Connect with us

Ştiri din Sălaj

Ce spun liderii politici din Sălaj despre moţiunea de cenzură


Moţiunea de cenzură anunţată de PSD pune în “şah” Guvernul Orban, iar la ora actuală scena politică din România este din nou incertă, se fac calcule şi se aşteaptă votul reunit al celor două camere


Alegerea primarilor în două tururi, decizie asumată prin răspunderea Guvernului Orban este mărul discordiei şi motivul care a provocat această moţiune de cenzură, care dacă nu era depusă în termen de trei zile, legea privind alegerea primarilor în două tururi intra în vigoare.

Liberalii susţin că social-democraţiilor le este frică de alegerile locale în două tururi 

“PSD îi este frică de votul românilor, este motivul real pentru care se împotrivește alegerii primarilor în 2 tururi. PSD fuge de întâlnirea cu alegătorii pentru ca îi este frică de diagnosticul pe care aceștia îl vor pune după 4 ani de guvernare locală dezastruoasă. Proiectul a fost una dintre revendicările cele mai importante ale manifestațiilor de stradă împotriva PSD.
Moțiunea de cenzură a PSD: un act de sfidare a voinței românilor. Practic, Parlamentul urmează să decidă dacă este de partea cetățenilor sau împotriva acestora. Moțiunea de cenzură anunțată este paralelă cu interesul public, servește doar interesele politice a baronilor roșii”, a declarat purtătorul de cuvânt şi vicepreşedinte al PNL Sălaj, Paul MAGHIU.

Întrebat de ce trebuie demis actualul guvern, deputatul PSD Sălaj, Iuliu Nosa a declarat că actualul guvern guvernează prin asumare şi nu prin proiecte dezbătute în Parlament, motiv pentru care va vota moţiunea de cenzură.

“Partid politic care îşi asumă responsabilitatea guvernării şi obţine votul de investitură în Parlament cred că e normal să guverneze în interesul cetăţenilor prin legi şi proiecte de legi dezbătute în Parlament şi nu prin asumări de răspundere.

Dacă până se aflau în opoziţie, colegii liberali susţineau că trebuie să respectăm deciziile forurilor europene, acum în cazul concret din acest moment Comisia de la Veneţia are recomandare pentru ţările membre UE, să nu se modifice legile electorale cu mai puţin de 6 luni de data alegerilor. 

Calcule politicianiste simple le fac doar oamenii slabi. Să aşteptăm să vedem ce se va întâmpla în continuare. Eu sunt convins că fiind semnatar al moţiunii, alături de noi cei 208 de semnatari vor veni şi alţi colegi, şi în primul rând această asumare nu va avea sorţi de izbândă”,

a declarat deputatul Iuliu NOSA – preşedinte executiv al PSD Sălaj.

USR susţine că moţiunea de cenzură deschide calea spre alegerile anticipate

“Moțiunea de cenzura depusă azi de către PSD împotriva guvernului Orban vine firesc după ce ieri guvernul și-a asumat o modificare importantă la legea electorală și anume revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. Votul pe moțiune va fi cel mai probabil săptămâna viitoare când fie moțiunea va trece și atunci guvernul este demis şi legea nu este considerată adoptată, dar avem deschisă calea către alegeri anticipate sau moțiunea cade caz în care proiectul de lege intră automat în vigoare, iar guvernul rămâne în funcție. Pentru a trece moțiunea de cenzură este nevoie de votul a 233 de parlamentari”, a declarat preşedintele USR Sălaj, Cristian VIAŞU.

Întrebat de ce susţine moţiunea de cenzură, deputatul UDMR Seres Deneş a declarat că moţiunea este depusă în contextul asumării răspunderii guvernului pe modificările legii electorale

“Din punctul nostru de vedere două lucruri sunt foarte importante. În primul rând alegerea într-un singur scrutin este la fel de democratic, pentru că în foarte multe ţări europene se foloseşte un singur tur de alegeri. Opţiunea oamenilor se manifestă concret din primul tur, iar în al doilea tur se dau posibilităţi de negocieri care nu au de a face mult cu democraţia. Al doilea lucru este şi costisitor, dacă se organizează în două tururi în loc de unul.

Al doilea motiv important este faptul că în ultimele 6 luni înainte de alegerile locale nu poţi să faci modificări la legile electorale. În mai sau iunie când vor fi alegeri, noi acum suntem în luna februarie şi în mod normal regulile nu se schimbă în timpul jocului.

Al treilea motiv este că decizia a fost luată prin asumarea răspunderii, prin ocolirea Parlamentului şi se încearcă să se obţină această modificare la lege.

Singura modalitate de a opri această chestiune este numai moţiunea de cenzură, pentru că altfel dacă Guvernul a prezentat proiectul de lege prin asumare şi dacă nu se depune moţiune de cenzură în termen de trei zile, atunci legea intră în vigoare. Acestea sunt motivaţiile pentru care UDMR susţine această moţiune şi o să şi voteze”, a declarat deputatul Seres DENES, presedintele UDMR Sălaj.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj