Connect with us

TENIS

SPECIAL. Ioana Lung, povestea tenismenei de nota 10!

Tânăra tenismenă de la Palatul Copiilor Zalău a cochetat cu baletul şi muzica, înainte să ajungă printre cele mai bune tenismene din ţară. Chiar dacă face antrenamente zilnice şi se pregăteşte corespunzător, Ioana nu a neglijat şcoala. Este elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr”, fiind o elevă de nota 10! Deşi are doar 14 ani, tânăra tenismeă are peste 30 de turnee câştigate şi peste 80 de trofee adunate


Într-o lume în care copiii sunt mai prezenţi şi mai activi pe reţelele de socializare decât în parcuri la joacă, mai există şi excepţii care au un scop în viaţă, încă de la vârste fragede. Aceştia, adeseori beneficiază de sprijinul părinţilor şi al celor din jur într-o călătorie lungă şi plină de obstacole către succes.

Însă, în multe cazuri se aplică celebrul citat care spune că nu destinaţia contează, ci călătoria. Astăzi vom prezenta povestea unei tinere speranţe a tenisului sălăjean, care la vârsta de 14 ani a reuşit să câştige peste 30 de turnee la diferite categorii de vârstă şi are în palmares peste 80 de trofee.

A lăsat reţelele de socializare deoparte şi s-a axat pe ceea ce înseamnă viaţa cu adevărat şi a încercat să activeze în diferite domenii, de la balet şi până la muzică, înainte de a excela în tenis de câmp, dar şi la şcoală.

Ioana Sânziana Lung, căci despre ea este vorba, s-a născut în Zalău, la data de 28 iunie 2005 şi încă de la o vârstă fragedă a fost atrasă de lumea artistică.

Baletul, prima iubire

Nici nu împlinise 4 anişori, iar Ioana a fost tot mai atrasă de lumea baletului, astfel că un an mai târziu avea să fie prezentă la cursuri de balent. Şi-a făcut marcată prezenţa prin graţie şi dăruire şi totul era din pasiune. Cursurile de balet le efectua sub îndrumarea profesorului Mircea Baritchi Gradea, până la vârsta de 13 ani.

Pasionată şi de muzică

În paralel, de la vârsta de 6 ani, Ioana Lung a început să fie atrasă şi de lumea muzicii. Astfel, la vârsta de 6 ani a început să studieze pianul, la şcoala particulară “Pro Muzica” din Zalău.

Îi plăcea atât de mult, încât a învăţat repede totul, pentru ca în timp să susţină numeroase concerte în cadrul unor concursuri, atât locale, cât şi la nivel naţional. Profesoara Anca Monica a fost cea care i-a inspirat dragostea de pian, iar până la vârsta de 11 ani, Ioana Lung a studiat pianul.

După 5 ani  în domeniul muzicii, talentata Ioana a decis să renunţe la cursuri din cauza programului mult prea aglomerat. A decis să studieze acasă.

La 7 ani a descoperit dragostea pentru tenis

Spuneam de programul aglomerat al Ioanei, asta datorită faptului că deşi frecventa cursuri de balet şi de pian, la vârsta de 7 ani, Ioana avea să descopere dragostea pentru tenisul de câmp. Deşi avea multe activităţi, tânăra şi-a dorit mai mult şi a început să experimenteze lumea “sportului alb”.

Ioana Sânziana Lung a făcut primii paşi în tenis la  Palatul Copiilor Zalău, sub îndrumarea antrenorului Mihai Anca. Totul a început mai mult din curiozitate şi ca o simplă joacă. Dar, cu toate acestea, în stilul caracteristic, Ioana a frecventat zilnic antrenamentele de tenis şi şi-a dorit să obţină succes şi în acest domeniu.

După aproximativ doi ani în care s-a pregătit corespunzător, Ioana Lung a decis împreună cu antrenorul ei că este timpul să participe şi la primul concurs oficial, din cadrul Federaţiei Române de Tenis. A participat la categoria 10 ani, categorie la care avea să urce în ierarhia naţională până pe locul 30.

Ascensiune fulminantă

După succesul de care s-a bucurat la categoria de vârstă 10 ani, Ioana Lung şi-a dorit să aibă continuitate şi la următoarea categorie de vârstă, iar pentru asta a muncit zi de zi la antrenamente pentru a se bucura în continuare de succes.

Astfel, călătoria ei a continuat aşa cum şi-a dorit şi la categoria de vârstă 11 – 12 ani avea să atingă cea mai bună formă, reuşind să ajungă pe locul 21 la nivel naţional.

Ba mai mult, la Campionatul Naţional de Iarnă de la Bucureşti, Ioana Lung a reuşit să ajungă între primele 16 jucătoare din ţară. Odată cu înaintarea în vârstă, Ioana a schimbat din nou categoria, dar a reuşit să se menţină în top, clasându-se pe locul 25 la categoria 14 ani.

La doar 14 ani, Ioana Lung a câştigat un turneu de senioare

Vara trecută, tenismena de la Palatul Copiilor a reuşit o performanţă deosebită. Astfel, la Cupa Municipiului Zalău, Ioana Lung a participat la întrecerea senioarelor, reuşind să se claseze pe locul 1.

Tot la Zalău a câştigat recent şi un turneu din circuitul Tenis Partener, atât la simplu, cât şi la dublu. A jucat la nivelul 6 şi după 9 meciuri câştigat pe parcursul a două zile de competiţie, şi-a adjudecat mare trofeul, fiind avansată la categoria 7 la simplu.

Are peste 30 de turnee câştigate

Perseverenţa şi dăruirea au făcut ca Ioana Lung să câştige nu mai puţin de 86 de trofee în carieră şi să câştige 36 de turnee. Se antrenează zilnic pentru a deveni mai bună şi tinde spre perfecţiune, după cum ne-a spus şi mama sa.

“Ioana este motivată, dornică de a urca cât mai sus şi se antrenează zilnic pentru a reuşi. Nu încetează să tindă spre perfecţiune. Ca şi orice sportiv, ştie atât să se bucure de succes, cât şi să-şi accepte înfrângerile, conştientă că orice eşec e doar un pas spre succes”, spune  Paula Lung, mama Ioanei.

Vrea în top şi la categoria 16 ani

În prezent, Ioana Lung participă atât în competiţii organizate de Federaţia Română de Tenis, la categoria 16 ani, dar şi la competiţii din circuitul Tenis Partener.

În ceea ce priveşte clasamentul FRT, Ioana ocupă locul 50 momentan, având în vedere că joacă de puţin timp la această categorie. Însă, după cum ne-am obişnuit, este doar o chestiune de timp până când sportiva de la Palatul Copiilor Zalău va reuşi să urce în clasament.

Totodată, trebuie să menţionăm faptul că din luna octombrie, Ioana Lung a început antrenamentele cu Bogdan Cuceu, un antrenor tânăr şi devotat.

 

Elevă de nota 10!

Chiar dacă practică un sport de performanţă şi are şi rezultate bune, Ioana Lung nu a neglijat pentru nicio clipă şcoala. Este un elev model la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr” din Zalău şi se implică activ atât la ore, cât şi la activităţile extraşcolare. În prezent, Ioana Lung este în clasa a VIII-a, fiind un an foarte aglomerat pentru tânăra speranţă a tenisului sălăjean.

“Nu a neglijat nicio secundă menirea ei în şcoală. S-a menţinut şi aici în frunte şi nu a coborât ştacheta. Din clasa întâi şi până în prezent a reuşit să finalizeze fiecare an şcolar cu media 10!”, ne-a spus mama Ioanei.

Cu toate că are un an aglomerat, Ioana Lung face câte şase antrenamente de tenis în fiecare săptămână, dar şi un antrenament de pregătire fizică, însă, de fiecare dată găseşte resursele necesare pentru a nu neglija şcoala.

“De teme se apucă în fiecare zi, după ora 18.00, atât de tonică şi bine dispusă, parcă atunci s-ar fi ridicat din pat, de la odihnă, nu epuizată după un antrenament solicitant. Eu cred că le poate face pe toate atât de bine, pentru că dorinţa vine de la ea, nu e forţată de nimeni şi de nimic, decât de dorinţa ei de a se autodepăşi. Fiecare zi alături de Ioana e un miracol. E un copil cu un potenţial cum nu ţi-e dat să vezi la tot pasul. Chiar am discutat zilele trecute cu diriginta ei şi mi-a spus că ea, de 20 de ani de când predă, nu a mai întâlnit un aşa elev. E copilul perfect. Cum am reuşit să o creştem aşa? Eu i-am răspuns că Ioana este un copil binecuvântat. Sunt convinsă că nimeni nu-şi explică cum ea e maxim pregătită întotdeauna la toate materiile şi e atât de bună şi la sport”, ne-a spus Paula Lung.

Ioana Sânziana Lung: “Promit mai mult”

Pentru acest an, Ioana Lung îşi propune să aibă continuitate, cu toate că este clasa a VIII-a şi o aşteaptă un examen greu la vară. În stilul ei caracteristic, tânăra speranţă a tenisului sălăjean va lupta pe toate fronturile pentru a răzbi şi promite să reuşească şi mai multe.

“La cei 14 ani ai mei, sunt mândră de realizările mele şi dornică să continui ceea ce am început şi să urc treptele succesului cu orice preţ. Promit să nu dezamăgesc… promit mai mult”, ne-a spus Ioana Lung.

În încheiere, nu putem decât să o felicităm pe Ioana pentru rezultatele obţinute până în prezent, să-i urăm succes în carieră şi să calce pe urmele Simonei Halep, sportivă cu care a fost comparată chiar de Adrian Fărcaş, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Sălaj.

Sursa foto: Lucian Milas

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in TENIS