Connect with us

Ştiri din Sălaj

Profil de politician. Valeriu Radu Crişan, preşedintele ALDE Sălaj

Unul dintre politicienii proveniţi din noul val este juristul Valeriu Crişan, care timp de un mandat a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj. A început să facă politică la 31 de ani, în cadrul organizaţiei PNL Sălaj, acolo unde a urcat treptat în ierarhia funcţiilor, devenind la un moment dat prim-vicepreşedinte al PNL Sălaj. Din 2018, Valeriu Crişan este preşedinte ALDE Sălaj, unde a reformat filiala şi a construit organizaţii locale noi. “Recrutarea” de tineri cu potenţial continuă, astfel că ALDE aşteaptă “sânge proaspăt” pentru ca filiala Sălaj să îşi îndeplinească targetul de 10% de la alegerile locale


Valeriu Radu Crişan este preşedinte ALDE Sălaj din 27 august 2018. De profesie jurist, Valeriu Crişan are 46 de ani, este căsătorit, iar soţia sa este medic specialist neurologie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău

”De la momentul la care am preluat filiala judeţeană, primul obiectiv a fost construirea de organizaţii în teritoriu. Suntem în febra pregătirilor pentru alegerile locale, purtăm discuţii pentru pregătirea listelor de candidaţi. Ţinând cont de ultimele rezultate de la alegerile prezindenţiale, îmi doresc ca la alegerile locale să scoatem un scor de minim 10% la nivel de judeţ”. 

Valeriu Crişan – preşedinte ALDE Sălaj

Valeriu Radu Crişan este angajat la SC Transurbis SA Zalău din anul 2003. În această perioadă, a ocupat mai multe funcţii, de la consilier juridic până la şef Serviciu Juridic, funcţie pe care o deţine în acest moment. În perioada 2012 – 2016, a fost suspendat din funcţia ocupată la Transurbis, pentru că a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj. Din 2016, după încetarea mandatului de vicepreşedinte, a continuat în funcţia de consilier judeţean până la excluderea sa din PNL Sălaj.

Pe perioada în care a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj, Valeriu Radu Crişan a gestionat foarte bine activitatea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj. ”Este un domeniu foarte greu pentru că trebuie să te implici şi profesional, dar şi emoţional, pentru că problemele sunt foarte diverse. Această activitate de asistenţă socială implică una din cele mai mari eforturi financiare şi consumă o pondere importantă din bugetul judeţului”, a declarat Valeriu Crişan.

Un lucru important care a rămas după cei 4 ani ca şi “vice” al Consiliului Judeţean a fost construirea centrelor de asistenţă socială din Şimleu Silvaniei, dar şi din alte părţi ale judeţului, proiecte care au continuat şi după încetarea mandatului.

Un om calculat, Valeriu Crişan a analizat atent momentul în care a intrat în politică

La data la care i s-a oferit şansa de a intra în politică, Valeriu Crişan nu a dat un răspuns imediat, ci a analizat atent ce vrea de la aceasta, a discutat cu familia, cu soţia în primul rând, după care a făcut pasul în politică.

”A face politică în primul rând implică anumite activităţi, fapt pentru care eşti nevoit să îţi neglijezi familia. Motivaţia a fost cea pertinentă, că văzând că societatea în ansamblul ei este modificată de către factorul politic. Toţi cei cu decizie în politică, de la nivel local, judeţean sau naţional impactează asupra nivelului tău de trai şi asupra desfăşurării activităţii tale. Îndemn şi eu tinerii, şi nu numai, să intre în politică pentru că contează”, susţine Valeriu Radu Crişan.

A intrat în politică la 31 de ani şi a ocupat cele mai înalte funcţii

A intrat în politică începând cu anul 2005 în PNL filiala Sălaj, la invitaţia primarului de la acea vreme – Radu Căpâlnaşiu. În decursul activităţii sale desfăşurate în cadrul organizaţiei PNL Sălaj, a urcat treptat în ierarhia funcţiilor de conducere prin votul colegilor.

În prima etapă, de la membru simplu, Valeriu Crişan a obţinut funcţia de secretar coordonator al PNL Sălaj, poziţie din care s-a ocupat de gestionarea întregii activităţi a filialei de partid din judeţ. Ulterior, în cadrul şedinţelor avute cu delegaţiile permanente şi a congresului, Valeriu Crişan a fost ales în funcţia de vicepreşedinte PNL Sălaj, culminând cu funcţia de prim-vicepreşedinte până la data în care a încetat colaborarea cu PNL.

“Eu nu am putut să fiu de acord cu întrepătrunderea celor două formaţiuni politice PD şi PNL, având în vedere că pe tot parcursul activităţii politice ne-am contracandidat într-o oarecare măsură cu alte formaţiuni politice”, a declarat Crişan.

Ce ar face Valeriu Crişan dacă ar fi ales parlamentar?

L-am întrebat cu ce proiecte s-ar duce în Parlament, dacă sălăjenii i-ar acorda votul, iar răspunsul a fost pe măsură. Valeriu Crişan susţine că ar fi necesară o lege pentru toţi cei care comentează la adresa unei personalităţi publice, acesteia să îi fie cunoscute datele de identificare pentru a evita fake-news-urile sau identităţile false şi pentru a exista o dezbatere corectă, care să fie în beneficiul societăţii noastre.

Un alt proiect pe care Valeriu Crişan l-ar susţine în Parlament este reducerea veniturilor parlamentarilor.

“În Parlamentul României se merge deocamdată pentru venituri şi pentru anumite tipuri de interese”, susţine Crişan. Iar un al treilea proiect susţinut de Crişan ar fi interzicerea migraţiei parlamentarilor de la un partid la altul, exact ca şi a aleşilor locali, care dacă pleacă la un alt partid să îşi piardă mandatul.

“Momentul ruperii de PNL – trădat de omul care m-a adus în politică”

“Fractura” între Crişan şi PNL s-a produs imediat după ce, cele două partide – PD şi PNL, au fuzionat. În momentul în care s-a produs fuziunea între PD şi PNL, nu doar Valeriu Crişan (care provine din vechiul PNL), şi alţi colegi au simţit că sunt neglijaţi şi daţi la o parte. Un alt episod a fost şi momentul în care Radu Căpâlnaşiu s-a răzgândit şi a dorit să candideze la alegerile locale din 2016, deşi iniţial fusese anunţată candidatura lui Valeriu Crişan.

”A fost o înţelegere între liderii actuali ai PNL Sălaj. A fost un gest reprobabil şi sper să nu mai treacă nimeni prin ceea ce am trecut eu. Acela a fost un moment de ruptură în care am simţit şi am observat că se încearcă ca acei oameni care ar fi avut un anumit potenţial de creştere în partid, să fie înlăturaţi. Eu eram în campanie electorală şi am fost anunţat de la Bucureşti că nu mai sunt candidatul PNL. Atunci am ştiut că nu mai pot funcţiona în respectiva echipă”, explică Crişan.

Crişan ajunge să muncească în Ministerul Transporturilor

”Am avut privilegiul ca pe domeniul profesional să accesez o funcţie de şef de cabinet la secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Călin Forţ. Eu îi mulţumesc pentru acest lucru, pentru că a fost un lucru îndeplinit pe aprecierea profesională. A fost un moment, în care le-am dat ocazia celor de la PNL Sălaj să se debaraseze de mine. Acestea, în condiţiile în care erau la acel moment liberali ce lucrau în Guvernul Dăncilă, fără nicio problemă”, a mai spus interlocutorul.

 

ALDE îşi deschide porţile pentru Valeriu Crişan, care preia conducerea filialei Sălaj

Imediat după ieşirea din PNL, conducerea ALDE de la Bucureşti îl contactează pe Valeriu Crişan şi îi propune să conducă filiala judeţeană ALDE Sălaj. A preluat mandatul în mai 2018 la o organizaţie ce se afla în formare. Cu toate acestea, el a rezistat. ALDE Sălaj s-a întărit cu oameni buni, oameni capabili de a prezenta încredere în faţa electoratului şi de a învinge în luptele electorale.

Valeriu Crişan a rămas plăcut surprins de tinerii care au venit spre ALDE, care au intrat în politică şi care şi-au dat seama că în partidele mari nu pot să acceseze funcţii.

“ALDE Sălaj le deschide această perspectivă şi, dacă vor să facă politică, eu personal îi susţin pe primele poziţii. Pentru tinerii profesionişti şi care îşi doresc să facă politică, ALDE Sălaj pune la dispoziţie mai multe oportunităţi.  Eu, personal, îi sprijin cu toată capacitatea şi cu tot ce pot, ca să iasă în faţă”, susţine Crişan.

Targetul ALDE Sălaj la alegerile locale – peste 10%

ALDE va participa la toate tipurile de alegeri, independent, fără nicio alianţă. ALDE Sălaj are filiale care funcţionează în 45 de unităţi administrativ teritoriale şi sunt discuţii pentru a construi organizaţii noi pentru a putea candida la alegerile locale cu liste de consilieri locali şi primari.

Actualmente, în Sălaj, ALDE are doi viceprimari – unul la Marca şi unul la Surduc, dar şi 32 de consilieri locali răspândiţi pe întreg teritoriul judeţului, inclusiv în municipiul Zalău.

ALDE are porţile deschise oricând pentru tineri şi membri noi

ALDE Sălaj are o organizaţie de tineret foarte bună, formată din tineri noi intraţi în politică, foarte entuziaşti, cu care conducerea partidului lucrează foarte bine.

”Fac un apel în continuare către tineri. Dacă vor să intre în politică, ALDE Sălaj le oferă acea garanţie că sunt lăsaţi să candideze pentru funcţii politice. Cu cât se implică mai multă lume de calitate în politică, cu atât vom avea în scena politică mai puţini oportunişti”, este îndemnul  liderului ALDE Sălaj.

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj