Connect with us

Ştiri din Sălaj

Papa Francisc şi-a dat acordul ca un sălăjean să devină Episcop auxiliar pentru Eparhia Română Unită cu Roma


Monseniorului Călin Ioan Bot a fost ales ca Episcop auxiliar pentru Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj, după ce Papa Francisc și-a dat acordul cu privire la alegerea sa


Sfântul Părinte Papa Francisc, în data de 22 ianuarie 2020, și-a dat acordul cu privire la alegerea canonică făcută de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin care Mons. Călin Ioan Bot a fost ales Episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj, până acum fiind Protosincel (Vicar general) al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla.
Monseniorului Călin Ioan Bot i-a fost atribuit Scaunul episcopal titular de Abritto.

Cu ocazia Sinodului ierarhilor greco-catolici români din 16 ianuarie 2020, Mons. Călin Ioan Bot a fost ales Episcop auxiliar pentru Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj.
Data și locul consacrării episcopale a Mons. Călin Ioan Bot vor fi stabilite ulterior.

Mons. Călin Ioan BOT va fi, astfel, primul Episcop auxiliar al Eparhiei înființată canonic în 1853, prin Bula pontificală „Apostolicum Ministerium” a Papei Pius al IX-lea.

Odată cu această numire, P.S. Alexandru Mesian își continuă activitatea ca Episcop al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj.

Mons. Călin Ioan Bot s-a născut la 24 iulie 1970, în localitatea Surduc (Sălaj), a fost hirotonit diacon la 15 august 1995, în localitatea Nicula (Cluj), de către Î.P.S. George Guțiu, apoi a fost hirotonit preot la 10 septembrie 1995, în localitatea Tihău (Sălaj), de către P.S. Vasile Hossu.

Sfinția Sa a urmat cursurile Institutului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca (1991–1995).

Între 2003-2005 a urmat cursurile de Masterat în Spiritualitate în cadrul Institutului de Spiritualitate al Universităţii Pontificale Gregoriana, Roma, finalizat cu lucrarea „Gratuitatea iubirii lui Dumnezeu pornind de la tratatul De Trinitate a Sf. Augustin”.

În perioada 2005–2017, Mons. Călin Ioan Bot a fost Consilier Eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla cu probleme de învățământ-formare și Rector al Seminarului Teologic Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca.

În perioada 2017–2020, Mons. Călin Ioan Bot a fost Protosincel (Vicar general) al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj