Connect with us

Sporturi

SPECIAL. O tânără din Zalău îşi trăieşte visul printre nori. FOTO


Maria Ruxandra Nedişan este o tânără stewardesa care îşi trăieşte visul şi profesează în domeniul aviaţiei pentru o companie privată ce efectuează zboruri charter. Iubeşte acest domeniu şi îşi doreşte să facă asta mulţi ani de acum încolo. Reuşita ei este dovada faptului că dacă îţi doreşti să obţii ceva şi eşti perseverent, vei reuşit, indiferent de câte dificultăţi vei întâmpina pe drum


Maria Ruxandra Nedişan  îşi trăieşte visul. Născută la data de 1 septembrie 1998, tânăra îşi dorea încă din copilărie să devină fie educatoare, fie stewardesa. La prima vedere, între cele două profesii nu există o legătura, dar totuşi, în ambele cazuri, vorbim despre relaţionarea între dascăl şi persoane, fie că ne referim la copii de grădiniţă sau la oameni care se află pentru prima dată într-un avion. Ei bine, Maria a reuşit să-şi îndeplinească visul şi a profesat atât în domeniul educaţiei, cât şi în domeniul aviaţiei.

S-a născut şi a copilărit în Zalău, studiind la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai”. După absolvire, a profesat timp de un an la o grădiniţă din Zalău, după care şi-a luat inima în dinţi şi a dorit să „zboare” către noi orizonturi, dorindu-şi să devină stewardesa.

“De la vârsta de 12 – 13 ani când toată lumea te întreabă despre ce vrei să alegi mai departe, eu ştiam sigur: educatoare şi/sau stewardesa. Se pare că Dumnezeu mi-a dăruit tot ce am cerut, am experimentat atât meseria de educatoare, iar apoi cea de însoţitor de bord. În timpul anilor de liceu am avut posibilitatea să particip la un stagiu de practică pedagogică internaţional în Irlanda de Nord, timp de două săptămâni, procesul de selecţie fiind unul foarte amănunţit. Au urmat multe alte schimburi de experienţă prin Europa unde am conştientizat că locul meu nu e în România şi că lumea este prea frumoasă pentru a sta într-un loc. Zis şi făcut”, spunea Maria Nedişan într-un interviu acordat site-ului nicoletagherman.ro.

Începutul a fost greu şi a urmat refuz după refuz de la diferite companii aeriene, fie că a fost vorba de British Airways, Eurowings sau Ryanair. Nu s-a dat bătută şi fiind o fire ambiţioasă şi perseverentă, a reuşit, la al şaselea interviu, un mare atu la această reuşit fiind participarea la cursul de instruire al Nicoletei Gherman. A fost acceptată de Ryanair. A efectuat un training timp de 6 săptămâni, în Frankfurt, după care baza ei operaţională a fost Dusseldorf.

“În timpul training-ului am făcut şi pe un simulator toate situaţiile de urgenţă, trainingul fiind foarte intesiv, 9 ore pe zi, acesta fiind în engleză cu colegi de peste tot din Europa”, îşi aminteşte Maria.

A zburat la compania Ryanair într-un Boeing şi încet şi-a clădit o carieră în aviaţie. Totuşi şi-a dorit mai mult de la ea şi în vara trecută a trecut de la compania low cost la o companie privată care operează zboruri charter. Spune că diferenţa este mare între cele două şi abia acum simte că face cu adevărat aviaţie.

“Este o mare diferenţă să lucrezi la o companie low cost şi una charter, precum cea la care zbor în prezent. Atunci când am plecat la Frankfurt pentru a-mi clădi încet cariera în aviaţie eram extrem de entuziasmată. Însă după o perioadă scurtă de zbor am vrut mai mult de la mine. Tot trainerul Nicoleta m-a ajutat în vara acestui an şi s-a oferit să îmi depună dosarul la această companie. La câteva zile am fost invitată la interviu şi aşa a început ascensiunea mea ca stewardesă. Am avut astfel şansă să studiez şi să zbor pe un alt tip de avion, Airbus, după ce zburasem pe Boeing la Ryanair. Mai apoi am avut şansa să merg la contracte cu zboruri din Germania, cu rotaţii de câteva săptămâani la baza temporară alternate cu alte săptămâni petrecute acasă, la Zalău. Abia acum simt că fac cu adevărat aviaţie”, spune tânăra stewardesă.

Peripeţii în zbor

Chiar dacă şi-a dorit încă din copilărie să devină stewardesa, Maria nu are un răspuns clar de unde această pasiune, însă spune că întotdeauna a avut o admiraţie pentru orice uniformă.

“Sincer, pasiunea pentru aviaţie nu ştiu de unde a apărut. Nu am pe nimeni în familie care să activeze în acest domeniu. Cert este că dintotdeauna am avut o admiraţie pentru orice uniformă. Cred că în urma mai multor zboruri de vacanţă cu familia, mi-am dat seama că viaţa mea este printre nori şi acolo trebuie să fiu”, a spus Maria Nedişan, pentru Ştirile din Sălaj.

Înainte de a zbura prima oară, poate chiar şi după, pentru mulţi dintre noi există anumite temeri în ceea ce priveşte transportul cu avionul. Întrebată despre ce peripeţii a întâmpinat până acum în carieră, sălăjeancă noastră ne-a povestit despre o întâmplare dintr-un Airbus 321.

“Ţin minte o mică peripeţie cu un Airbus 321, în care căpitanul ne-a anunţat că vom încerca să ocolim o furtună destul de mare. În dreapta strapontinei mele stătea un bărbat care mă întreba dacă vom reuşi să supravieţuim. În urma acelei furtuni, se vedea notabil pe geam cum <se crăpa cerul> şi la propriu şi la figurat”, ne-a spus Maria.

Cel mai frumos zbor şi ce obiective are în viitor

Dacă ne-a povestit despre peripeţii, stewardesa ne-a spus şi care este cel mai frumos zbor de până acum. S-a petrecut în urma unei călătorii spre Grecia, când la aterizare a fost surprinsă de o fetiţă.

“Pot să spun că cel mai frumos zbor de până acum a fost cel în care la debarcarea în Kos, o fetiţă a venit şi mi-a dat un desen făcut de ea şi m-a îmbrăţişat”, spune sălăjeanca în vârstă de 21 de ani.

Maria Ruxandra Nedişan iubeşte ceea ce face, iubeşte să zboare şi îşi propune să facă asta în continuare pentru o perioadă îndelungată. Spune că zborul provoacă dependenţă şi e un domeniu în care nu ai cum să te plictiseşti vreodată.

“Din punct de vedere profesional am tot ce mi-aş putea dori. Îmi propun să continui zborurile şi să bifez cât mai multe locuri vizitate. În viitor mă văd făcând acelaşi lucru, aviaţia provoacă dependenţă, odată ce ai intrat în ea, nu mai scapi. Fiecare zbor este diferit şi nu poţi să te plictiseşti şi să simţi că faci acelaşi lucru zi de zi”, ne-a spus Maria.

Reuşita Mariei poate fi un exemplu pentru toată lumea. Şi-a dorit ceva şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă să reuşească. Nu s-a dat bătută, chiar dacă a întâmpinat dificultăţi. Sigur, nu există o cheie a succesului, însă, cu siguranţă că perseverenţa este un cuvânt cheie în îndeplinirea viselor.

În final, nu putem să încheiem mai bine acest articol, decât cu un mesaj pe care tânăra stewardesa îl transmite celor care se gândesc să urmeze o carieră în domeniul aviaţiei.

“Celor care doresc să aleagă acest drum le sugerez să lupte până vor reuşi, deoarece toate drumurile grele duc către o destinaţie frumoasă. Meseria de însoţitor de zbor merită orice sacrificiu şi chiar dacă poate primul sau al doilea interviu nu va fi cu un deznodământ pozitiv, să nu se lase bătuţi de voia destinului”, a încheiat Maria Ruxandra Nedişan.

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

  1. Alex

    19 January 2020 at 14:11

    Nu aveți știri de dar și ne afișați astfel de nulității care o intrat pe pile că educatoare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole




 

 

 

 

More in Sporturi