Connect with us

TENIS

Sălajul se mândreşte cu trei arbitri de tenis de câmp

Andrei Brisc, Liviu Petrean şi Mihai Grec au absolvit cu brio Şcoala Naţională de Arbitri de la Oradea, în urma căruia Brisc poate oficia ca arbitru principal, în timp ce Petrean şi Grec vor putea oficia din scaun meciuri din cadrul turneelor organizate de Federaţia Română de Tenis


În perioada 22 – 26 ianuarie, la Oradea a avut loc Şcoala Naţională de Arbitri, organizată de Federaţia Română de Tenis şi Comisia Centrală de Arbitri. Nu mai puţin de patru sălăjeni au participat la cursuri, trei dintre aceştia reuşit să obţină certificatul de Arbitru Naţional Principal sau de Scaun. Este vorba despre Andrei Brisc, Liviu Petrean şi Mihai Grec.

În cadrul clasificării Arbitrilor de Tenis FRT, primul nivel în constituie arbitrul local. După promvoarea unei Şcoli Locale de Arbitraj, un arbitru are dreptul să participe şi la o Şcoală Naţională de Arbitraj care este constituită din două module, arbitri de scaun şi arbitri principali.

Pentru a putea susţine examenul de arbitru naţional de scaun, candidatul trebuie să aibă 16 ani împliniţi la data susţinerii probei. În schimb, pentru a deveni arbitru naţional principal, trebuie ca arbitrul să aibă vârsta minimă de 18 ani.

De precizat că arbitrul naţional principal este acela care face tragerilor la sorţi, programul de joc şi care are autoritatea finală în cadrul unui turneu de tenis – asemenea unui supervizor.

Anul trecut în aprilie, la Şcoala Naţională de Arbitri de la Timişoara au participat doi sălăjeni, este vorba despre Andrei Brisc (arbitru de scaun) şi Liviu Petrean (arbitru principal). Andrei Brisc a trecut cu brio, reuşind cea mai mare notă în cadrul şcolii, 98 din 100 de puncte. De cealaltă parte, Liviu Petrean nu a trecut examenul.

Tocmai de aceea, la Şcoala de la Oradea din perioada 22 – 26 ianuarie, Petrean a decis să schimbe modulul şi a participat pentru arbitru de scaun, la fel ca şi Mihai Grec, în timp ce Andrei Brisc şi Laura Iancău au optat pentru modulul arbitru principal. De menţionat este faptul că la această Şcoală Naţional au fost acceptaţi 7 arbitri pentru modulul Arbitru Principal, respectiv 6 pentru modulul Arbitru de Scaun.

De-a lungul celor 4 zile, cursanţii au fost evaluaţi de 4 lectori: Vlad Zdrentu (preşedintele Comisiei Centrale de Arbitri), Andrei Bardan (vicepreşedintele Comisiei Centrale de Arbitri), Ovidiu Sola (membru al Comisiei Centrale de Arbitri) şi Vlad Dominteanu.

Testarea a constat într-un test iniţial (5 puncte), activitatea la clasă în cadrul celor 4 zile (15 puncte), proba practică 25 puncte (pentru modulul Arbitru de Scaun un meci arbitrat în scaun la un turneu de copii şi juniori FRT, par pentru Arbitru Principal, pregătirea unui turneu, respectiv tragerea la sorţi şi realizarea programului cu meciuri. La acestea se adaugă testul final (60 puncte).

Arbitri de Scaun trebuiau să obţină un punctaj minim de 80 de puncte, iar pentru Arbitru Principal, punctajul minim era 85 de puncte.

Schimbarea modului i-a fost de bun augur lui Liviu Petrean, acesta reuşind să treacă cu brio examenul, reuşind 89,75 de puncte, promovând astfel modului Arbitru de Scaun.

Deşi a participat pentru prima dată la o şcoală de arbitraj, Mihai Grec a venit cu lecţiile învăţate şi a promovat şi el modulul Arbitru de Scaun cu un punctaj de 91,25 de puncte. Cei doi sălăjeni au obţinut cele mai mari note din rândul celor 6 arbitri acceptaţi la modulul pentru Arbitru de Scaun.

La modulul Arbitru Principal, Andrei Brisc a obţinut cel mai mare punctaj dintre cei înscrişi, reuşind 97 de puncte.

Din totalul celor 13 cursanţi la cele două module, nu mai puţin de 7 au promovat cu brio examenul.

Mihai Grec şi Liviu Petrean vor avea oportunitatea să arbitreze în scaun la turnee mai importante ca valoare, atât naţionale, cât şi internaţionale, în timp ce Andrei Brisc va putea fi şi Arbitru Principal la turneele din cadrul FRT.

Ca şi o concluzie, dacă până acum 3 – 4 ani nu existau deloc arbitri de tenis în Sălaj, acum putem spune că apare prima generaţie de arbitri şi în “sportul alb”. Pe această cale îi felicităm şi noi pe cei trei arbitri pentru reuşita lor şi le dorim mult succes în carieră.

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in TENIS