernuc – limita județul Cluj.

Al doilea punct pe ordinea de zi a conferinței de presă a fost Varianta Ocolitoare a Municipiului Zalău etapa a doua, despre care ministrul Lucian Bode a spus că la data de 14 februarie a fost termenul până la care ofertanții au avut posibilitatea să depună oferte pentru a realiza proiectul tehnic și execuția.

Bode a mai spus că acest obiectiv are asigurată finanțarea din Fonduri europene nerambursabile. În bugetul de stat pentru anul 2020 a fost cuprinsă întreaga sumă necesară și este asigurată finanțarea integrală pentru acest obiectiv.

Detaliile despre procedurile care urmează, legat de acest important obiectiv de investiții, a vorbit directorul general al CNAIR, Sorin Scarlat.

După închiderea perioadei de depunere a ofertelor a fost depusă o singură ofertă, o asociere între o firmă din China și o firmă din România, consorțiu care a încărcat o ofertă completă financiar-tehnică. Într-o săptămână comisia de evaluare va verifica documentele trimise către SICAP. Urmează evaluarea DUAE, evaluarea ofertei tehnice, evaluarea financiară a ofertantului, emiterea raportului de atribuire, 10 zile termen pentru contestații, semnarea contractului, 15 zile pentru depunerea garanției bancare.

Toată procedura de evaluare, înainte de emiterea ordinelor de începere se estimează un termen de 60 de zile, luna aprilie.

Apoi se va emite ordin de începere pentru realizarea proiectului tehnic care are termen 6 luni, după care va fi emis ordin de începere pentru execuția lucrărilor care au termen 24 de luni.

Lucrările de execuție sunt estimate să înceapă în luna octombrie 2020, moment în care vom vedea primele utilaje la lucru.

În aceste condiții, ministrul Lucian Bode a declarat că într-un scenariu optimist Varianta Ocolitoare a municipiului Zalău ar putea fi dată în folosință la sfârșitul anului 2022.

Ministerul Transporturilor Lucian Bode a prezentat ultimele informații despre cele 5 tronsoane din Autostrada Transilvania care străbat județul Sălaj, inclusiv tunelul Meseș – cel mai lung din România.

Toate secțiunile de autostradă de pe teritoriul județului Sălaj, de la Suplacul de Barcău până la Mihăiești au fost publicate licitațiile pe SICAP în martie 2029. În luna august procedura a fost suspendată pentru că CNAIR a primit un număr foarte mare de solicitări de clarificări.

Prima secțiune din Autostrada Transilvania pentru care se va demara procedura de achiziție publică, proiectare și execuție este Suplacul de Barcău – Nușfalău, lung de 13,5 kilometri.

Urmează tronsoanele Nușfalău – Zalău, Zalău – Poarta Sălajului, Poarta Sălajului – Zimbor, Zimbor – Mihăiești.

Ministrul Bode a declarat că cel târziu până la sfârșitul lunii martie toate cele 5 secțiuni de autostradă de pe teritoriul județului Sălaj vor fi scoase la licitație.

Legat de tunelul Meseș, ministrul Bode a declarat că în luna mai va fi urcat pe SICAP, pentru proiectare și execuție. Lungimea tunelului este de 2,89 kilometri și are o valoare de 1,28 miliarde lei, adică 270 milioane euro. Tunelul Meseș va avea o galerie dublă, adică câte un tunel separat pe fiecare sens.

În cadrul conferinței de presă, ministrul Transporturilor, Lucian Bode a făcut referire și la proiectul de reabilitare a Gării din Jibou, care este cuprins într-un program de reabilitare cu finanțare europeană. În acest moment se lucrează la Studiul de fezabilitate, care se estimează să fie finalizat în câteva luni, după care se scoate la licitație proiectare și execuție.

Legat de solicitările venite din partea sălăjenilor, cu privire la alocare de către CFR Călători a unui vagon de dormit pe ruta Jibou – București, ministrul Bode a declarat că a primit solicitarea și a transmis-o la CFR pentru a lua o decizie.

Lucian Bode spune că săptămâna viitoare va fi în situația în care va putea oferi un răspuns clar pe acest subiect.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj