Connect with us

HANDBAL

INTERVIU. Tiberiu Marc: “Pasiunea pentru sport e ca un microb”


Un mare iubitor al sportului, pe care l-a şi practicat ani buni în tinereţe, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj rămâne trup şi suflet alături de fenomenul sportiv din judeţul Sălaj, pe care l-a susţinut de-a lungul anilor din plin prin funcţia deţinută de acesta


Tiberiu Marc a practicat mai mulţi ani atletismul la CSS Oradea şi a urmat Liceul cu Program Sportiv din Oradea. Este un mare iubitor al sportului în general, pe care l-a şi susţinut din toate punctele de vedere. După ce marea echipă de volei a Elcondului s-a destrămat, a fost omul care a pus umărul la reconstrucţia noii formaţii de volei de la poalele Meseşului, care după ani şi ani a devenit din nou campioană a României, fie că vorbim de CS Remat sau CS Volei Municipal Zalău.

În anul 2004, după ce a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc a început să se implice şi mai puternic în susţinerea activităţii sportive din judeţ. Lui i se datorează implicarea autorităţilor judeţene în susţinerea acestui fenomen în diferite moduri. Astfel, Consiliul Judeţean a fost cel care a intrat în rândul acţionarilor de la cele mai reprezentative cluburi sportive din Sălaj, HC Zalău şi CS Remat Zalău, iar acum finanţează în proporţie de 98% activitatea formaţiei de handbal, printr-un proiect de finanţare. Au mai existat şi alte moduri prin care autorităţile judeţene au susţinut alte structuri sportive, dar şi sportul de masă, prin diferite proiecte.

Ca urmare, într-o discuţie amplă avută cu preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, nu a fost greu deloc să intrăm în sfera acestui fenomen – SPORTUL – considerat unul dintre cei mai buni ambasadori ai unei comunităţi. Am discutat, aşadar, cu Tiberiu Marc despre sportul de performanţă, despre sportul de masă, despre sportul şcolar, despre implicarea autorităţilor în fenomen şi despre soluţiile ce ar trebui aplicate în dezvoltarea acestui fenomen.

Reporter: Dacă ar fi să facem o comparaţie între nivelul economic şi nivelul sportului din judeţul Sălaj, cum apreciaţi că arată această balanţă?

Tiberiu Marc: În România nu există o legătură între nivelul de dezvoltare economică şi sport, pentru simplul motiv ca facilităţile pe care o firmă le are nu încurajează finanţarea sportului. În lipsa unei strategii la nivel naţional care să stabilească măcar disciplinele prioritare, în funcţie de calităţile native ale poporului, tradiţie, nivelele pentru sportul de masă, obiectivele pentru sportul de performanţă, forma şi nivelul de finanţare, totul pare o întâmplare. Apar din când în când copii talentaţi care cu sprijinul părinţilor fac performanţă, mai apare câte un antrenor entuziast care îşi sacrifică familia şi sănătatea pe mai nimic, mai apare câte un antreprenor pasionat şi mai dă nişte bani, mai degrabă din buzunar, mai apare un primar pasionat care pe o legislaţie incoerentă mai riscă nişte finanţări şi, cam asta e tot. Aşadar, nu există legătură nici în Sălaj între sport şi economie. Nu una directă.

Credeţi că ramurile sportive din Sălaj sunt susţinute la adevărata lor valoare de autorităţi?

Trăim vremuri în care nivelul de performanţă are legătură cu finanţarea. Ai bani pentru performanţă de vârf, ai rezultate de top, ai bani mai puţini, ai rezultate pe măsură, adică mai slabe. Mai există excepţii, cum au fost şi în Sălaj, când ai o generaţie de excepţie, nişte antrenori deosebiţi şi poţi obţine rezultate surprinzător de bune. Sunt excepţii. Se spune că victoriile aduc victorii, iar victoriile aduc trofee. Dar, e la fel de adevărat, că trofeele înseamnă şi pretenţii, iar pretenţiile înseamnă bugete tot mai mari. Ca sa fiu concret, ai performanţă de câţi bani poţi pune la bătaie. Autorităţile au multe responsabilităţi, aşa că pentru sport, în unii ani sunt bani mai mulţi, alteori mai puţini.

De ce credeţi că, de-a lungul anilor, în Sălaj s-a pus accentul doar pe fotbal, handbal şi volei?

Când am venit eu în administraţie, cele trei sporturi erau nu numai reprezentative, dar aveau rezultate naţionale şi internaţionale remarcabile (sigur, fotbalul la nivel de Divizia B). De ce ele şi nu altele, în primul rând pentru că au fost nişte oameni care şi-au asumat ca antrenori şi finanţatori performanţa de vârf.

Ce alte sporturi credeţi ar fi trebuit dezvoltate şi susţinute în judeţul nostru?

Au fost rezultate şi în atletism, tenis de masă, tenis de câmp, box, karate, judo şi altele pe care nu mi le amintesc acum. Dar, sporturile care aduc mai mulţi spectatori au fost preferate de finanţatori.

Tiberiu Marc: “Dacă eşti pasionat, ai succes. Sportul, victoriile, dăruirea, aduc bucurie pentru spectatori şi satisfacţii pentru sportivi şi antrenori. Din această bucurie te încarci şi tu ca susţinător”

Ca şi un fost sportiv ajuns în funcţii cheie, cu ce aţi susţinut acest fenomen?

Pasiunea pentru sport e ca un microb. Un microb care te face să cauţi mereu soluţii, să treci peste momentele dificile, să le tratezi ca provocări şi să fii de partea soluţiei. Dacă eşti pasionat, ai succes. Sportul, victoriile, dăruirea, aduc bucurie pentru spectatori şi satisfacţii pentru sportivi şi antrenori. Din această bucurie te încarci şi tu ca susţinător. Sportul poate fi susţinut în multe feluri nu doar financiar. Sportivii au nevoie şi de condiţii de pregătire, de cazare, de sănătate, toate sunt importante chiar dacă unele nu sunt vizibile pentru spectatori.

“Eu cred că vor veni victoriile la SCM Zalău şi va fi <soare> pe stadion”

Cum vedeţi activitatea echipei de fotbal SCM Zalău. Totuşi, fotbalul este “sportul rege”?

Fotbalul este un sport care are încă mulţi spectatori. Sper ca proiectul SCM Zalău să fie de succes. Spectatorul de fotbal vrea spectacol, vrea goluri, vrea rezultate. Ai rezultate, ai spectatori, n-ai rezultate, te uiţi la tribune goale. Ca finanţator, nu-ţi doreşti tribune goale. Echipa poate mai mult, mai ales că lotul este aproape schimbat. Eu cred că vor veni şi victoriile şi va fi  “soare” pe stadion.

“Voleiul masculin din România nu arată grozav”

Ştim că aţi practicat voleiul şi aţi fost unul dintre pionii importanţi în revenirea voleiului la poalele Meseşului, după ce era Elcond a apus. Cum vedeţi acum sportul la fileu din judeţ?

Voleiul masculin din România nu arată grozav. Aceasta, chiar dacă am avut la nivel de Naţională o ieşire din anonimat, după multă vreme. Când ai un campionat cu 10 echipe, din care doar meciurile dintre primele patru contează, eşti într-o situaţie delicată, fie că eşti antrenor, sportiv sau finanţator.

Ca antrenor, ai meciuri tari care alternează cu meciuri “de antrenament” pentru care faci şi deplasări obositoare. Ca să ţii echipa în formă îţi trebuie meciuri adevărate etapă de etapă.

Ca sportiv, alternezi meciuri în care trebuie să te concentrezi cu meciuri în care o laşi mai uşor. De la o etapă la alta îţi schimbi starea şi corpul nu mai înţelege nimic până te trezeşti că nu te mai ascultă.

Ca finanţator, ţii un lot valoros şi scump pentru o competiţie ieftină ca valoare. Cred că problema asta o au cel puţin încă două cluburi din prima ligă. Până la urmă, cei mai raţionali sunt cei de la cluburile care au obiective locurile 5, 6 şi care pot atinge această performanţă cu bugete la o treime faţă de celelalte din 1 – 4. O nebunie. Cred că sistemul competiţional va trebui schimbat pentru că din spate nu vine nimic. Poate Marius Lazăr va face ceva.

“De ce vin spectatorii la handbal, chiar dacă nu suntem pe primele locuri? Pentru că văd dăruire, dorinţa de a câştiga, indiferent de adversar”

Clubul HC Zalău este finanţat de Consiliul Judeţean. Cum evaluaţi activitatea echipei conduse de Gheorghe Tadici?

Campionatul feminin de handbal este mult mai puternic. Echipe cu loturi în care jucătoarele străine fac diferenţa. La Campionatul Mondial din Japonia, jucătoarele străine care joacă în România au fost mult mai bine antrenate decât cele din Naţionala României. Cred că echipa din Zalău e singura în care la antrenamente se vorbeşte româneşte. Un lot tânăr, care are potenţial şi ca dovadă primele convocări la Naţionala de senioare au început să apară.

Interesant, totuşi, faptul că la meciurile de handbal vin mult mai mulţi spectatori decât la volei, deşi CS Volei Municipal e vicecampioană, iar HC Zalău e la mijlocul clasamentului.

De ce vin spectatorii la handbal, chiar dacă nu suntem pe primele locuri? Pentru că văd dăruire, dorinţa de a câştiga, indiferent de adversar. Fără economie de efort, aceste fete şi antrenorul lor nu păcălesc handbalul, iar spectatorii apreciază asta. Din păcate, nu putem oferi mai mult ca suport financiar, din diverse motive.

Cum s-au implicat autorităţile judeţene în ultimii ani pentru dezvoltarea sportului de masă?

Sunt mulţi care spun că autorităţile ar trebui să finanţeze doar sportul de masă. Peste tot pe unde am fost în Uniunea Europeană, autorităţile finanţează atât sportul de masă cât şi cel de performanţă. Sportul de masă înseamnă în special mişcare pentru sănătate, iar cel de performanţă spectacol şi reprezentativitate. Ambele sunt importante. Am promovat diverse forme de sprijin pentru sportul de masă de la material şi echipament pentru Cupa Văilor şi Cupa Lyceum, până la pachete financiare pe diverse proiecte unde puteau aplica şcoli şi asociaţii. Cred că putem diversifica în viitor.

“Sportul şcolar este la cel mai jos nivel de când îl ştiu”

 CSS Zalău şi LPS “Avram Iancu”, cândva laboratoare de identificare, în creşterea şi promovarea talentelor, se află acum într-un con de umbră. Autorităţile nu ar putea să se implice în elaborarea unei strategii de dezvoltare şi susţinere?

Sportul şcolar este la cel mai jos nivel de când îl ştiu. Şi vă spun asta ca unul care a început devreme sportul la un CSS. E un semnal îngrijorător nu pentru viitorul sportiv al ţării, ci pentru sănătatea viitoarelor generaţii. Viitorul sportiv oricum e compromis. Pentru noi, participarea la Olimpiade va fi o mare performanţă. Sportul şcolar nu mai este atractiv pentru că sunt alte tentaţii pentru tineri care nu presupun nici efort, nici antrenamente obositoare, nici sacrificii. În lipsa unui Proiect naţional care să încurajeze, să stimuleze, să reglementeze şi mai ales să finanţeze sportul şcolar, vorbim degeaba. Am construit săli de sport şi ne amăgim că am rezolvat problema. Cea mai ieftină măsură ar putea fi trecerea CSS-urilor la Primării. A fost o ideee. S-a ales praful.

Sunteţi un om politic, dar şi un mare iubitor al sportului. Ce rol credeţi că ar trebui să aibă sportul în politică? Şi, în sens invers… Care credeţi că ar trebui să fie rolul politicului în sport?

Oamenii politici trebuie să facă politici publice. Politicile publice trebuie să răspundă unor nevoi, dar în acelaşi timp trebuie să ai o viziune. Să creezi o imagine de ansamblu, să stabileşti obiective, măsuri, termene. O construcţie serioasă, cu resursă financiară, fiindcă altfel nu are finalitate. Sportul înseamnă sănătate şi imagine pentru comunităţile mici, fiind cea mai bună formă de promovare.

“În sport e nevoie de un proiect naţional”

Cum ar defini Tiberiu Marc sportul?

Există păreri că sportul ar fi un fenomen social. Pentru asta e nevoie de o construcţie solidă pornind de la un proiect serios. O comunitate poate oferi condiţii cum ar fi infrastructura (terenuri, săli etc), chiar mici programe de finanţare sau susţinere pentru anumite ramuri de performanţă, dar pentru ca sportul să devină fenomen eu cred că este nevoie de mai mult. E nevoie de un proiect naţional care să definească ramurile de sport prioritare, sportul şcolar, sportul universitar, sportul de masă, poate chiar cel de întreţinere.

Infrastructura: săli de sport, terenuri, bazine de înot pentru şcoli şi universităţi; curicula şcolară pentru sport (ore obligatorii, opţionale, facilităţi), program de construcţie complexuri sportive măcar pentru oraşele mari (săli polivalente, bazine acoperite şi descoperite, terenuri cu suprafaţă naturală şi sintetică spaţii pentru recuperare, parcări, spaţii comerciale etc). Pentru ca sportul să fie parte din viaţa cotidiană a comunităţii pentru toate categoriile de vârstă.

Şi dacă toate astea devin realitate şi funcţionează într-un parteneriat: primărie, şcoală, mediu de afaceri, cluburi sportive, asociaţii, comunitate cu scopul de a avea o comunitate sănătoasă şi performanţă sportivă, am putea vorbi de un fenomen social. Până atunci, autorităţile locale şi judeţene rămân principalii susţinători financiari, discrepanţele între oraşele mari şi cele mici vor creşte, deciziile privind alegerea ramurilor de interes sunt subiective, unii decidenţi sunt mai interesaţi de sport, alţii mai puţin aşa că viitorul este oricând incert.

Cuvinte de final

Un mesaj adresat iubitorilor de sport din judeţul Sălaj?

În primul rând să fie sănătosi, să aibă încredere, să facă sport şi să fie alături de echipele pe care le susţin în orice situaţie şi la victorii, dar mai ales atunci când suportul lor îi pot ajuta să obţină victorii.

Interviu realizat de Călin ONICAŞ

 


Tiberiu Marc – preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj

S-a născut pe 7 august 1954 la Oradea. A copilărit în comuna Bratca. Este căsătorit cu Maria, cu care are un băiat, pe nume Horaţiu.

Copil fiind, a practicat săritura în lungime. Şi-a început activitatea sportivă la vârsta de 14 ani, la CSS Oradea, avându-l ca antrenor pe Nagy Ludovic, triplu campion naţional de decathlon. A participat la competiţii naţionale şcolare, dar a renunţat la sportul de performanţă în clasa a XI-a. În anul 1973 a absolvit Liceul cu Program Sportiv din Oradea.

În perioada 1974 – 1978 a urmat cursurile Facultăţii de Zootehnie şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Pe perioada studenţiei a fost arbitru de atletism.

Din 1978 şi până în 1983 a lucrat ca inginer zootehnist la Complexul din Nuşfalău. În acest timp a fost student la cursuri fără frecvenţă la Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca, profilul Economia Agriculturii.

După absolvire, timp de trei ani a fost economist la SC Meseşul Zalău.

Din 1986 şi până în 1990 a fost ofiţer la Departamentul Securităţii Statului, în cadrul Inspectoratului Judeţean Sălaj al Ministerului de Interne.

În 1990 a revenit ca economist la SC Meseşul, pentru ca după doi ani să fie numit director economic la Vinalcool.

Din 1996 şi până în 1998 a fost economist la Comat, după care şi-a început propria afacere.

În perioada 2001 – 2004 a fost prefectul judeţului Sălaj, iar din iunie 2004 şi până în prezent ocupă fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean.


 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in HANDBAL